Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

На га3 или бензин

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Фиат Ритмо 140хил км само на газ(купих го без резервоар за бензин), а му бях четвърти собствениксегашното Браво ХГТ също на газ, така си дойде от Италия, със скромните 8 хил км и предстояща проверка при Янко, защото само тя не е проверенаИ с двете колици проблеми никакви, е Ритмото при температури под -5 слизам с шишето с топла вода(около 40градуса не гореща) и поливам изпарителя и смукателния колектори, смукач и пали по лесно от всички марки коли пред блока независимо от горивото , а изпуснеш ли я да угасне следващ опит след 20мин минимум
    HGT 2.0 20V

Коментар

Milen’ko_Punto написа:
      o L.P.G. изгаря малко по-бавно в сравнение с бензина, поради което се намалява натоварването на буталната група и коляновия вал, но се намаляват (2 - 5%) и динамичните свойства на двигателя. Препоръчва се предварението на момента на запалване да се увеличи с 3 - 5° , с което частично се компенсира намалената динамика на автомобила.
      Много хубава обосновка и пълно описание. Трябва да се обърне внимание на този пасаж тук и да се направят съответните изводи.1. По-бавно изгаряне и по-високо октаново число. Повечето нови автомобили разполагат с датчик за корекция на предврението, но той не рабти до 105 октана. Когато се поставя газова уредба компютъра е отрязан от цялата система. Кой коригира предварението - гениален майстор го прави ръчно.....браво колко умно, а конструкторите да измислят толкова сложни схеми за контрол на предварението?!?Какво следва от по-горната констатация - по-бавно горене означава, че горенето продължава и при изпускането на газовте - около клапаните и в тръбите. Т.е многото хора "стпили" мотори с газ са ФАКТ. "Японките" особено умират много бързо има си прични, които можем да обсъдим.... Немските и италински НЕнатоварени мотори държат повече. Колкото по дефорсиран е един мотор толкова повече държи на газ. Моторът на Фиат 1.6 16V е натоварен и НЕ много подходящ за "конверсия". Трябва да отбележим, че при газовите инжексиони е друго - има си компютър и прецизен контрол на предваренията и впръскването.2. Какви са начините да се справим с проблемите описани от т.1 и защо нЕкои хора карат много хиляди километри с газови уредби - ФАКТ!!!Особено всред такситата са много популярни "газовите", но забележете, че все повече таксита си слагат "газова инжекция" по препоръка от производителите. Проблемите описани в т.1 са лесно отстраними - просто се "спъва" мотора и готово. Ако газовата преобогатява(което се случва често) или подава нормално гориво - има термично натоварване заради по-бавното изгаряне(и по-високото октанов число) - то е ФАКТ и няма смисъл да го пренебрегвате. При подходяща настройка на газовата уредба - негативните ефекти се игнорират, но се губи не 5-7, а 20% от мощността. Като се направи така автомобила много хора си карат градско - спокойно и така много хиляди километри.3. Много често, ще чуете, че "колата харчи, като на бензин" и върви, " като на бензин" - това с ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Калоричността на газта е 65-70% от тази на бензина и като се добави по-бавното горене .....излиза, че ако колата харчи, колкото на бензин, ще е поне 30% по-малко коне. "Добарата" настройка е междинна - разход на дълъг път(100к.с автомобил) 1-1.5 литра повече на газ и около 20% по-малко мощност. При такава настройка и без много "зор" се гарантира дълъг живот на двигателя и добро спестяване на пари!ПОЗДРАВИ
      Fiat Marea JTD 105 09.2000г

Коментар

Ами последния фиат Сиена ако не се лъжа може компютъра сам да избира измежду три горива които се намират в резервоара и да кара с тях. На едно от тях е дадено приоритет. http://www.treehugger.com/files/2006...ienna_tetr.php
        Fiat Palio Weekend TD70
        ПО ВАЖНОТО ОТ РАЗДЕЛ "ДИЗЕЛ"

Коментар

Коментар

Колега Reptile, при всичкото ми уважение към старанието да измислиш нещо умно, явно не си в час със системите за които пишеш.1 Няма датчик който да променя предварението в зависимост от октановото число на горивото, предварението се задава в зависимост от реални обороти на двигателя, положение на дроселовата клапа и натоварването му (подналягане във всмукателните тръби)2 На нито един автомобил не можеш да премахнеш, тази корекция независимо дали е по нов или по-стар - просто няма да откъсне изобщо такъв двигател3 На по старите автомобили се измества началния ъгъл с +2-3 градуса, което е достатъчно за да се избегне горенето след ГМТ - пагубно за клапаните и в рамките на допустимите грешки на механичните регулатори( работят с до 5 град отклонение за максималната стойност от 42 град), а за новите автомобили хората са измислили електроника която да върши тази работа, като датчиците за детонации държат изпреварването да е максимално за дадения режим ( на ръба на детонациите) като коригирането е за всеки оборот на двигателя.4 Последно - работата на ГАЗ щади вашия двигател - с по мекото натоварване върху буталата и коляновия вал, но само ако е сложена кадърно, в противен случай можеш да очакваш всичко да се случи(когато пестиш от монтаж на това което трябва, плачеш и плащаш за ремонти - основен закон за потребителя на каквото и да е), като разбира се икономията има своята цена - 10-15% по-малко мощност при до 10% завишен разход на горивоТолкова от мен - решението кой с какво гориво да кара и къде да монтира е лично и на собствена отговорност
            HGT 2.0 20V

Коментар

Само ГАЗ
              Bravo 2.0 20V
              Tipo 2.0 16V SediciValvole

Коментар

На мен ми върви на ниски обороти много по-добре на газ! И като цяло повече ми харесва на газ. Може би компа се ебъгнал от газта и се е разстроил на бензин, но това са фактите. Сложих си възможно най-простата газова уредба, за по-малко проблеми с нея. Дори в града ми гори по-малко на газ отколкото на бензин. Малко нереално звучи, може би съм имал някакъв проблем на бензин, например ламбда сонда, обаче положението ми харесва - вместо да дам 100-150 лв за ламбда сонда ги дадох за газова уредба.
                FIAT BRAVO II 1.4 GPL
                FIAT BRAVA 1.6 16V 103ps
                FIAT TIPO 1.6i.e. 835.С1 '93 ABS
                FIAT UNO 1.5

Коментар

bigben_vd написа:
                  Колега Reptile, при всичкото ми уважение към старанието да измислиш нещо умно, явно не си в час със системите за които пишеш.1 Няма датчик който да променя предварението в зависимост от октановото число на горивото, предварението се задава в зависимост от реални обороти на двигателя, положение на дроселовата клапа и натоварването му (подналягане във всмукателните тръби)
                  Имаш сериозна нужда от опресняване на знанията - вЕрвай ми! http://www.autoshop101.com/forms/h38.pdfКато започнат нек’ви хора да изскачат със знания по ДВГ от МЕИ от преди 30 години и направо ми става тъжно!Предвид т.1, която си написал - няма да коментирам останалите точки!ПОЗДРАВИ

Коментар

deadairplane написа:
                    ААко го направиш това червеното цитираното от тебе Браво няма и да помръдне. Относно това дали сместа ще е богата или бедна. Ами всъщност бедната смес е по голямото зло. Детонаций, пръснати филтърни кутии, пръснати колектори, дебитомери МАПове и тн. Всъщност при бедна смес термичното натоварване е по голямо. А защо е така някой по умен да каже.
                    1. Добре, компа бачка и впръсква и ламбда отчита - НАЛИ!! Извинявам се. Т’ва, че мести предваренито, не го прави кой-зне какъв "участник" в процеса. Ако имаш предвид, че компа не е НАПЪЛНО отрязан - да прав си там си е и си бачка!2. Не съм написал никъде да се обедни сместта - а да не се преобогатява. Пак да го напиша накратко: Газта е 35% по-ниско калорична. За да ти върви автомобила, като на бензин - логично ще трябва 35% повече гориво - в идеалният случай(заради бавното изгаряне повече!!!). Ако подадеш 35% повече гориво - няма да имаш пълно изгаряне и ще има горене и извън цилиндъра. Иначе казано - подаваш мааалко повече смес за да компенсираш ниската калоричност и си с 20% по-малко мощност. Но да се "говори" за 5-7% не е много коректно. Ако беше чел внимателно числата, щеше да схванеш, че нямам предвид бедна смес. Всички знаем за проблемите с бедна смес при бензиновият мотор - за това няма спор.ПОЗДРАВИ

Коментар

Коментар

deadairplane написа:
                        При цитираното Браво. Имаме 4 бубини в един корпус (затова че са в един корпус и изглеждат като една повечето хора казват, че е една, ама ако беше една щеше да има дистрибуторен механизъм който да подава напрежението от единствената бубина към съответния цилиндър а то няма такъв механизъм) въпросните бубини се управляват директно от компютъра който определя точния момент за подаване на искрата в зависимост от датчика за положение на коляновия вал и детонационния датчик (микрофона), както и в зависимост от останалите параметри на двигателя. Та в този ред на мисли компа не просто "мести" предварението ами си е баш основен участник в целия процес.
                        Всичко много хубаво, ако нямаше нужда от "лъжец", че да проработи! Е, според мен, както писах - събирането на данни от всички датчици има най-голямо значение за управлението на впръскването. Тази функция отпада и остава момента на запалване. Компромисно да кажем, че компа остава на 30% от предишната си функция.

Коментар

Коментар

Колега Reptile май нищо не си разбрал от това, "като датчиците за детонации държат изпреварването да е максимално за дадения режим ( на ръба на детонациите) като коригирането е за всеки оборот на двигателя. " , само че то е защото ти липсват основните знания, а я караш по инфо от агенция"една жена казала" Извинявай ако съм рязък но това е истината която прозираТолкова от мен по темата, зайгравай се с някой друг( не визирам колегата deadairplane който се мъчи да те вкара в правия път) поне докато не прочетеш повече
                            HGT 2.0 20V

Коментар

Газ,метан,бензин,нафта- да слуша колата ...каквото ида се прецаква не става за 5000км ,а предполагам никой не мисли,че това му последната кола в живота.За метана спрециално е хубаво да има един аванс-процесор,защото метана прави друга колата,но ако се пътува много е оправдано.
                              tipo 1.4
                              tempra 1.8i.sw
                              brava 1.6 16v
                              kappa 2.0 20v

Коментар

bigben_vd написа:
                                Колега Reptile май нищо не си разбрал от това, "като датчиците за детонации държат изпреварването да е максимално за дадения режим ( на ръба на детонациите) като коригирането е за всеки оборот на двигателя. " , само че то е защото ти липсват основните знания, а я караш по инфо от агенция"една жена казала" Извинявай ако съм рязък но това е истината която прозираТолкова от мен по темата, зайгравай се с някой друг( не визирам колегата deadairplane който се мъчи да те вкара в правия път) поне докато не прочетеш повече
                                Напротив, мнго добре го знам!Сега последно, има ли корекция на предварението - за различно октаново число или НЕ - отговори конкретно, че да няма недоразумения - МОЛЯ?!? Или обясни, какво си имал предвид в т1(1 Няма датчик който да променя предварението в зависимост от октановото число на горивото,) от предишният пост. Като промениш октаново число на 92(например), к’во прави детонационният датчик?! Toyota продава в САЩ автомобили, които вървят от 85 до 99 октана, това как става - естествено посредством корекциите от детонационният датчик - според мен. Може и аз да не разбирам нещо - обяснете ми да го схвана!Относно "правият път" - мерси, чета достатъчно, а спора по-горе се породи от нищото....не мога да приема "ролята на ЕКУ-то" при газова уредба, която подава през един маркуч газ и превръща автомобила в "карубратор". Общо взето нямаме особени различия с колегата.

Коментар

Working...
                                X