Здравейте.Имам малък проблем с колата,ще се постарая да обесня точно за какво става въпрос и се надявам някой да се отзове.Значи отпред отдясно от скоро взе нещо да ми поклопва,рядко ама клопа чат-пат.Днес имах свободно време и качих колата на канал с един приятел гледахме от долу,дърпахме,сецахме всичко е наред (скоро сменявах комплект носачи).От дясно обаче като хвана пружината и я раздърпам се осеща лек луфт горе високо под предния капак.Дотук добре,открих от къде идва почукването.Отворих капака,на калника имаше една гумена тапичка-свалих я.Отдолу под тапичката се подава нещо като шпилка с навита гайка и на самата шпилка отгоре може да се вкара шестограм (поне отгоре прилича на шпилка сигурно това е захващането на амортесиора).Като махнах гумената капачка пак хванах пружината,затеглих я,и видях че отгоре гайката с се "шпилката" се мърдат.Помислих че се е разхлабило нещо вкарах гедоре обаче като въртя,то се върти гайката с се оста и се отказах,просто незнам как да го затегна ,ако вубще се затяга де,пак и това отгоре дето може да се вкара шестограм и то сигурно играе някъква роля ,ама незнам каква.Надявам се съм обяснил горе-долу грамотно за какво става въпрос.Почукването ме дразни и утре мисля да я карам на майстор,но пиша тук за да ми кажете какво е това и колко горе долу би ми струвало да го оправят.Надявам се да помогнете.Приятна вечер.Преместена в правилния раздел!Модераторски екип fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проблем с предна пружина на Типо
Collapse
X
-
Нагледно - http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5653362По принцип от 8 (лагера) или 7 (тампона), или свършили и двете става така. Точно на Типо не знам как е. При моята, смених и 2-те, въпреки, че тампонът ми изглежда вечен... Но това е мнение на неспециалист.AR 75 2.5 V6 `08.86 - Ех
AR 155 1.7 TS `07.93 - сиромашки тунинг, + JR, APEX, + B6 отзад - замина за скрап...
FIAT Tipo 1.6 `12.93 835С1.000 С АГУ тунинг - вече 2.0 TS 8V Turbo с ескрите от горната...
Коментар
-
Има три гайки за амортисьора отгоре- те държат цялото. Тази централната голямата гайка на място на колата не се отвива- тя държи пружината събрана към тампона и не се бара, ако не е свита пружината със скоби.Луфта може да е от лагера на амортисьора- един голям кръгъл и се намира точно под тампона.Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.
Коментар
-
pecata написа:Еми колега,аз пробвах с гедоре да го затегна,върти се,ама с гайката се върти и цялата ос и нестава,така че се съмнявам да стане дори с пистолета на гумаджийте.Ако е лагер или тампон,скъпи ли са тези части ?Fiat Uno 1000 Fire- Fiat Tipo 1.4- Tempra 1.4 i.e. -Bravo-1.6 16v-Мареа-1.9JTD-.Lybra 1.9JTD-Старата любав Мареа-1.9 JTD Fiat Stilo 1.9 jtd MW-powered by Emzo
Коментар
-
Днес бях на сервиз,да види някой майстор за кво става въпрос.Констатира,че тампона и лагера за аут.То и аз така предполагах.Посъветваме да ида до италянеца и да си купя комплект пружина,амортесиор,лагер,тампон-както си е зглобено,щото тапоните били дефицит и ги нямало.На връщане от работа минах през тиенкар и хоп имаше каквото ми трябва.Утре ще ги купя и мисля да си ги сменям сам,не мисля че е кой знае каква философия,и друг пат сам си оправял неща след като някой майстор ми даде прекалено много акъл.Амортесиора ми е на 2 месеца,пружината е здрава,мисля че е глупаво да купувам 2-ра ръка.Ясно ми е как се сваля целия блок от калника горе и от главината,мисля че ще се справя,но ако има някъкви тънкости и пинизи,моля ако някой желае да сподели.Fiat Tipo
Corsa b комби !
Коментар
-
Колега,ако не си го правил,много внимавай!Тая пружина къса глави,ако ти изпусне скоба.Затова след свиването за сигурност я вържи допълнително с тел поне на 3 места,преди да разглобяваш макферсона.След като я свалиш,не я оставяй права,нека да легне,че и да изпусне нещо,да не хвръкне.Успех и внимателската.Fiat Tempra 1.8 i.e. DOHC SW
Коментар
-
Здравейте.Днес си купих тампон и лагер и с един колега за 2 часа го разглобихме и събрахме на ново,много треперихме с пружината.Е сега всичко е наред,предницата ми е идеална.Единствено ми остана да оправя по колата предната броня,изпонапукана е и е увиснала,пък и стъклото на единия халоген ми е счупено.Неми се занимава да я лепя щото е много потрошена (така съм си я купил преди 2 месеца).Днес питах при италянеца колко пари е броня с халогенки = 100 лева.Мислех да купя обаче като отидох да си избирам се уплаших ,всичките са в ужасно състояние.Ако някой знае каде другаде има тържище и брони за типо,нека каже.Пък и 100лв. ми се струват много.Fiat Tipo
Corsa b комби !
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар