Един съвет.Клапани и повдигачи чукат с характерен остър звук в горната част на мотора и майстор не може да ги обърка.Свали капака на главата,запали загрелия,наполовина, мотор и натисни кобилиците с пръст една по една.Внимавай и ако не си запознат не опитвай,въпреки че там няма какво да те нарани.(освен ако не си завираш пръстите по навътре)Ако има каквато и да е промяна в шума то там е проблема.Наи вероятно хлабина в поводигача.Възможно е да чукат и повече клапани.В противен случай повредата е в коляно мотовилковия механизъм.Там чукането е също ритмично но с по приглушен завук и намалява или изчезва с изключване на запалването на съответния цилиндър!Но последното е малко вероятно за мотор на тези километри и почти невъзможно,освен ако колата е карана без масло или най калпавото такова.И още един важен съвет!Източи маслото и хубаво го огледай за стружки.Тоест самото масло ако има такива стои като боя металик.После виж и пробката на картера дали няма полепнали такива и по нея.Тя е магнитна и там полепва всичко метално от мотора.Ако е така не я карай повече колата!Проблема е сериозен и в сервиз.Ако няма не се притеснявай и газНай вероятно е хлабина в повдигачите или некачествено масло.Но проверявай през известно време за стружки,докато не се убедиш в липсата им!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Чукане при студен/топъл ДВГ???
Collapse
X
-
По съвет на Хит-ко, свалихме пистовия ремък и запалих без него, но тракането си остава!По настояване на един майстор налях 15В40, но тракането пак се чува. В Селениата, която източих няма стружки, както и по пробката.Не знам какво да я правя тази кола. Как да я оставя на някои майстор, като вчера 3 часа не можаха да ми поставят пистовия ремък обратно и да го натегнат, камо ли да я оставя за сериозен ремонт. Yellow_Flash_Colorz_PDT_41Space Star 1.9 DID
Коментар
-
PASSARELLA написа:Аз не мога да разбера - чукането чак толкова ужасно ли е или просто си има нормалното чукане за бензина!? Защото, ако очакваш, че ще имаш максимално тих двигател... Отчитай факта, че бензин не може да не чука.Space Star 1.9 DID
Коментар
-
Roko написа:По съвет на Хит-ко, свалихме пистовия ремък и запалих без него, но тракането си остава!По настояване на един майстор налях 15В40, но тракането пак се чува. В Селениата, която източих няма стружки, както и по пробката.Не знам какво да я правя тази кола. Как да я оставя на някои майстор, като вчера 3 часа не можаха да ми поставят пистовия ремък обратно и да го натегнат, камо ли да я оставя за сериозен ремонт. Yellow_Flash_Colorz_PDT_41Fiat Marea TD100
Коментар
-
И още нещо.Така тук във форума,след като не е проблема от косумативи,не би могло да разбереш окъде ива това чукане.Причините може да са много,като повечето безобидни спрямо състоянието на твоя двигател,но пък може и да инат последствия.Тук трудно може да ти се даде съвет.Единствено опитен майстор би локализирал проблема без разглобяване.Първо обаче се подхожда така: След като си сменил маслото и си налял качествено гориво то провери от горе или от долу е шума и кога започва да се чува с новото масло.Т. е. дали след километри или пак веднага при същите условия.Трябва да имаш и опитно ухо за да разбереш точно проблема.Аз почти съм сигурен че това е повдигач(хлабина в клапана).По серозно е обаче ако е попаднало твърдо тяло в горивните камери(изпаднала шаиба гаика и други)което би повредило буталото, и ,или леглото на клапан и от там да чука.Това обаче би било свързано със загуба на масло и,или ,на компресия.С други думи проблема може и да е другаде и тук във форума не бих могъл да го локализирам,защото трябва да се чуе и направят съответните измервания.Единствен избор за теб е не да търсиш отговор тук във форума а добър майстор.Защото тук дори и да срещнеш добри и компетентни хора,то те трябва и да са ясновидци за да помогнат 100/100 в твоя случай.Fiat Marea TD100
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар