Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гуми - размер?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Гуми - размер?

Искам да питам дали някой карара Браво, Брава или Мареа с 15 цолови предни гуми размер - 195`60`15.....Сложих такива отзад и нямам проблеми, но имам чуство че отпред може и да постъргват?
    Alfa 156 2.0 TS
    Alfa 156 20VTurbo
    Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
    Locost TF1 3.0V6

И аз бях сложил такива - отпред търкаха при завой и ги махнах, отзад са такива и няма проблем. За отпред максимум на 55 мсля, а за да са аналогични като диаметър с стандартния размер е 195/50/15.

Коментар

Alexius написа:
      И аз бях сложил такива - отпред търкаха при завой и ги махнах, отзад са такива и няма проблем. За отпред максимум на 55 мсля, а за да са аналогични като диаметър с стандартния размер е 195/50/15.
      Значи Алекс е прав за 1.6 варианта.Но примерно ако си с ХГТ стандартните гуми са по големи.Така че взимаш оригиналния размер за твоя модел и на: http://www.tyresave.co.uk/tyresize.html виж какво казват специалистите по въпроса т.е. +_ 2,5% отклонение другото не е препоръчително [/url]
      FIAT Bravo 1.6 16V '97

Коментар

аз съм със 195/60/15 и отпред и отзад, отзад е добре но при валога отпред закача в калника по някога, при завои няма проблеми а и по тия дупки ми пазят джантите :D
        ex Fiat Bravo GT

Коментар

ще се възползвам от темата и аз да питам за гумите .джантите са ми 16-ки ,какъм по размер зимни да си взема 195/55/16 дали ще опират ??? и без това зимни 16-ки трудно се намират
          фиатче Браво 2.0

Коментар

99% ще опират, моя съвет е вземи си на 50, обаче за зиматамисля че е поудачно да вземеш по-малък разнер - 15ки или най-добре 14ки.

Коментар

да ама това ще рече и нови джанти ,а в момента нямам възможност да дам 1500-600 лева за джанти и гуми .много от рано почнах да си правя сметки ама ...195/50/16 по-лесно може да се намери зимна гума хубава .ей сега ме е яд че си продавам всичко старо което мисля за ненужно .
              фиатче Браво 2.0

Коментар

Чудесно, значи ще мога да намърдам 15ки и отпред....ако са малко по нископрофилни мисля че няма да има никакви проблеми........
                Alfa 156 2.0 TS
                Alfa 156 20VTurbo
                Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                Locost TF1 3.0V6

Коментар

ФЕРАРИСТ написа:
                  Чудесно, значи ще мога да намърдам 15ки и отпред....ако са малко по нископрофилни мисля че няма да има никакви проблеми........
                  Мда, ако е като моята кола 185/55 R15 е удачен вариант или 195/50 R15(аз съм с такива летни). Нали знаеш че 50 и 55 са проценти?Та за зимата аз си мисля за 185/60 R15 ама се притеснявам, че ще станат твърде високи, та тъй като няма 175/60 R15 ще взема сигурно 185/55.Успех в избора!
                  FIAT Bravo 1.6 16V '97

Коментар

Правих дипломна работа на тази тема )) Методи за правилен подбор и комбиниране на гуми и джантиОт голямо значение за поведението на всеки автомобил е правилното комбиниране на гумите и джантите. Всяко несъответствие в тяхната конфигурация води до неприятности като: промяна показанието на скоростомера, повишаване разхода на гориво, намаляване стабилността на автомобила. Преди да се направят промени в размера на гумите и джантите трябва да се спазят някои правила. РАЗМЕР НА ДЖАНТАТАШирочината на джантата обикновено е по-малка от тази на гумата, за да се получи сигурно прикрепване. Например, гума с широчина 185 мм трябва да се монтира на джанта с широчина 6 инча (152,4 мм), въпреки, че 7 инча (177,8 мм) е размер, по-близък до 185 мм. За да се получи по-добро прикрепване гумата трябва да е по широка от джантата с около 30 мм. Това е така, защото широчината на гумата се измерва в най-изпъкналата й част, където разстоянието е по-голямо от това между вътрешните ръбове, прикрепящи гумата към джантата. РАДИУС НА ВЪРТЕНЕТова е най-важният параметър, с който трябва да се съобразяваме при промяна конфигурацията на гуми и джанти. Радиусът на въртене е разстоянието от центъра на джантата до върха на протектора при ненатоварена гума. При голяма промяна в радиуса на въртене, в резултат на неправилно комбиниране на гуми и джанти, скоростомерът ще започне да отчита неверни данни. Също така е възможно да се получи повишение в разхода на гориво, тъй като скоростната кутия на всеки автомобил е създадена според оригиналния радиус на въртене на колелата, предвиден от производителя.ЗАЩО СЛАГАМЕ ПО-ГОЛЕМИ ДЖАНТИ?Външният вид е най-честият повод за предприемането на тази стъпка, въпреки че това не е най-важното, което ще спечелим. От техническа гледна точка, колкото по-висока е една гума, толкова по-голяма деформация претърпява тя в завой. Това води до понижаване на общата стабилност на автомобила, особено при висока скорост. Затова слагането на по-големи джанти изисква използването на гуми с по-нисък профил, които при натоварване се деформират по-малко. По този начин се печели добра стабилност и най-вече стабилност във виражи и завои.КОНЦЕПЦИЯТА "ПЛЮС ЕДНО"При правилен подбор на гуми и джанти е необходимо разликата в радиусите на въртене да е минимална. Подборът може да се направи с програмата "калкулатор". Ако изчисленията са ви се сторили твърде подробни, съществува и друг метод за правилно комбиниране - т.нар. концепция "плюс едно". Тя се състои в прибавянето на 20 мм към широчината на гумата и изваждане на 10% от пропорционалното й отношение всеки път, когато увеличавате размера на джантата с 1 цол.
                    Прикачени файлове
                    Verry Irresistible ..... By Givenchy

Коментар

blader написа:
                      Мда, ако е като моята кола 185/55 R15 е удачен вариант или 195/50 R15(аз съм с такива летни). Нали знаеш че 50 и 55 са проценти?Та за зимата аз си мисля за 185/60 R15 ама се притеснявам, че ще станат твърде високи, та тъй като няма 175/60 R15 ще взема сигурно 185/55.Успех в избора!
                      Мисля да се спра на зимни 185/55 R15, нищо че няма да съвпадат с задния размер....Мерси.......
                      Alfa 156 2.0 TS
                      Alfa 156 20VTurbo
                      Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                      Locost TF1 3.0V6

Коментар

Working...
                      X