Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ламбда сонда - що е то?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ламбда сонда - що е то?

...

Колега прочети http://www.fiat-bg.org/forum/viewtopic.php?t=2287 в газови уредби. Там има доста подробни описания на действието на ламбда сондата от там може би ще ти дойде отговора на въпроса, а вероятно ще възникнат и нови
    FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
    ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC

Коментар

а тази ламбда сонда къде се намира???
      FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

Mazgarev написа:
        а тази ламбда сонда къде се намира???
        Пиши за каква кола. При почти всички Фиат-и е след изпускателния колектор, преди катализатора(преди или след първото гърне)

Коментар

за ФИАТ Брава...

Коментар

а вижда ли се... защото искам да видя дали си е там че тук чета че някои ги нямало други били изключени...

Коментар

Вижда се. Монтирана е на изпускателна тръба и има кабели, излизащи от нея. Горе-долу така изглежда

Коментар

Re: ламбда сонда - що е то?

saso написа:
                .....се чудех какъв точно ефект има върху поведението на мотора (159А4.000), .....
                Скоро си правих един експеримент - на загрял двигател откачих о2 сондата (исках да проверя дали работи).Резултатът беше: на място - никаква разлика при ускорение колата стана забележимо по-мудна, ускоряваше на тласъци (все едно подавам газ и след 2-3 сек. отпускам) силна миризма на недоизгорял бензин от ауспуха - богата смесСлед експеримента се налага рестарт на ЕКУ-то, понеже влиза в сервизен режим.
                FIAT Tipo 1,4mi - EX
                Alfa Romeo 146ti - EX
                Alfa Romeo 156 2,4JTD

Коментар

По-нагоре Митко написа,че ламбда-сондата е задължителен елемент за всички инжекционни системи.Но на моя Фиат няма такова нещо-може би защото съм без катализатор /или пък е махната някога/.Та да попитам-има ли пълни инжекции без ламда сонда?Защото работата на бензин е точно такава,каквато я описа колегата tonov,особено на студено.И във Вантотрейд ходих на диагностика-абсолютно същото положение .Да не би това просто да е от липса на О2-сензора или.......????Ta ако може някой да ме насочи към решаване на този проблем ще бъда много благодарен!
                  Fiat Tempra 1.8 i.e. DOHC SW

Коментар

Re: ламбда сонда - що е то?

saso написа:
                    Тъй като се навирах скоро под колата, защото ми се откачи меката згъвка , забелязах , че я няма ламбда сондата и това ме наведе на причудливата мисъл дали не е оперативно премахната. Тъй като не знам много за фунцкията на ламбда сондата (всъщност всичко което знам е , че мери количеството въглероден окис и снася няква информация на ЕКУ-то) се чудех какъв точно ефект има върху поведението на мотора (159А4.000), има ли ползи или вреди от премахването му и какви точно? И този разход 13/100 дали има нещо общо ? Ако има тема в която е описано по-подробно действието на ламбда сондата ще се радвам да я прегледам.
                    Не е оперативно премахната, аз съм със същия мотор и нямам ламбда, /даже бях пуснал тука тема преди време/Относно разхода, трябва да отидеш на диагностика да ти измерят съдържанието на СО в изгорелите газове/не трябва да е повече от 1.3 %/Като съдържанието му се регулира от едно съпротивление до буксата на компа вътре в купето.И аз бях с 14 на 100, но след това нещата се оправиха.Не мога да кажа с точност сегашния разход, щото се газифицирах
                    Пауър из нотинг уитаут гума
                    Cinq 16v , Delta 1 2.0

Коментар

Рама-ZFA15900007171454Двигател-159А4.000
                      Fiat Tempra 1.8 i.e. DOHC SW

Коментар

материалче .. но на руски ....

Малко инфо .. но на руски може да дръпнете тук ....
                        Tempra 1.6 i.e. S Lybra 1.8 vvt lx 088 9 242 369

Коментар

...

Коментар

хора, да ви питам... ако тази ламбда сонда нещо не е наред може ли да му стане нещо на двигателя?

Коментар

бавна ламбда сонда

Според един "специалист" от сервиз на Бош според тестера ламбда сондата е "бавна" и това води до увеличен разход на гориво и т.н. Може ли това в любителски условия някак да се провери, че сумата за нова не малка.
                              Брава 1.6 16V ELX
                              Пунто 1.2 60 S.S.Cult - на жената

Коментар

Working...
                              X