Вече доста изчетох във форума за масла и някои неща са ми още неясни. Имам Брава 1.9 JTD и ми предстои ходене на доста студено -35/36 например(Северна Норвегия). Вече разбрах, че Селения WR е за екстремни условия каквито ме чакат, но едни колеги ми казаха да не слагам тънко малсо, че двигателя щял да почне да харчи малсо, а мен определено ме е страх от това. Има ли нещо вярно и ще сгреша ли ако сложа Селения WR за моите условия. Също така това малсо само 5-40 ли се предлага или има и 0-40, 10-40? И още това масло пълна синтетика ли е или полу, защото synthetic based oil, може да се третира като полу-синтетично. За мен full synthetic си е пълна синтетика.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Имам проблем при избора на масло.
Collapse
X
-
Задължително слагай Selenia WR, въпреки че аз на тоя мотор само Тurbo Diesel му наливам и няма проблеми. Кипи си 3x2литра масло да си спокоен. Колата ти събира около 4.5 или 4.7 и ти остава близо литър и половина за доливане. Съмнява ме да ти изхарчи маслото освен, ако мотора не е мноог свършил или много мачкаш педала.Fiat Bravo GT JTD 2000г. ->!!!Продадено!!!
Коментар
-
Колеги, правилно ли съм разбрал ... аз моята кола я карам на 15/40, но е от лятото и съм наливал само един път до сега. Проверих в сайта на селения и там изглежда препоръчват SELENIA WR 5W-40, което е пълна синтетика нали така? А защо тогава ми препоръчват полусинтетика ... нещо се обърках Ще се радвам да уточня този въпрос, че ми предстои скоро смяна на маслотоFiat Marea TD100, 1.9, 1997, седан
Коментар
-
steam написа:Колеги, правилно ли съм разбрал ... аз моята кола я карам на 15/40, но е от лятото и съм наливал само един път до сега. Проверих в сайта на селения и там изглежда препоръчват SELENIA WR 5W-40, което е пълна синтетика нали така? А защо тогава ми препоръчват полусинтетика ... нещо се обърках Ще се радвам да уточня този въпрос, че ми предстои скоро смяна на маслото
Коментар
-
Масло се слага такова, което го дава по каталог съответният производител. Всички други експерименти са пълни глупости за мен.Една случка от последните дни. Отива една приятелка да и сменят маслото на Опел вектра при познати хора в сервиз. Те и казват какво масло трябва да се сипе, но тя упорито настоява да сипят възможно най-евтиното наливно масло (около 2лв и някаква стотинка за литър, правете си сметката). Отива си тя с колата до Студентски град и като се прибира в края на седмицата малко преди Банско (50км преди Гоце Делчев) оборотите започват да и играят, някакво здраво тресене на мотора и сега резултата ще е основен ремонт ако въобще става нещо от този мотор след като е минал 350км без почти никакво мазане. Трябва да питам какво е станало като са го отворили.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
Re: Имам проблем при избора на масло.
tsanibaytchev написа:но едни колеги ми казаха да не слагам тънко малсо, че двигателя щял да почне да харчи малсо, а мен определено ме е страх от това.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Аз на моята Мареа сипах Liqui-Moly 5W-40 Diesel-Synthoil. Доволен съм. Ценичката е солена, но пък двигателя почти не го чувамSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
В Аутодатата дават за всеки един двигател какво масло да се сипва. Разделено е в зависимост от климата на 3: за студен климат, за умерен климат (като нашият) и за горещ климат. За моята кола примерно за умерен климат пише 10W/40, semi-sythetic.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар