Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ремонт на стартер на Браво 1,4 12V

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ремонт на стартер на Браво 1,4 12V

Малко съм за бой ама няма как много бързах,беше голям студ и нямах време за снимки.Разпилях стартера на Бравото защото ме ядоса и си го ремонтирах на бързо.Ремонта като време излезе 2 часа като 1,5 от тях беше търсенето на части във хубавите магазини с любезни продавач консултанти БАНИЧАРИ И ШИВАЧИ във В.Търново.Ако някой има въпроси ще отговарям с удоволствие.Стартера е абсолючтно елементарен и няма никакви особености.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Я кажи Торнадо какво му смени на стартера и колко струваха частите. И аз съм решил да му направя една профилактика на моя като се по стопли малко, за всеки случай. Лесно ли го свали, че е отзад на мотора.
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

През капака на мотора отгоре отвих двата болта.После слязох в канала и от там третия болт падна.Демонтирах кабелите също отдолу и стартера го измъкнах покрай дясната полуоска.Бобина-шалтер около 35лв. и бендикс/муфа за свободния ход/24 лв. него не съм го сменял.

Коментар

ОК. Аз нямам проблеми с включването на стартера или бендикса, но пролетта свалих този на Самарата и го почистих идеално, гресирах го добре, четките почти не бяха износени. След тази операция видимо се подобри работата на стартера, върти по-леко и съм решил и Бравата да мине през тази процедура на пролет.

Коментар

Почистването е много добро решение за стартер на години. Не трябва обаче да се използва грес за обмазване на пластмасовата втулка и шлиците, по които се движи. При износване на четките се отделя прах и при смесването и с грестта задържа втулката и тя трудно се придвижва.
          Fiat Bravo 1.4 12V SPI 1996

Коментар

Колега mme с какво е най-добре да се смаже стартера, защото наистина греста събира прах и графит от четките. Някъде бях чел, че само с моторно масло, но така няма ли прекалено бързо да изчезва смазката.

Коментар

Със грес, но тънък слой- да не подмаже чак до бендикса!Греста събирала стружки- съмнявам се, като се има в предвид колко време се върти- представете си колко стружки отделя,в сравнение с него динамото трябва да отделя стружки като струг! :D
              Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Kimi_Raikonen написа:
                Със грес, но тънък слой- да не подмаже чак до бендикса!Греста събирала стружки- съмнявам се, като се има в предвид колко време се върти- представете си колко стружки отделя,в сравнение с него динамото трябва да отделя стружки като струг! :D
                И какво да му подмаже на бендикса да не би да трябва да е сухичък.

Коментар

Като подмаже бендикса- двигателя ще завърта с намалени обороти, защото съчмите, които се намират вътре в него ще се търкалят, а няма да заклинват в едната посока, натискани от ексцентриците и колата трудно ще пали, а ако превърта повече време- се окопават жлебове и в един момент превърта... само стартера. :D
                  Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

МОя стартер му правиха такава профилактика чистиха го мазаха го, казаха че всичко е здраво, няма нищо износено, но проблема си остана - при първо палене (в повечето случаи когато колата е студена) не изхвърля бендикса, а върти само стартера веднага след това връщам ключа паля и бендикса зацепва. Ще я карам така засега - струва ми се че е от студеното време. Ако някой се е сблъсквал с проблема да пише.
                    Bravo 1.6 16V 103

Коментар

Използва се "тънко" масло (с малък вискозитет). Може и моторно! А да изчезва? - няма от какво.Не случайно е използвана и пластмаса като материал за един от детайлите...
                      Fiat Bravo 1.4 12V SPI 1996

Коментар

koleca написа:
                        МОя стартер му правиха такава профилактика чистиха го мазаха го, казаха че всичко е здраво, няма нищо износено, но проблема си остана - при първо палене (в повечето случаи когато колата е студена) не изхвърля бендикса, а върти само стартера веднага след това връщам ключа паля и бендикса зацепва. Ще я карам така засега - струва ми се че е от студеното време. Ако някой се е сблъсквал с проблема да пише.
                        И аз така си мислех за този бендикс докато не установих ,че при предишния ремонт некадърниците не са поставили правилния бендикс ,а малко по къс.

Коментар

При мен проблема със стартера си остава само през студено време - сега лятото въобще забравих за проблема винаги пали от първия път. А зимата винаги превърта първия път без да зецепи. Много странно от какво е. Но май не е опасно. Нещо смазката му явно не е добре - когато е студено "залепва" Така ще е с тея нови те коли дето ги караме и се кефим Ще я карам докато не издъхне - след като няма компетентен майстор да я оправи.
                          Bravo 1.6 16V 103

Коментар

koleca написа:
                            При мен проблема със стартера си остава само през студено време - сега лятото въобще забравих за проблема винаги пали от първия път. А зимата винаги превърта първия път без да зецепи. Много странно от какво е. Но май не е опасно. Нещо смазката му явно не е добре - когато е студено "залепва" Така ще е с тея нови те коли дето ги караме и се кефим Ще я карам докато не издъхне - след като няма компетентен майстор да я оправи.
                            Свали го и го почисти...нищо му няма на стартера,но с времето може да съсипеш бендикса
                            tipo 1.4
                            tempra 1.8i.sw
                            brava 1.6 16v
                            kappa 2.0 20v

Коментар

Писна ми от некачествени части.Оказа се ,че шалтера който бях сменил с марка Унипойнт /тайванско производство/ е произведен със пластмасова розетка отзад за кабелите.Същата за 3 месеца употреба се разтопи на мястото на единия болт към който се присъединяват силовите кабели.На всичкото отгоре същата розетка е капсулована към тялото.С доста мъка я разкернирах оправих проблема и се вече е добре.

Коментар

Working...
                              X