Здравейте,сложих зимни гуми, нови Унироял 5+ (странно, но така са казват). Първо се зарадвах, че вече и аз карам с подходящи за сезона гуми, но радостта ми се помрачава от една странност, която не съм срещал/усещал при друга кола и други гуми. При скорост до 80-90 км/ч всичко е добре, но като вдигна над сто, колата някак си започва да се клати около надлъжната си ос. Усещането е такова, все едно се возиш в лодка и покрай теб мине друга лодка, която вдига вълни. Няма поднасяне, отклонение от курса и др. подобни. Гумите са същите като летните по размер - 185/65/14, хем от същта марка, имат перфектен грайфер, но се люшкам като в море. Особено се усеща, като мина покрай някой ТИР, или като ме задмине такъв. Колата не става по-нестабилна, но това полюляване много ме дразни и донякъде - безпокои. Имате ли идеи от къде е проблемът ? Ако имах възможност, щях да си взема едни гуми 195/55/15 със съответните джанти, но нямам. С летните гуми колата (тази от подписа) просто залепваше за пътя.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови гуми - нов проблем
Collapse
X
-
Rayo написа:Благодаря за съветите !Днес ми предстои път, та първо ще притегна болтовете, после ще ида на някоя бензиностанция да видя налягането. Сетих се нещо - ако страничният протектор - страничната повърхност на гумите не е достатъчно твърда, не би ли трябвало да дава същия ефект ?fiat coupe 1.8 16v
Коментар
-
[quote="vlalov"] ...меката гума (зимната) ако не е достатъчно напомпена играе като желе[/quote]ей това е най-точно : като желе. За съжаление, налягането е нормално: 2.1 бара - проверих лично.Днес минах 400 км, тук има силен вятър и дъжд. Кошмарно пътуване ... имам подозрение, че не са балансирани както трябва гумите (а ми взеха 50 евро за слагането на гумите местните бандити). Утре ще се разправям. За капак се скапа машинката на чистачките - не мога да ги изключа, все се движат ! Колеги, хубава седмица на всички ! Р.
Коментар
-
Re: Нови гуми - нов проблем
Rayo написа:Здравейте,сложих зимни гуми, нови Унироял 5+ (странно, но така са казват). Първо се зарадвах, че вече и аз карам с подходящи за сезона гуми, но радостта ми се помрачава от една странност, която не съм срещал/усещал при друга кола и други гуми. При скорост до 80-90 км/ч всичко е добре, но като вдигна над сто, колата някак си започва да се клати около надлъжната си ос. Усещането е такова, все едно се возиш в лодка и покрай теб мине друга лодка, която вдига вълни. Няма поднасяне, отклонение от курса и др. подобни. Гумите са същите като летните по размер - 185/65/14, хем от същта марка, имат перфектен грайфер, но се люшкам като в море. Особено се усеща, като мина покрай някой ТИР, или като ме задмине такъв. Колата не става по-нестабилна, но това полюляване много ме дразни и донякъде - безпокои. Имате ли идеи от къде е проблемът ? Ако имах възможност, щях да си взема едни гуми 195/55/15 със съответните джанти, но нямам. С летните гуми колата (тази от подписа) просто залепваше за пътя.
Коментар
-
[quote="Rayo"]vlalov написа:...меката гума (зимната) ако не е достатъчно напомпена играе като желе[/quote]ей това е най-точно : като желе. За съжаление, налягането е нормално: 2.1 бара - проверих лично.Днес минах 400 км, тук има силен вятър и дъжд. Кошмарно пътуване ... имам подозрение, че не са балансирани както трябва гумите (а ми взеха 50 евро за слагането на гумите местните бандити). Утре ще се разправям. За капак се скапа машинката на чистачките - не мога да ги изключа, все се движат ! Колеги, хубава седмица на всички ! Р.
Коментар
-
И аз си мислех че са достатъчно 2-2.2 бара. Но като сложих новите зимни гуми (DUNLOP Winter Sport M3), след известно време ми се стори, че колата носи малко наляво. Отидох да проверя налягането на гумите, и се оказа че и 4-те са напомпани на 3 бара. Проверих и на една бензиностанция - пак 3 бара.Но такова люшкане не съм усещал. Даже напротив, колата залепна за пътя и стана по-стабилна отколкото с летните.
Коментар
-
sachma написа:Ако има нещо, което не мога да разбера, това е начинът на взаимодействие между гумите и колата ми.Като сложа летните и почва да тегли надясно.Аз първо гледам налягане, баланс, да не са криви...е няма нищо.Като слойих зимните и почна да тегли наляво.Нямам обяснение.||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
// Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //
Коментар
-
2.2 бара е недостатъчно, 3 бара са някъде 2.2 атмосфери (според компресорите на шел и ДИАНА). Така че гумите са ти меки, определено. Моите по книжка трябва да са 2.2/2.0 атмосфери (предни/задни). Твоите предполагам че трябва да са нещо подобно."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
deadairplane
Реклама
Collapse
Коментар