колеги, преди време ходих при един пич да ми прави реглаж. уж го направи, но колата така и не спря да тегли надясно. освен всичко, волана ми остана завъртян леко наляво след намесата му. писах за това като отзив в сервизи/магазини, но темата беше изтрита, очевидно от приятел или познат на въпросния майстор. но както и да е, цензурата е друга тема. онзи ден смених гумите. предните са чисто нови, задните станаха бивши предни летни клебер.старите задни - едната беше мичелинка другата беше бриджстоун. възможно ли е според вас от разликата в шарките, от там и различното сцепление и съответно съпротивление, колата заради това да теглеше надясно? След смяната на гумите и фактът че на всяка ос имам по 2 гуми с еднакви шарки, колата застана абсолютно право на пътя. как мислите?Къде да отида да си помпам гумите, но да е сигурно че машината показва точно налягане? И след като свърша, да не изскочи някой да ме гони че струвало 1-2 лева, щото да плащаш за въздух на място на което винаги си пълниш резервоара до горе, някак си не върви, визирам лукойла на цска-то. Отивам да си помпам гумите и на машината пише "Жетоните се закупуват на касата" . А излизам от бензиноколонката с касова бележка за 1ХХ (където Х клони към 0) лв.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Различна шарка на гумите - колата тегли на една страна?
Collapse
X
-
Здравей на една Астра Ф която карам имаше съшия проблем. Като я купих и теглеше надясно. Мислих, че е бита но ходих на 4 различни майстори да правят реглаж и нямаше какво да регулират. Просто гумите бяха някви гадни Nokian и бяха съвсем различно износени. Дори и да ги напомниш еднакво пак ще ти носи на една страна. При тази Астра гумата беше износена от вътрешната страна на фрайфера. Оказа се че е била сложена за задна лява където лагера е бил заминал и от там се е явило всичко. Като сложих нови зимни гуми няма носене и кривене на волана.Fiat Bravo GT JTD 2000г. ->!!!Продадено!!!
-
Има логика, когато гумите на една хоризонтална ос са с разлика колата да се държи неадекватно. За това ВИНАГИ се сменят 2х2 гумите. А не 1 тази година, 1 догодина. Дори да са една марка и модел, но произведени в различни години - пак ще има някаква разлика. Гумите също са ВАЖНИ! Важно е 2 по 2 да са еднакви Аз лично съм карал с предни 13" и задни 14" - колата си беше стабилна.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Stoyan_68 написа:Те всъщност еднакви ли бяха?
Коментар
-
jenshen73 написа:Аз лично съм карал с предни 13" и задни 14" - колата си беше стабилна.||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
// Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //
Коментар
-
Ахаха, 13" от пред бяха еднакви и 2те - купувани от мен направо от магазина. 14" ми ги подариха заедно джантите. Не иде реч за FIAT, а за един Кадет. Та карах с 14" отзад защото гумите бяха нископрофилни и колата стоеше вдигната само с около 1см... Беше интересно преживяване Винаги карам с 2 еднакви гуми на ос. Сега съм с летните отзад и едни всесезонки отпред. Тествах ги на лед, сняг, сухо и мокро - добре се държат, а с летните трябваше да ме избутат от леда за да захапят на сняг малко и почти показал се асфалт....Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
ogi28b написа:къде да съм сигурен че машинката отчита точното налягане? споделете опит къде помпате гумите си ?Fiat Stilo 1.8 16V
Коментар
-
то за еднакво ако става въпрос, аз ги помпам винаги на една и съща машина. обаче м/у 2 и 4 има десет деления, всяко по 0.2 десети, а аз мислех че е м/у 2 и 3, и всяко деление е по 1 десета. така помпах гумите си на 2 и три деления, т.е. на 2.6 предните, и на 2.4 задните, а си мислех че са на 2.3 / 2.2 за последно ги напомпах на 2 и едно деление задните, и на 2 и деление м/у първото и второто предните, обаче някак си ми изглеждат много клекнали в спряло положение. Казвам си че това е от спрялото , качвам се и продължавам. Така го обясних че по-добре да не бях писал нищо.
Коментар
-
Е, то помпите по бензиностанциите се разгембват много по-бързо отколкото личната в багажника. Моята съм я сверявал с помпата от колата на един колега-на една и съща гума дадоха ~0,1 разлика. Аз с моята не помпам, а само проверявам какво е направила общинската. Не ме мързи да я вадя, понеже го правя на 2-3 месеца. Веднъж бях настъпил някаква рапидка и гумата беше спаднала донякъде, та вместо да размахвам крикове и резервни гуми като идиот си я донапомпах и беж до първата гумаджийница. Така че...нека си седи в багажника.Fiat Stilo 1.8 16V
Коментар
-
отговор
Нормално е да дърпа колата.Всяка гума има различно износване с различен каучук.Някои са по твърди,други по меки,по принцип,ако колата има АБС не е много хубаво да караш с различни гуми.Даже всички трябва да са еднекви.Защото стават много бели,с АБС.ex. punto elx 1.2i
Lancia Libra 1.6
Коментар
-
А някой да сподели защо не ми тегли на никъде когато сложарезервната гума (малката) отпред. Гумите ми са с размер 185/60/14, резервната не язнам колко е, но колата си се държи перфектно.Което ме навежда на мисълта, че проблема на оги може и съвсем да не е от гумите.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Точно от гуми си е според мен.Да споделя и аз преживявания с гуми.Преди няколко месеца си купих бравата с едни баници дето и теловете им стърчаха. Викам си отивам и си купувам 2 нови готини гуми... Отивам в един голям център за гуми на околовръстното( да не му правим реклама )и си купувам 2 Bridgston-a за по 130 лв/бр. май бяха някъде, дават ми гаранция всичко. Монтирам ги на колата - тегли в дясно на магистралата. Ходих на реглаж - всичко е ок. Размених лява<->дясна - почна да тегли на обратно на ляво демек. Ядосах се и си купих 2 копрморан-а и колата прави пвара линия като никога . Отивам да им обясня че гумите им са долни ментета - те ми ги качват на стенд-а и ми викат"Гледай момък, - спи! Оди си оправи колата и не ни обвинявай" Сега съм със зимни ласа и пак не ми тегли. Бридгестоне-то го дадох на един познат на половин цена - и при него му теглило но той после ги качил отзад и всичко е ок Брат ми преди години попадна на кофти гуми и то нови - Марангони - теглеха. Спомняма си тоава, че пак търсихме проблем по сервизите - там където го нямаше За това като ми се случи на мен лятото, гумите бяха първото нещо дето пробвах и се оказа проблема в тях.FIAT Brava 1.6 16v '97
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар