Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възможно ли е зимата разхода на бензин да е по малък от лято

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Възможно ли е зимата разхода на бензин да е по малък от лято

Здравейте имам въпрос възможно ли е зимата да ми пада разхода карам пунто 1.2 elx на какво се далжи това разликата е кам 1-1.5 лт градско?
    ex. punto elx 1.2i
    Lancia Libra 1.6

в българският език / и не само в българския/, след края на изречението следва да се постави някакъв препинателен знак - !, ?, . това дето си го написъл, трябва да се прочете поне 2 пъти за да го разбере човек!!! нищо чудно да не получиш отговор на въпроса си....причината зимата да имаш по-нисък разход от лятото може да е в гумите... ако си сложил по-малки зимни гуми от летните може да дава отклонение... при мен е обратното, щото на мойто пунто сложих зимни 175/75 R 13 и ми дава около 10 % отклонение в скоростта, оттам в изминатите километри и разхода. виж в някой сайт за гуми - има калкулатори...
    Fiat Punto 1.1-Синята птица
    Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
    Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Мерси за забележката.По книжка го дават 165-65-14 и аз карам с такива.Явно има нещо друго.
      ex. punto elx 1.2i
      Lancia Libra 1.6

Коментар

Ако регулатора за топъл/студен въздух ти е блокирал да смуче само топло. Лятото в горещините горивната смес става прекалено бедна, пада мощността, ти компесираш с крачето = увеличен разход. Просто предположение.
        Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
        --- в сърцето завинаги... ---
        Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

Коментар

Sandeto написа:
          Ако регулатора за топъл/студен въздух ти е блокирал да смуче само топло. Лятото в горещините горивната смес става прекалено бедна, пада мощността, ти компесираш с крачето = увеличен разход. Просто предположение.
          Има известен смисъл в това с охладения въздух и крачето.Колкото по хладен е въздуха толкова повече кислород нали това е идеята на интеркулерите от там и повече мощност ,а от там и по малко мачкане на педала за горивото.
          Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
          Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Tornado написа:
            Има известен смисъл в това с охладения въздух и крачето.Колкото по хладен е въздуха толкова повече кислород нали това е идеята на интеркулерите от там и повече мощност ,а от там и по малко мачкане на педала за горивото.
            Ама така казано има подвеждащ смисъл... Щото айде сега всички да си забучиме колите да ни смучат само студен въздух... Принципа на интеркулерите е по-засукан. Да, идеята им е, че при охладения въздух има повече кислород в единица обем. Но пък тук трябва да се има предвид, че бензина в течно състояние трудно се пали, и за да се избегне този ефект трябват бензинови пари (те вече са доста по-сговорчиви с искарта от свеща). Така че атмосфените двигатели работят най-добре с компромисна температура на въздуха - хем да е достатъчно топло за да се появят бензинови пари при впръскването, хем и да има достатъчно кислород за горене. А иначе при колегата най-вероятно, както казах въздуха става прекалено горещ, кислорода намалява и компа (през ламбда сондата) намаля бензина за да регулира сместта... и от там му пада мощността.
            Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
            --- в сърцето завинаги... ---
            Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

Коментар

Няма логика зимата да е по- икономичен автомобила- около 0.5/100 се качва само от загряването на място сутрин, с малко се качва и поради по- голямото съпротивление на зимните гуми, с малко и от съпротивлението с обикновено мократа настилка. Има един разход лятото, дето никой не го смята обаче- климатика- той лапа 1/100 повече, но при еднакъв размер гуми все пак зимата трябва да е незабележимо нагоре разхода.
              Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

вазможно ли е зимата разхода на бензин да е по малак от лqто

Да но аз нямам клима.а колата е засичам редовно.
                ex. punto elx 1.2i
                Lancia Libra 1.6

Коментар

Ти си значи първия с намаляваш разход зимата- я се замисли как засичаш... :D
                  Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Торнадо ви го каза, но айде да му скочите всички ... Най-вече от хладния въздух, но... при дизелови двигатели може да се получи икономия + по-добро вървене Но иначе не съм съгласен за тоя номер с бензиновите пари - ако чакахме да става бензина на пари - по-добре да го прекарваме през "изпарител", а не през Инжектори
                    Steliyan's Life!
                    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Коментар

Ами нали за това вече и на бензинките слагат турбини, интеркулери и т.н? Идеята според мен е, че като ти е нагнетен и охладен въздуха - като каже "бууу" в горивната камера става както ти каза с по-голям обем... Говоря практически на изуст защото каквото знам от физиката се оказва неприложимо за някои двигатели
                        Steliyan's Life!
                        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Не знам, ама на мен разхода на метан ми падна осезаемо без да съм сменил нищо освен гумите от 185/60/15 на 185/55/15. Лятото с 8кг метан изминавах градско по 135км средно, а сега съм на 145км и има още една зелена лампа от четири, което значи, че поне 160-170км ще ги мина. Това си е към 25% по-нисък разход, едва ли е само от гумите.
                          Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Моят разход пък - зиме, лете - винаги се увеличава

Коментар

Колеги, я засечете по няколко пъти и направете общата сметка за 700-1000 км, че така не е много ясно. На мен ми се е случвало от пълно до пълно и под 8 газ в София. Ще каже някой - партенка. Ами не - толкова си беше. Ама последния път се оказа над 11, без задръствания или нещо специално за отбелязване. Та това коя колонка колко напълнила бутилката....Петьо, ако караш на бензин - нямам обяснение. Все пак за кола без климатик и при еднакво каране е по-логично зимата да се качи разхода с малко. При теб е паднал с много
                              Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...

Коментар

Working...
                              X