Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да си припомним какво трябва да направим преди зимата.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Припомнете си какво трябва да се направи преди зимата за да не останете изненадани.
    аз съм тъй да се каже готов за зимата / ако може да ес нарече така този сезон в Бургас /- маслото - миналия месец го смених - антифриз - между мин. и мах - откакто смених радиатора миналата година не е мръднал.- спирачки - 6 точки току що се връщам от майстора. смених маншона на лявото външно каре, че беше се нацъфкал и прокъсал / бах им мамата маншони - каретата ги сменях преди 2 години - миналата година левия , сега десния маншон - направо си е консуматив /. накладките ги видях - 8-9 мм. са... дисковете - добре - спир. течност - нивото е добре...- акумулатор - миналия месец долях клетките с дистилирана вода.- гуми - виж тази тема http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=32978- парно - работи - справка - тази сутрин - ходова част - ми немам оплаквания- гориво - 10 л. бензин и газ - колкото поеме - ръжда - квой туй нещо и има ли почва при фиатките???- светлини - преди 2 дена ги правих, че единия фар нещо не светеше - стегнах му кабелните обувки и е 6- стартер - пали на четвърт- вода за чистачките - купил съм зимна и чакам всеки момент да ми свърши лятната и да налея- въже - имам, комплект крушки, бушони, кука за закачане - за дърпане, комплект гаечни ключове, крик, резервна гума, чук, клещи , отверки - всякакви - има!!! само тел дето не съм сложил... за друго няма място в Пунтото - вериги - в мазето са...-стъргалка за лед, четка за сняг - 2 в 1 - в багажника е...друго не се сещам...
    Fiat Punto 1.1-Синята птица
    Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
    Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Tornado написа:
      Припомнете си какво трябва да се направи преди зимата за да не останете изненадани.
      Да ходиме пеш, понеже компаниите за почистване с любезното съдействие на СТОЛИЧНА ОБЩИНА са си "свършили" работата ПЕРФЕКТНО
      Република на негодници! Диктатура на демократи! Чиста полицейска държава! Телефона ти се подслушва, коренспонденцията ти се контролира ... За нас я няма тази власт...

Коментар

donnna написа:
        аз съм тъй да се каже готов за зимата / ако може да ес нарече така този сезон в Бургас /- маслото - миналия месец го смених - антифриз - между мин. и мах - откакто смених радиатора миналата година не е мръднал.- спирачки - 6 точки току що се връщам от майстора. смених маншона на лявото външно каре, че беше се нацъфкал и прокъсал / бах им мамата маншони - каретата ги сменях преди 2 години - миналата година левия , сега десния маншон - направо си е консуматив /. накладките ги видях - 8-9 мм. са... дисковете - добре - спир. течност - нивото е добре...- акумулатор - миналия месец долях клетките с дистилирана вода.- гуми - виж тази тема http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=32978- парно - работи - справка - тази сутрин - ходова част - ми немам оплаквания- гориво - 10 л. бензин и газ - колкото поеме - ръжда - квой туй нещо и има ли почва при фиатките???- светлини - преди 2 дена ги правих, че единия фар нещо не светеше - стегнах му кабелните обувки и е 6- стартер - пали на четвърт- вода за чистачките - купил съм зимна и чакам всеки момент да ми свърши лятната и да налея- въже - имам, комплект крушки, бушони, кука за закачане - за дърпане, комплект гаечни ключове, крик, резервна гума, чук, клещи , отверки - всякакви - има!!! само тел дето не съм сложил... за друго няма място в Пунтото - вериги - в мазето са...-стъргалка за лед, четка за сняг - 2 в 1 - в багажника е...друго не се сещам...
        Голяма дума не казвай защото зимата си проличава един автомобил какво може.Като паднат температурите на -20 градуса по целзии/северна България/ ела да видиш кво става чудо и приказ.Няма да забравя преди 3 години Москвича Алеко на -15 влизам ще освобождавам от скорост натискам педала за съединителя и същия не се връща ,натискам педала за управление на дроселовата клапа да църна малко гориво преди завъртя и той си остана в долно положение.
        Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
        Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

бравоза хора като мен ,които за първи път имат кола,страхотна информацияблагодаря.....

Коментар

Да си зазимим колите, като ги поставим на трупчета за да не се напукат гумите през престоя на зимния период, да намажем с грес всички метални части и да ги облепим с вестници за да не ръждясат, гумените оплътнители с глицерин та на пролет да са свежи, да източим водата че да не замръзне, и да свалим акомулатора че нали ша го ползваме още 10 години. Това е единиствения начин които ще ви спести теми в форума от рода на, "Колата не пали сутрин", "замръзна ми еди кво си" , "подхлъзнах се, равносметката чупен фар" "парното не топли" е такива ми ти благинки
            Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
            Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!
            Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1

Коментар

Евала за инфото много хубаво е че някой си е направил труда да ги напише тези неща...лично мое мнение е,че трябва да се грижим за колите си, за да се грижат и те за нас (въпреки че понякога не става). За втори ден се убеждавам,че на моменти ти е нужен танк, за да се измъкнеш от кофти ситуации на тези толкова добре изчистени улици... така че всички да се движим със съобразена скорост и подходяща дистанция. Приятно и безаварийно каране.
              FIAT BRAVO SX 1.6 16V '96 ex...
              FIAT Doblo Cargo 1.9 JTD
              Alfa Romeo 147 1.9 JTD '01 now

Коментар

Много полезно... мерси колега
                Продавам части след суапа: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?p=969475#969475
                Punto. 1.2 16v. 86hp+

Коментар

Re: Да си припомним какво трябва да направим преди зимата.

Tornado написа:
                  4. Акумулатор - проверете гъстотата на електролита, нивото му и заредеността. Премерете и зарядният ток на генератора, както и работата на релето. Тези услуги са безплатни при всеки акумулаторджия и стават за 10мин. Аз ползвам MonBat необслужваем с повишен пусков ток и съм много доволен.8. Гориво - ако е бензин, няма проблеми! Ако е дизел - карайте с качествена нафта (само LukOil), за да не замръзне някъде по пътя (за бензина важи също - само ЛукОйл)... Някои слагат по малко бензин в нафтата, но не е много препоръчително. Най-важното е - имайте винаги достатъчен запас от гориво!!! Дори и да ви се повреди нещо колата на пътя и да не можете сам да се оправите, поне да не умрете от студ (както аз закъсах с един Голф на магистралата. Наложи се да спим цяла нощ в колата. Добре, че имаше нафта, та парното работеше непрекъснато. Иначе да сме умряли от студ!). Ако карате на газ - добре е студена колата да се пали на бензин. Макар че има и много съвременни газови инсталации, които сами преценяват.9. Запалителна система - проверете кабелите, дистрибутора, бобината, свещите, чукчето (или електронното запалване). На дизели - проверете дали работят всички подгревни свещи, защото лятото може и без тях, но зимата...11. Стартерът и генераторът също трябва да са изрядни!
                  Поради това ,че разделите се напълниха с теми от сорта на - "Не пали проблем ..... и.т.н " мисля ,че текста в червеното никой не го е прочел и извършил ,а като му дойде до главата сутрин рано проблема със запалването тогава отваря капака на двигателния отсек.
                  Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                  Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

за зимно обурудванефенер - винаги зареден и готов за употребадве въжета за теглене (едното е ластично)лопаткакиркаторба с пясъкпакет солвериги за гуми и верига за тегленекриковерезервна гума ЗИМНАстъргалкавълнено одеалотуба с нафтаи дано пътят е разчистен...

Коментар

Времето застудява и реших да използвам последните топли дни, за да започна подготовка за зимата. Реших да почистя хубаво масите. Започнах отзад, тъй като тези отпред съм ги чистил пролетта, и не са належащи. За целта се въоръжих с кръстата отвертка тип ПХ2, тънка права отвертка, контактен спрей, гаечен ключ номер 13, може и тресчотка със съответната вложка.Свалянето на корите става като се отвият всички видими болтчета. Би трябвало да са еднакви, затова няма значение кое откъде сваляте. С правата отвертка пък се помага на щипките да излязат. Хубаво е това да се прави в топъл ден, защото това помага на пластмасите да са по-еластични. М/у другото - първото нещо , което се прави , като се отвори багажникът, е да се спре плафончето, за да не се стопи от продължителното светене на лампата.Ето така изглежда ляв стоп на Брава, при свалена кора, а точно под него се намира масата, която съм посочил с пръст. (снимка 1 - 002710)С помощта на гаечния ключ 13 (Всички маси по автомобила се развиват с ключ номер 13) развиваме болта, след което следва хубаво пръскане с контактния спрей на болта, на кабелната обувка, и на шасито, където се навива болта. Почистваме хубаво с парцалче, ако трябва - използваме дори и шкурка. Важно е да "светне" и да е съвсем чисто. След като сме готови - стягаме.
                      Прикачени файлове

Коментар

Следва сваляне и почистване на конзолата на стопа. Свалям всички лампи, почиствам ги от прашоляка, а тези които видимо са потъмнели - сменям ги без да ги чакам да изгорят. Потъмняването води до по-слабо светене. Задължително маркови лампи, без значение от марката, но да имат надпис на тях - филипс, осрам, нарва, ларва, гарга.... Нема значение. Почистваме хубаво с контактен спрей и леглата, където се монтират лампите. Проверяваме дали всички лампи влизат и стоят стегнато в леглата си. Почистваме с контактен спрей буксата на гърба на конзолата, проверяваме да не би да има почернял кабел, в смисъл горял. Иначе има един черен - важно е неговата писта да е напълно в ред, тя е трета отдолу нагоре.
                        Прикачени файлове

Коментар

След като съм почистил хубаво и конзолата, сглобявам, монтирам и минавам от другата страна - няма нищо по-различно: Масата се намира на същото място, конзолата пак я почиствам хубаво, сменям потъмнелите лампи, и сглобявам.
                          Прикачени файлове

Коментар

Доколкото мога проверявам дали е чист вентилацонният отвор на купето:
                            Прикачени файлове

Коментар

Накрая проверих дали вратата ляга хубаво в/у контактните пластини , които са за третия стоп (2 вдясната половина), както и тези за реотаните и чистачаката (4 в лявата половина). Напръсках хубаво и бутончето което прекъсва масата на плафона в багажника (между пластините вляво).От пластините - третата отляво надясно е общата маса на всичките неща - роетани, чистачка, бутонче на плафона.Утре или вдругиден продължавам с масите в двигателния отсек, масата на таблото, която е долу в левия крак на шофьора, както и с разглобяване на пластмасите и почистване на дренажите на предното стъкло. След което - основната маса на акумулатора, която се намира под него.ПП: тази дейност отнема около 20-30 минути, а може би спестява не-малко главоболия, че и някоя глоба може да спестим заради неработещи светлини. Проверката на светлините след процедурата е задължителна !!!
                              Прикачени файлове

Коментар

Продължаваме - масата на повечето вътрешни неща, включително и на таблото е завряна... нема да ви обяснявам къде, но накрая я намерих, и почистих. Както се вижда - наложи се да откача известен брой кабели и конектори и букси.
                                Прикачени файлове

Коментар

Working...
                                X