Здравейте колеги. Днес имах малко време и реших да проверя има ли достатъчно масло в скоростната кутия. Отвих пробката (12мм шестограм) и както се оказа маслото е до пробката, нивото си е нормално, но ми направи впечатление миризмата му. Не миришеше като това за двигателя. Накак си по-силна миризма като на терпентин или като на грес за лагери може би не знам точно не мога да кажа.На цвят е чисто, не е гъсто само искам да попитам дали тази миризма е нормална.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Каква е миризмата на трансмисионното масло (за скоростите)?
Collapse
X
-
Re: Каква е миризмата на трансмисионното масло (за скоростит
ilko-gd написа:Здравейте колеги. Днес имах малко време и реших да проверя има ли достатъчно масло в скоростната кутия. Отвих пробката (12мм шестограм) и както се оказа маслото е до пробката, нивото си е нормално, но ми направи впечатление миризмата му. Не миришеше като това за двигателя. Накак си по-силна миризма като на терпентин или като на грес за лагери може би не знам точно не мога да кажа.На цвят е чисто, не е гъсто само искам да попитам дали тази миризма е нормална.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Благодаря колеги. Както каза maiden мирише като на грес. Нямам проблеми със скоростите, но откакто имам колата само маслото в скоростите не бях проверил и както се оказва всичко си му е наред.Миналата седмица смених и антифриза и съм готов за зимата Дано да си ме радва Фиатчето както до сега :DFiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
ilko-gd написа:Здравейте колеги. Днес имах малко време и реших да проверя има ли достатъчно масло в скоростната кутия. Отвих пробката (12мм шестограм) и както се оказа маслото е до пробката, нивото си е нормално, но ми направи впечатление миризмата му. Не миришеше като това за двигателя. Накак си по-силна миризма като на терпентин или като на грес за лагери може би не знам точно не мога да кажа.На цвят е чисто, не е гъсто само искам да попитам дали тази миризма е нормална.SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
Коментар
-
Да Nino бистро е и за сега няма да го сменям. Това беше последното нещо по колата, което не бях проверил откакто я имам (4 месеца). Бях решил ако няма достатъчно масло или беше потъмняло да го сменя с пълна синтетика 75W/80 както си е по книжка. Там препоръчват Тутела ZC 75. Не знам с какъв вискозитет масло е сипано в Италия. За много от нещата има лепенки по колата кога и с какво са сменени, но за скоростите няма (предполагам защото няма къде да я залепиш тази лепенка по ск. кутия). Колата (и една Марея 2.4 JTD) ги докара приятел, който често пътува по друга работа до Италия и за това не са минали през ръчичките на джамбазите да изхвърлят сервизната книжка и да отлепят всички сервизни лепенки (където ги намерят де).Преди 2 седмици когато бяха дъждовете след нощна смяна (в 7 сутринта) навън температурата беше 4-5 градуса и не съм имал при тази температура проблеми с превключването ще видим зимата. Също и гледам да паля колата с натиснат съединител и като поработи 10-20 секунди двигателя тогава го пускам.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
Маслата за предавателните кутии по начало си миришат съвсем леко на миризмата от чесъна.Не вярвах ,че никой няма да спомене за чесъна ,но това съм го чувал и от шофери които цял живот само волана въртят.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
Tornado написа:Маслата за предавателните кутии по начало си миришат съвсем леко на миризмата от чесъна.Не вярвах ,че никой няма да спомене за чесъна ,но това съм го чувал и от шофери които цял живот само волана въртят.SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
Коментар
-
Nino написа:Фиат препоръчват да е 75W-80, желателно полу или напълно синтетично. Ако е по гъсто... 80,85W-90, при доста студено време ще превключваш по-трудно предавките, докато загрее кутията.
Коментар
-
moko написа:Когато в Русе стане минус 40 град.Ц, ще си сложа и аз 75W90. До този момент обаче, мисля да продължавам да карам с 80W90. Динамичния вискозитет на него се тества при минус 26 гр. Ц и мисля че мен ме устройва. А относно за степента на натоварване също не съм съгласен. Мислиш, ли че натоварването в ск. кутия между различните детайли е повече от 4000 N. Аз мисля, че не е. От тук следва, че е възможно даже и използване на масло от клас GL-4. ЕР-то е вече за екстремни натоварвания. То мирише на чесън.Няма ли да спрете вече с тези глупости "Фиат препоръчва това, Фиат препоръчва онова....."Като купиш Тутела, знаеш ли какво е базовото масло, ами пакета присадки, ами дали е изпитана тази партида, пък и дали си отговаря на стандартите.SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар