Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно климатрониците при фиат

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос относно климатрониците при фиат

Здравейте!Това е моето първо мнение и по-тази причина моля да ме извините ако пиша не в правилният раздел.Имам един по-скоро въпрос от колкото проблем за Фиат Мареа Уикенд с климатроник.Ами не мога да разбера някои неща.Например -навсякъде чета че климатроника е автоматичен климатик който сам измерва и се грижи температурата в купето да съответства на зададената.Добре, но за какво ми е този бутон със снежинката ако колата сама трябва да топли и ухлажда.Доколкото аз разбирам ако не е включена снежинката климатика НЕ работи и колата е с включена вентилация като при всяка друга кола без климатик/климатроник.Ако обаче включа бутона със снежинката започва да духа САМО студено и в зависимост от градусите климатика ще се пуска и спира за да държи температурата в купето по зададената такава.Това значи ли, че ако не се включи снежинката климатроника не работи?И каква е функцията на автото- регулира само силата на вентилатора или изцяло контролира климатроника.Въобще цялата тази работа с този климатроник не ми е ясна.Уж е автоматичен а има бутон за студено.Има и авто.И също така интересно ми е че като е на авто има бързи и кратковременни спадове и пикове в силата а духане от поряъка на по 1 секунда.Това нормално ли е.С една дума ако някой може да ми обясни кое точно за какво служи и как се позлва по климатроника ще му бъда много благодарен

Ами колега, колата как ще знае дали искаш да духа студено или не? Просто с тези режими указваш как точно искаш да работи. Това е. Ако снежинката е изключена климатроника не работи - да.Авто - изцяло регулира работата на климатроника - указва откъде как и колко да духа, така че да е комфортно на хората. Различните марки коли имат различни програми и затова и чувството е различно. А снежинката не е бутон за студено, а бутон за пускане и спиране на климатика! А дали да е студено или топло - регулираш с градусите.За пиковете не мога да ти отговоря - не съм срещал подобно явление, моя опит с климатроници е от други марки автомобили - моята брава няма.
    Fiat Brava 1,6 16v '96, Fobos

Коментар

Здравей и добре дошъл във форума!Когато е в положение Авто, климатроникът се опитва да достигне температурата, която си му задал с врътката за градусите. В зависимост от външната температура и вътрешната в купето (има 2 датчика - и за външна, и за вътрешна температура, докато при обикновените климатици няма датчик за вътрешната температура в купето), електрониката на климатроника определя доколко да вкарва топъл или студен въздух, взимайки го отвън. Ако обаче е много топло навън, а ти например си задал, че искаш да ти е хладно вътре, единственото, което може да направи климатроника, е да отвори клапата за външен въздух на максимум, както и да пусне вентилатора на максимум. И въпреки че се опитва да достигне желаната ниска температура, не може да го стори без да е пуснат компресорът на климатика, което пък става с натискането на копчето със снежинката. При Фиат никога копчето от снежинката не се включва автоматично, трябва човек да го натисне. За пиковете на вентилатора - нормално е, защото електрониката не може толкова бързо да обработи данните за температурата и съответно да промени скоростта на вентилатора, затова е нужно малко време - от порядъка на до няколко секунди. Това отново го има само при климатрониците, не при обикновените климатици.
      Fiat Marea 1.8 HLX, 113 к.с., 1996 г.

Коментар

Благодаря за изчерпателните отговори.Точно това ми беше мисълта.В крайна сметка снежинката включва компресора и тогава чак се усеща че в колата има климатик или иначе казано ако през лятото примерно не пусна снежинката каквото и да задам друго колата ще се мъчи да достигне градусите но ще работи като всяка друга вентилаторна система без климатик- ще духа въздух отвън ,който обаче ще е топъл и така никога няма да достигне температурата.Правилно нали?(Още повече че абсолютно винаги включвам бутона за вътрешна циркулация на въздуха уж за по-бърза работа на климатика, ясно обаче даже външен въздух няма да вкарва какво ли ще охлаждам така без снежинката )Също така - снежинката се позлва само лятото нали?Зимата парното работи без климатика а взима топлина от двигателя като при кола без климатик.Поне аз така разбрах.Ако я включа тогава какво ще стане?Ако правилно съм разбрал ще действа олаждането но тък като температурата в купето ще е по-ниска от зададента само ше духа хладен въздух отвун (Естествено градусите ще са около 26 на врътката)Благодаря още веднъж

Коментар

За зимата има малко по друго положение,до колкото аз знам.Ако ти включиш снежинката зимата,компресорът изобщо няма да работи,понеже системата отчита че температурата отвън е много ниска,балгодарение на този температурен датчик,който се намира отвън,обикновено в дясното огледало(отдолу под огледалото има една пъпка)и не вкючва климатика.Ако в същото време си включил на Авто и си нагласил температура от 26 градуса,както казваш,парното ще си работи и климатроника ще се опита да направи тези градуси.Тези ми разсъждения не са от личен опит,ако нещо греша нека колегите ме поправят.

Коментар

С една дума зимата въобще не ми трябва да пипам снежинката.Тя е само за охлаждане през топлите летни дни.Зиме с обикновенното парно.

Коментар

Working...
            X