Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стъпково моторче - що е то?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Здравейте всички,изчетох доста теми и мнения по форумите, но все още не мога да разбера какво става с колата ми - става въпрос за Фиат Брава 1.6 16V 103 к.с. модел 1996 г., като от 2 години е оборудвана с газов инжекцион fobos 1. И така ще опиша проблема по-отдалече, за да може някой, който е имал същия проблем или сходен такъв, евентуално да изрази някакво мнение по въпроса. Проблемът започна около април-май 2014 г., като първоначално проблемите се изразяваха в 2 насоки:- при палене колата се форсираше до около 1800-2000 оборота, след което (4-5 минути работа на двигателя) се успокояваше и работеше нормално;- при изключване от скорост (най-вече от по-високи обороти) оборотите падаха до нула и колата гаснеше в движение.Известно време карах колата така, като пробвах да карам само на бензин - това с форсирането остана като проблем, но проблема с гасненето сякаш не се проявяваше или поне не толкова често. След известно ровене по форумите и посещение в сервиз смениха стъпковото моторче уж с някакво добро siemens. Първите 2-3 седмици колата работеше нормално, проблемът с форсирането сякаш беше решен, но колата продължи да мени обороти при ниски предавки и изключена от скорост, като от време на време отново се проявяваше проблема с гасненето на колата при изключване от скорост, което особено при градско шофиране в София е доста дразнещо. И така до преди Коледа, когато след посещение на автомивка колата тотално почна да прави проблеми с поддържането на оборотите при изключен от скорост автомобил (включително и в движение и в покой) - и на бензин и на газ, като при 1 от 5-6 последователни паления колата сякаш зацепваше и известно време работеше нормално. Някой има ли представа какъв може да е проблема - дефектно стъпково моторче, дросел (макар че при смяната на стъпковото моторче казаха, че са го почистили и че е ок) или нещо друго. Ясно е че няма да мине без сервиз, но поне да знам от какво може да е проблема, за да няма смяна на разни неща на сляпо.Предварително благодаря на всички за изказаните мнения и съвети.

Коментар

Пробвай с разкачане на акумулатора за 10-15 минути ,след което го закачаш ,палиш и я оставяш да работи само на бензин . Най-добре е да го направиш на студена кола разкачането и след като я запалиш да я оставиш да си работи на празен ход докато загрее. Има вариант от кофти настройка на Газовата уредба да ти обърква времената за впръскване на бензин.
      Фиат Крома 1.9 16v+
      Фиат Браво 1.6 16v
      Фиат Мареа 1.6 16v

Коментар

Проверете дали е включена опцията за ППХ на ГИ и провери гарнитурите около дросела от къде смуче въздух.
        Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
        (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
        Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Това с акумулатора ще то пробвам, макар че при първите проявления на проблема след смяната на стъпковото моторче съм то правил, но за начало ще почна с това.... Относно ППХ на газовия инжекцион - нямам и идея какво е това - ще бъда много благодарен на S_BANKOV да поясни какво точно представлява, за да мога да го погледна - в тази връзка АГУ-то все още е в гаранция и мога евентуално и до тях да отида да си погледнат настройките.....

Коментар

Фобоса има отметка за принудителен празен ход, ако не чекната, ще ти гасне по същия начин който описваш.
            Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
            (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
            Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Това ще го проверя, но вече две години както я карам на газ и все щеше да се прояви този проблем.... и по-странното е че гасне и на бензин...

Коментар

transacta написа:
                и по-странното е че гасне и на бензин...
                Ако на газ не е настроена спрямо бензина 1:1 газовото ЕКУ обозва бензиновото и проблемите почват и на бензин. Когато всичко се настрои точно след няколко цикъла на палене проблема на бензин изчезва без да си пипал нищо . При мен времената не бяха направени еднакви и сутрин при палене беше приключение, голямо хълцане, придърпване и т.н.
                punto HGT

Коментар

Понеже днес доста се порових по форумите благодарение на вашите мнения и вече се съмнявам за TPS, което ако съм разбрал еднакво с потенционометър на драсела... Какво ще кажете?!

Коментар

не

Коментар

Ще отида първо на диагностика и ако се наложи и при тези с газовата - тя все още е в гаранция, но проблемът е че те взаимно си прехвърлят топката - майстора казва имаш проблем с настройките на газовия инжекцион или "трупа адаптации", газаджията казва не е проблема в АГУ, тази кола е 1996 г. и няма как да има адаптации....просто цирк

Коментар

Накарай газаджията да ти покаже и да видиш със собствените си очи, че газовите и бензиновите времена ги е настроил 1:1, ако е ОК тогава търси другаде проблема, защото те газаджиите гледат на газ да е добре колата и толкоз, ама това че обозват бензиновото ЕКУ хич не ги интересува
                        punto HGT

Коментар

То лошото е, че като не разбирам може да си ме лъжат колкото искат.... но все пак ще отида... Поздрави

Коментар

transacta написа:
                            То лошото е, че като не разбирам може да си ме лъжат колкото искат.... но все пак ще отида... Поздрави
                            То и аз не му разбирам, но той като закачи колата пред теб на лаптопа или какъвто и друг екран да има се виждат времената, идеята е каквито ги показва на бензин да успее да ги направи и на газ, тоест ще разцъка няколко пъти колата на газ-бензин и ще се види дали са настроени 1:1, ако това не може да направи сменяй газаджията, а и по принцип тия неща трябва да са им пределно ясни на тях.
                            punto HGT

Коментар

Ще пробвам да ги накарам да го направят... Относно смяната - търпя ги заради гаранцията, иначе и аз съм обмислял варианта да ги сменя...Може би утре ще оставя колата на сервиз за диагностика и вече ще имам по-достоверна информация за причините за проблема.Поздрави,

Коментар

Търся стъпков мотор или е нещо друго

Здравейте да се включа и аз с следния проблем.Значи от както температурите паднаха имам следния проблем. Паля колата с газ защото иначе гасне ако не изгасне не държи обороти каквито трябва да са и после дори и на загряла ми гасне при смяна на скоростите демек свободна . И това се повтаря постоянно . В момента си решавам този дерт по следния начин. Паля и държа газта около 1/2 мин. после гася обикновено сама гасне изчаквам 1/2 две и колата е готова оборотите са вече ок . Но в следващия момент тръгвам дигаш примерно 2000 оборота искаш да смениш на друга скорост и оборотите падат много рязко до нормалното но се получава едно придърпване на всяка скорост докато не позагрее малко после си падат плавно.Мисълта ми е какво може да е смененомап сензор- втора р.тем. датчик за вода -нов и втора с 2бртем. въздушен датчик-втора с 2 брстъпков мотор който е малко на кантар дали е читав- нов който се разглобих като дадох на контакт и после е разглобен по същия път и втора който е рем и почистенМоля давайте съвети че вече се изчерпах . Мерси предварително

Коментар

Working...
                                X