Имам следния проблем:Не ми се включва перката на радиатора от известно време дори когато стрелката за темеретурата е над 90 градус. Първо се включваше и работеше от време на време а сега савсем спря. Малко предистория: Смених релето на перката което е закрепено на радиатора от дясната стране (малко кубче с 4 извода, номер 7 на картинката). Смених го защото предишното което работешепонякога се стопи. Оказа се че клемите му са доста окислени и не е правило добър контакт а при ток 50 ампера това е много топлина. Както и да есмених клемите и сложих ново реле, но перката не почна да работи ! Вързах и 4-те кабела накъсо и перката си върти нормално, което изключва варианта да е изгоряло моторчето на перката. Помислих че новото релето е дефектно и взех ново, но перката не почна да работи! Като видях че релето не помага се концентрирах върху термодатчика, винто образен (мисля че е 17 на картинката) с букса с 3 извода, но не намерих каде точно се намира на радиятора, от картинката не ставамного ясно? Разгледах писанята по тази във форума, но не разбрах точно за моя двигател 1,8 как точно са нещата. Има ли датчик за температурата, който е монтиран на двигатела, и ако има то каде е той ? Къде точно се намира датчик 17 ? Ако някоий може да обясни по схемата кое какво точно е и каде се намира? Благодаря предварително !
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Перката на радиатора не върти - Brava 1,8
Collapse
X
-
Creep
Провери всички клеми по системата за окисления. Намери винтообразния температурен датчик и го дай на късо, ако завърти перката, значи имаш датчик за смяна...
-
Creep написа:Провери всички клеми по системата за окисления. Намери винтообразния температурен датчик и го дай на късо, ако завърти перката, значи имаш датчик за смяна.... С помоща на един голега открих че е изгоряло съпротивлението което е за 2 -те степени. Това не е по-интересно от факта че нямам винтообразен температурен датчик! Възможно ли е датчика да е на друго място ?Остават отворени въпросите :Има ли датчик за температурата, който е монтиран на двигатела, и ако има то каде е той ?Къде точно се намира датчик 17 ?Ако някоий може да обясни по схемата кое какво точно е и каде се намира?Благодаря предварително !
Карам Brava 1,8 16V EL & BSM LPG
Коментар
-
Creep
-
А т.нар. "реостат" пак вляво от перката провери ли го?Хвърли едно око и тука ако не си го направил:http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=7873Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
Аз бях "колегата" с който огледахме ситуацията.Датчик 17 от горната схема липсва - просто на радиатора няма монтиран никакъв датчик.Мястото му е винаги там и затова си мисля че pugsy е абсолютно прав - перката се управлява от ЕКУ-то.Датчика на термостата си е точно там, както е в картинката на Creep.Кабелите за управление на перката са 2 - единия е тънък и цъка релето за 2-ра степен, втория е по-дебел и е за първата степен.Когато се подаде маса към тънкия, релето сработва и вентилатора духа.На дебелия не съм пробвал - с просто око се вижда как съпротивлението е изгоряло.Същото е като от снимките от поста на колегата spark.И двата минават през един куплунг и тръгват в сноп - посока купето.Накъде - горска тайна! Секцията СЕЦАНЕ пак е дала фира и нямам от къде да погледна схемата на браватаhaliban, в тази тема гледа ли за евентуална идея?Искам схема!
I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
Благодаря на всички колеги, включили се в дебъгването на проблема !Снощи с колегата lllubo направихме кардинално дебъгване на цялата охладителна система с мултицет и чук (с чука се пазехме да не ни удари тока)Перката се управлява от термодатчика монтиран на термостата (схемата на Creep) през ЕКУ-то . Останалата част от схемата работи точно както Esper обясни.Мисля да реша кардинално проблема и да подменя по-голяма част от охладителната система - термостат, термодатчик и реостата, кабелите също ако се продават.ilkor можеш ли да дадеш повече информация/схема за втория датчик който имаш на термостата?
Карам Brava 1,8 16V EL & BSM LPG
Коментар
-
Както сте разбрали вече, датчика се намира на термостата и се чете от ЕКУ_то на колата, което и управлява двете степени посредством две релета. Аз залагам, че точно този датчик се е повредил. В сервизното раководство в секция "download" има описано колко ома съпротивление отговаря на колко градоса - проверете го. Понеже датчика е с 3 извода там е описано и кои са за перката и кои за температурата на мотора. Дайте ги на късо през съответния резистор и ще разберете дали включва 1 и 2 степен.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар