Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За вакуума в резервоара!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

За вакуума в резервоара!

Здравейте на всички!От скоро съм собственик на Брава 1,4 :D (прочетох всички теми за вала преди да я купя и отворих капака на клапаните да го огледам - всичко си му е наред, смазва се идеално). Та благодарение на Вас мисля, че съм си избрал добра кола - все пак говорим за втора употреба кола на 10 години, не мога да очаквам да е идеална.За километрите, които съм изминал с нея (около 1000) мога да кажа, че извън града гори 5,5л/100, а в града около 8л/100 - този разход при положения, че я карам до 3500 оборота и говорим за град 25 000 жители.Както много е писано във форума при отварянето на капачката за резервоара се чува едно съскане - така и не разбрах от темите това вакуум ли е или налягане, но разбрах от какво се получава:става въпрос пак за екологията. В една от темите някой беше писал, че нещо му щрака понякога откъм жабката - това нещо е EVAP (кутия с клапан за изгаряне на изпаренията от резервоара). Неговата функция е изпаренията от бензина в резервоара да не излизат свободно в атмосферата (както ми е например на Самарата), а да изгарят в цилиндрите и така да е по-екологичен автомобила. Както в катализатора доизгаря част от сместа.За това днес като сменях задните спирачни маркучи се загледах и от резервоара до двигателя има 3 тръбички, а не 2 като на Самарата. Едната за подаване на гориво, другата за връщане на излишното гориво и третата предполагам е точно за тези изпарения. Ако разглобя цялата тази система ще разбера.Оригиналните капачки на резервоарите са част от тази система в тях също има нещо като клапан, под десният калник трябва да има кутийка, в която предполагам се събират тези изпарения и в един момент ЕКУ-то трябва да подаде напрежение на електромагнитен клапан и да изпрати изпаренията към всмукателните колектори за изгаряне.За момента съм си решил проблема като не завивам докрай капачката на резервоара и по този начин няма налягане/вакумм (все още не знам кое от двете) в резервоара и така вече около 400 км., за които не ми се вярва да са се изпарили сега в жегите повече от 50 мл. бензин, с които при разход 6-7/100 ще мина 80-100 метра. Загубата е по-малка от точността на бензино колонката.Айде и дано да мина много безаварийни километри с Бравата.
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Ами честито колега и много безаварийни километри!От скоро и аз карам с леко недозавита капачка и като че ли спря да мирише на бенз в купето! То не се трае тая миризма през тия жеги!Утре като сменя цялата ауспухова система, ще си проличи дали миризмата идва от там или не!
    Space Star 1.9 DID

Коментар

А при мене не прави вакуум дори при затворена докрай капачка(докато щракне). Иначе си мирише на сyров бензин вътре
      Bravo(TM) HGT

Коментар

Над задна дясна гума имам една кутийка(черна) дали тя играе някаква роля в прословутия "вакуум"?
        Bravo HGT 2001

Коментар

Добре де ... само не мога да разбера защо ви бърка този вакуум?Колите ли не ви вървят ? Бензиновите помпи ли се мъчат?!До колкото съм прочел на всички браво/брава е така , на моята също и нямам проблеми .Не мирише нито на бензин нищо , само като отворя капачката и се схващат малкобензинджиите по бензиностанциите.п.с.Колега поздравления за покупката , с същия мотор съм , в началото имаше малко проблеми , но след като ги оправих вече 4000 километра карам безаварийно (а сега и на газ - върви по добре от бензина , дори без ламбда симолатори и тем подобни глезотийки ) от разхода също съм доволен. Така че газ до дупка и само дръж маслото догоре
          Fiat Bravo 1.4 SX Klima, LPG ,Avansator, Xenon, high-end stereo
          части за 1.4 http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=56320
          части за темпра http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=56318
          тел. 0883437022

Коментар

Честито, ilko-gd, много безаварийни км ти желая! Сипвай само най-хубавото 10В-40 масло и няма да имаш ядове. Аз, минах 10К със мойто Браво и вече спокойно мога да кажа, че случих на кола, чукам на дърво :D Много съм доволен от динамиката и от разхода, напълно достатъчни са тези 80 кончета за 1010 кг кола, поне за мен Rezko, разбира се, че на газ колата ще се чувства по-добре, отколкото на бенз - нали все пак октановото й число е 103, смесва се по-добре със въздуха...има доста изписано за плюсовете на газта На баба Лада се чустваше доста осезаемо - има едно значително намаляване на шума и успокояване на двигателя. И при нас, удоволствието да караме на това прекрасно гориво е на възможно най-ниската цена - на мен ми взеха 400лв за всичко Ловато, със красива и компактна 27л бутилчица Относно съскането - аз не съм забелязвал подобно нещо, отваряйки капачката на резервоара. Много безаварийни км на всички и умната към морето!
            1.4, 12V, 80к.с., ноем.'95, на газ

Коментар

да не би с моята брава нещо да не е наред, защото никакъв кока-кола ефект не наблюдавам? :D
              Brava 1.6 16V, Бензин

Коментар

VeSSkO написа:
                А при мене не прави вакуум дори при затворена докрай капачка(докато щракне). Иначе си мирише на сyров бензин вътре
                И при мен е така! Май на всички им прави вакуум, само на нас не! EDIT: Днес се случи нещо странно според мен! Сменяхме трите гърнета и понеже нямаше канал, обърнахме колата на страни! До тук всичко ОК! Резервоара беше пълен до половината и след време започна да изтича бенз от иначе затегнатата капачка! Сложихме един найлон, за да я уплъним докато си свърши човека работата! След като приключи при отваряне накапачката се чута това прочуто съскане! Та се чудя, да не би заради тая капачка така да смърди в купето на бенз?А къде точно е тая черна кутия, при мен няма такова нещо?!!? Ако може някой да я фотне та да видя и аз!
                Space Star 1.9 DID

Коментар

Проследих и маркучетата за бензина под кората на багажника отдолу - всичко е наред! А мирише та се цепи Най-много в багажника мирише, но конструкцията на колата позволява лесно миризмата да влиза и в купето.Само там не съм гледал около тая черна кутийка над гумата, за която спомена v_a_c_h_o_o
                  Bravo(TM) HGT

Коментар

Както чета някои колеги казват, че нямат този ефект, а други имат (като мен). Та според мен ако всичко си работи по тази система трябва тези бензинови пари да си изгарят и по този начин да се изравнява налягането в резервоара и да няма съскане. Чичо гугъл намери "комплект за тестване" на тази система и в него има специален накрайник за капачката - да се провери дали работи. Затова според мен е текло бензин при Roko като са обърнали колата, защото капачката трябва да пропуска този вакуум (поне според чичо гугъл е вакуум).

Коментар

Сега се сетих за още един възможен вариант: Нали в системата има клапан , който "цъка" , моя е под десния предне калик . Та тоя клапан като го гледам е доста пестеливо направен , всички браво/брава го имат , може просто да дефектира бързо и при всички (почти) коли . Казахте обче за мирис на бензин в купето - при мен няма такова нещо , а като отворя капачката чувам как резервоара се раздува(или свива нв съм сигурен) и си идва на мястото . Така че можеби тоя мирис на бензин не е пряко свързан със съскането в резервоара ...
                      Fiat Bravo 1.4 SX Klima, LPG ,Avansator, Xenon, high-end stereo
                      части за 1.4 http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=56320
                      части за темпра http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=56318
                      тел. 0883437022

Коментар

И според мен мириса не е свързан с работата на тази система. Прав си, че ако е дефектирал клапана и не може да пусне изпаренията в цилиндрите ще го има този вакумм/налягане в резервоара.За момента както писах си карам с леко отвита капачка и нямам проблеми.За разхода на гориво, може и да е субективно, но мисля че така ми работи по добре колата, не знам.

Коментар

И при ПУНТОТО съска при отваряне на капачката ама нито мирише на бензин нито ше шашкат безинаджиите
                          Fiat Punto 1.1 Petrol year 95

Коментар

и аз съм с Пунто и миналата година чистих инжекторите тъй като резервоара беше спукан и оттам мърсотия яко, та трябваше да се свали изчисти и съответно залепи резервоара, и след това започна да ми съска като отварях капачката, така може ми няколко месеца го правеше и след това спря
                            Фиат Пунто 1,2 HSD

Коментар

Здравейте, и при мен имаше вакуум в резервоара /браво 1.6/ при отваряне на капачката , което показвало за блокирал клапан на резервоара, а оттам много се натоварвала бензиновата помпа. Пробих 1 мм. дупка в капачката и мисля, че засега е по-добре, защото при даване на контакт /двигателя не е запален още / се чува помпата,след разпробиването на капачката звукът на помпата е осезателно по тих.

Коментар

Working...
                              X