Рових в търсачката...така и не открих някои отговори,за това пускам темата тук...а и мисля повечко информация ще е полезна за решението на задачата.Та...търся кола за баща ми.Заклет,запален рибар...Рибар-фанатик...
Колата се ползва ОСНОВНО за риба и между другото-3-4 хил км градско на година.Може и по-малко.Проблемите са,че...вече троши трета кола.От негов познат взех една Арджента.Много добра машина,здрава...обаче годините си казват думата и по нашите пътища с тия соли и луги...се разсипа за две години каране.После едно Пежо...това му разказа играта за един сезон.Окачването беше на кайма,мотора палеше с "цака".Един ден гледам...някакво копче на таблото..ЦК ключе...Това за какво е...Ааа...това,вика...ми е за чистачките.Чакай..какви чистаки,какви 5 лева???Скапали му се чистачките,нашия отишъл при един квартален алкохолик-електричар и той му монтирал въпросното копче.Няма интеревали,няма нищо.Чистачките имат само една скорост-най-бързата.Като му я взех колата,харчеше 9 градско някъде...Кагато я хвърлих в моргата (защото вече и на ремонт не подлежеше),гореше към 15 градско.Сега кара една лада 4-ка.Не знам защо си реших,че с руска кола има шанс да се разбират някак...Е..изкара де...втора година.Онзи ден се прибрах и първата новина беше,че мотора пак нещо не е в ред.То оставаше и да е наред...маслото е на един пръст под минимума,а колата държи умопомрачителната компресия от 6 атмосфери.Задната пружина е влязла в купето..почти...предните рогове са се събрали един към друг с около 5 см...Яд ме е само,че оставих към 100 лева в сервиза,за да ми кажат,че от това кола не става и няма как да стане.Просто и е взел акъла на тая Лада.Та сега предстои закупуване на четвърта "рибарска" кола и съм се спрял на Фиат Типо.Имам познат,който докарва коли от Италия и ме зарадва,че може да докара за около 2-2500 подобна машина.Поносима цена,предвид факта,че тая машина си е изначално обречена...
Попрочетох това онова...разнообразието от двигатели и окомплектовки ме шашна.Не ме разбирайте погрешно...преди 10 години съм си карал шофьорските курсове на Форд и от тогава не съм карал други коли освен японски.Сега имам Тойота Ярис...към края на годината ще навърши 5 години...като изключиим няколко съвсем дребни ремонта,останалото е само смяна на консумативи.Обаче с рибарските коли.... е трагична работата...Въпросите ми са:1.Твърди се,че Типо-то има твърдо окачване.Това вярно ли е?И ако е вярно,колко твърдо...като на Голф или по-меко...2.Кой е най-простия за поддръжка мотор на Типо?Ако най-простия съвпада с най-здравия,е добра новина.Знам,че с кола на старо всичко е относително,но трябва да има все пак някаква зависимост....3.Части втора ръка..намират ли се?Видях темата за автоморгите,но и имаше доста мнения за части,оказали се голяма екзотика.На Пежото веднъж гръмна водна помпа...помня,че над 200 лева излезе новата с монтажа....В Типото има ли такива странни части,дето първо струват скъпо,второ задължително се сменят в сервиз.4.Консумативите...скъпи ли са?Има предвид наистина консумативи...накладки,масла,филтри,ремъци,ролки.. ..евентуално някой амортисьор...стандартните неща при взимане на кола на старо и след това поддръжка.5.Какъв среден разход дава едно Типо.Ладата сега харчи към 14 градско зимата и 12 лятото.Извън града сваля до 10.Не ме разбирайте погрешно...ама ми се ще да се събере в средния клас..някъде около 10-ина градско и 6-7 извън града.15 ми идват в повечко (все пак аз плащам бензина),а ако колата харчи да кажем 6,той и до магазина за хляб ще ходи с нея.Сега като знае,че гори повечеко,гледа да се ограничава.6.Как стои въпроса с елетрониката...Добра дума за италианска кола по тоя въпрос не съм чувал.Един колега навремето имаше Крома...за където не е тръгнал,там не го е оставила тая кола...Стане по-влажно и таблото става като дискотека!От типо могат ли да се очакват такива мизерии...мерна ми се една снимка,на която таблото е изцяло електронно...

Коментар