След отчитане на постоянна грешка в инжекциона, тези дни направих една доста скъпа процедура по локализиране на грешката. (Описал съм я в друга тема в този раздел и няма да се повтарям)Проблема обаче остана, леко видоизменен ! Преди лампата на инжекциона ми светеше постоянно, без значение дали карам на бензин или на газ. След като внимателно прочетох какво е написано тук по въпроса, съпоставих го с информацията, която ми бяха дали приятели Алфаджии реших, че проблема ми е в термостата ( то си стана и видимо след като тази зима и в най-големите Софийски задръствания не вдигаше повече от 70 градуса
) Сменихме термостата и закачихме компа да си каже тежката дума - имаше натрупани три грешки - прекъсване на управлението
и две грешки в ламбда сондата !?!? Като че ли имаше някаква логика - ако не се загрява добре сондата можело да я покаже тази грешка ! Изчистихме грешките и си тръгнах радостен от сервиза. След първото гасене на колата и следващо стартиране обаче лампата пак светна. Това беше вчера. Днес сутринта паля колата и няма лампа, няма проблеми. Бензин, газ, пушка ! След 15 мин. лампата светва ! Отивам в офиса, обаждам се в сервиза и записвам час за диагностика в 14 часа. Тръгвам от офиса в 13 - свети, малко преди сервиза обаче гадната лампа угасва ! Закачаме компа - прекъсната сонда ! Вече бях решил да не я сменям в момента, докато не проуча въпроса. Но тръгвам от там и се започва една цветомузика - има лампа, няма лампа ! Паркирах си я пред блока без да ми свети нищо в последните 5-6 км. Знам, че стана малко дълго, но искам да разберете цялостната схема - преди смяната на термостата светеше постоянно, след смяната когато си поиска, но винаги дава грешка в сондата !!! Е, точно това ме смути и не я смених днес ! Някои от вас в другия пост ме съветват да не и обръщам внимание на сондата ако карам на газ, но приемете, че съм маниак и искам колата да ми е както трябва. Ако сондата е прекъсната зщо лампата свети и гасне когато си пожелае ? Няма логика в това. А и проклетата сонда струва 160 лева и не ми се иска да ги дам и пак да има цветомузика ! Възможно ли е да се лъже от газта? И възможно ли е да се провери дали и как работи самата сонда, без значение какво казва компа ? Някъде тук четох, че може да се закачи на осцилоскоп и да се види как работи. Знае ли някой къде може да се направи подобна проверка ?п.с. Колата е Крома 2.0/16V - 93 г.

Коментар