Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ламбда сонда - проверка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ламбда сонда - проверка

След отчитане на постоянна грешка в инжекциона, тези дни направих една доста скъпа процедура по локализиране на грешката. (Описал съм я в друга тема в този раздел и няма да се повтарям)Проблема обаче остана, леко видоизменен ! Преди лампата на инжекциона ми светеше постоянно, без значение дали карам на бензин или на газ. След като внимателно прочетох какво е написано тук по въпроса, съпоставих го с информацията, която ми бяха дали приятели Алфаджии реших, че проблема ми е в термостата ( то си стана и видимо след като тази зима и в най-големите Софийски задръствания не вдигаше повече от 70 градуса ) Сменихме термостата и закачихме компа да си каже тежката дума - имаше натрупани три грешки - прекъсване на управлението и две грешки в ламбда сондата !?!? Като че ли имаше някаква логика - ако не се загрява добре сондата можело да я покаже тази грешка ! Изчистихме грешките и си тръгнах радостен от сервиза. След първото гасене на колата и следващо стартиране обаче лампата пак светна. Това беше вчера. Днес сутринта паля колата и няма лампа, няма проблеми. Бензин, газ, пушка ! След 15 мин. лампата светва ! Отивам в офиса, обаждам се в сервиза и записвам час за диагностика в 14 часа. Тръгвам от офиса в 13 - свети, малко преди сервиза обаче гадната лампа угасва ! Закачаме компа - прекъсната сонда ! Вече бях решил да не я сменям в момента, докато не проуча въпроса. Но тръгвам от там и се започва една цветомузика - има лампа, няма лампа ! Паркирах си я пред блока без да ми свети нищо в последните 5-6 км. Знам, че стана малко дълго, но искам да разберете цялостната схема - преди смяната на термостата светеше постоянно, след смяната когато си поиска, но винаги дава грешка в сондата !!! Е, точно това ме смути и не я смених днес ! Някои от вас в другия пост ме съветват да не и обръщам внимание на сондата ако карам на газ, но приемете, че съм маниак и искам колата да ми е както трябва. Ако сондата е прекъсната зщо лампата свети и гасне когато си пожелае ? Няма логика в това. А и проклетата сонда струва 160 лева и не ми се иска да ги дам и пак да има цветомузика ! Възможно ли е да се лъже от газта? И възможно ли е да се провери дали и как работи самата сонда, без значение какво казва компа ? Някъде тук четох, че може да се закачи на осцилоскоп и да се види как работи. Знае ли някой къде може да се направи подобна проверка ?п.с. Колата е Крома 2.0/16V - 93 г.

къде я правиха диагностиката?вземи звънни на Бобо 088 8 232 484обясни му проблема и ако трябва отиди да я погледнетой има тестер и ще ти помогне
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

sev написа:
      къде я правиха диагностиката?вземи звънни на Бобо 088 8 232 484обясни му проблема и ако трябва отиди да я погледнетой има тестер и ще ти помогне
      Сервиз D&N - Младост 2 зад Шел.Този Бобо може ли да провери сондата независимо от компютъра ?

Коментар

някъде кофти връзка? ту да дава, ту да не дава сигнал? аз не разбирам от сондата особенно, но си мисля, че се мери с мултицет
        Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
        Fiat Bravo'97 1,6 16v
        Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Riddle написа:
          Този Бобо може ли да провери сондата независимо от компютъра ?
          не съм сигурен, но май нено ще ти каже къде да я тестваш и изобщо от къде може да идва самия проблем
          2015 Renault Megane Expression GT
          2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
          Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

С мултицет мое се види само дали дава сигнал, но не и какъв е. Може да не бачка подгряването на сондата. Тогава тя не може да работи правилно. Получава се при окислени контакти
            FIAT Tipo 1,4mi - EX
            Alfa Romeo 146ti - EX
            Alfa Romeo 156 2,4JTD

Коментар

tonov написа:
              С мултицет мое се види само дали дава сигнал, но не и какъв е. Може да не бачка подгряването на сондата. Тогава тя не може да работи правилно. Получава се при окислени контакти
              слушай колегата!
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Е, точно сега ще задам най-глупавия въпрос, но не ми се смейте много - къде е шибаната сонда и къде е куплунга и ? И без това бях решил да облея всички налични куплунги с контокс, но поне да знам кой точно е на сондата

Коментар

Riddle написа:
                  Е, точно сега ще задам най-глупавия въпрос, но не ми се смейте много - къде е шибаната сонда и къде е куплунга и ? И без това бях решил да облея всички налични куплунги с контокс, но поне да знам кой точно е на сондата
                  на аусуха, пада се точно под скоростния лост
                  Fiat Bravo'97 1,6 16v
                  Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Хмм...очевидно няма да стане без канал

Коментар

Споко, и без канал става . Куплунгът не е на самата сонда. От нея тръгват към половин метър кабели и куплунга е на края им, някъде из моторния отсек. Трябва да са 3 или четири жици. Две са еднакъв цвят (обикновено бели или бяло/черно) Те са за подгряването. Останалите са: един за сигнала от сондата към ЕКУ-то и един за маса (ако го има, има сонди без него, които си взимат маса от кюнеца)Измерванията се правят при работещ двигател и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВКЛЮЧЕНА СОНДА! Мери се на куплунга откъм страната на сондата.
                      FIAT Tipo 1,4mi - EX
                      Alfa Romeo 146ti - EX
                      Alfa Romeo 156 2,4JTD

Коментар

И аз да добавя нещо.Сондата НЕ СЕ ПРОСВИРВА С МУЛТИЦЕТ ! Дори най -слабия волтаж е пагубен за нея!Мери се само напрежението което дава, трябва да е бързо променящо се и зависи от модела й. Ако е бош, то напрежението варира бързо от 0.3 до 1 волт, като на незагряла кола е около 0.7в. Някой модели ( мисля че магнети марели, поправете ме ако се лъжа ) дават от 1-4 волта. Мултицета трябва да е стрелкови или много добър за да хване бързите колебания.Кабелът, който отива до сондата стига до ЕКУ-то и при мен е жълт. Ако искаш ще ти дам схема къде точно излиза н куплунг.
                        Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
                        Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Riddle, хвърли едно око и на тези теми: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...&start=15П.С. Откога в сервиз D&N в Младост-2 зад Шел правят компютърна диагностика и някакви отзиви?
                          BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                          Среден разход на газ

Коментар

Ламбда сондата може да се провери независимо от компютъра , стига тези в сервиза дето ходиш да имат подходящия софтуер. Тук в Пазарджик моята я пеовериха като към накрайника който съединява кабелите вързаха директно проверяващия компютър - излезна графика - синусоидална и отдолу пишеше процента на ефективностТОВА СЕ ПРАВИ НА РАБОТЕЩ ДВИГАТЕЛ
                            Fiat Bravo 1.4 SX Klima, LPG ,Avansator, Xenon, high-end stereo
                            части за 1.4 http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=56320
                            части за темпра http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=56318
                            тел. 0883437022

Коментар

Я кажи къде са ти я проверявали в Пазарджик ! По празниците другата седмица ще се завърна в родния град и така или иначе ще сменям гумите, може да се завъртя покрай някой сервиз.

Коментар

Working...
                              X