Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Bravo-то загря почти до червено в този студ! Проблема решен!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Bravo-то загря почти до червено в този студ! Проблема решен!

Здравейте колеги. Днес си карам към университета(НБУ) и големи задръствания. По едно време гледам стрелката на температурата рязко се е вдигнала, а на вън е студено и вали сняг Взех да се притеснявам. Не спада и не спада. Перката не се беше включила, а температурата отиваше към първата червена чертичка. Щях да отбивам за да истине малко, но излязох на права отсечка и като вдигнах скоростта до 80 веднага се охлади и падна на половината. Знам, че има много теми за прегряването на колите, но не мога да намеря точния отговор сред тези, които гледах. В петък пътувах към Стара Загора. Имаше доста по-големи задръствания и беше доста по-топло, но колата стигна до 3-4 чертичка след половината. И перката си работеше. Странна работа. Утре сутринта ще ходя в един сервиз тука в Сухата Река, но все пак питам, ако някой е имал подобен проблем да каже.
    Fiat Bravo SX 1.6 16V

-датчика на перката-термостат-въздухтрябваше да слезеш и да пипнеш тръбите, както и самия радиаторно щом на прав участък се е стабилизирала температурата най-вероятно да е датчик
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Е как не слезе да видиш под капака?! Нещо си се шашнал.Променяше ли се нивото на антифриза? Как разбра, че перката е въртяла или не е въртяла?При мен се беше образувала въздушна възглавница и тръгна да прегрява, а освен това и датчика, който включва едната перка и бушона бяха изгорели.Освен това е трябвало да стиснеш маркучите освен за да провериш дали са топли, и да установиш дали са твърди.Сега пак може да установиш тия неща.

Коментар

doofiat видях твоята тема за прегряването, но мисля, че при мен няма такава въздушна възглавница(или поне се надявам да няма :D ). Нивото на антифриза не е мръднало от последния път когато налях. Само да кажа, че никога не е течал антифриз от казанчето. Eдинствения път когато ми изтече антифриза, беше когато ми се счупи тапата на радиатора. Като стигнах в университета и спрях, отворих капака да видя какво става, но както вече казах колата се беше охладила до половината и общо взето всичко изглеждаше нормално. После навръщане като я карах загря, но някъде до половината, даже няма и толкова. Ще си я закрам на сервиз да ми е мирна главата, но все пак реших да попитам. Аз си мисля, че може датчика да не отчита правилно, защото на отиване и на връщане колата загрява различно при горе-долу сходен трафик. Само се надявам да не е нещо сериозно от сорта на гарнитура и пилене на глави както при други колеги.
        Fiat Bravo SX 1.6 16V

Коментар

щом като си в движение и не прегревява значи по някаква причина вентилатора не се е включил- дали от датчика, дали от самия вентилатор да е изгорял или от въздух /най-малко вероятно според мен, но си е възможно/ лесно се проверява датчика и вената като му сложиш една отверка и си на контакт- така слагаш отверката, че да даде контакт между клемите на датчика- той се намира на радиатора долу, не знам от коя страна е при теб, при мен отляво като си срещу колата. направи това и ще имаш отговор на въпроса сип.с. каква спец си в нбу
          Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

другото е да те лъже показанието на таблото
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Благодаря за отговора pakumba, но честно казано не разбирам много и не ми се ще да си правя експерименти, за да не оплескам работите. :D П.С. уча информатика в НБУ(тая специалност не е за прости хора, не знам защо се мъча :D )
              Fiat Bravo SX 1.6 16V

Коментар

Re: Bravo-то загря почти до червено в този студ!?!

megamuscle написа:
                Днес си карам към университета(НБУ) и големи задръствания. По едно време гледам стрелката на температурата рязко се е вдигнала, а на вън е студено и вали сняг Взех да се притеснявам. Не спада и не спада. Перката не се беше включила, а температурата отиваше към първата червена чертичка. Щях да отбивам за да истине малко, но излязох на права отсечка и като вдигнах скоростта до 80 веднага се охлади и падна на половината. Знам, че има много теми за прегряването на колите, но не мога да намеря точния отговор сред тези, които гледах. В петък пътувах към Стара Загора. Имаше доста по-големи задръствания и беше доста по-топло, но колата стигна до 3-4 чертичка след половината. И перката си работеше.
                Мисля, че трябва да те притеснява единствено това, че не се е включила перката /ако си сигурен в това /!Иначе и при мен е горе-долу така !Вчера от Президентството до Софийския университет /големи задръствания - тръгни-спри и т.н./ стрелката на температурата ми беше отишла малко под червеното, но се включи перката и се стабилизира малко над средата. Като излязох на Цариградско шосе и от Орлов мост до Окръжна болница / 80-100км/ч / и стрелката падна под средата на скалата! Иначе по магистралата София-Пловдив /движение с голяма скорост/ стрелката не се качва повече от 1/4 на скалата. Като вляза в Пловдив, 2-3 сфетофара, и си отива на средата. Все си мисля, че това е нормално , но не съм 100% сигурен и аз?! Това с маркучите и радиатора /студен-топъл/ и т.н. съм го пробвал и всичко си е ОК! Сигурен съм и че системата ми е добре обезвъздушена. Дали имам проблем с термостата???
                BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                Среден разход на газ

Коментар

masterkar написа:
                  Мисля, че трябва да те притеснява единствено това, че не се е включила перката /ако си сигурен в това /!Иначе и при мен е горе-долу така !Вчера от Президентството до Софийския университет /големи задръствания - тръгни-спри и т.н./ стрелката на температурата ми беше отишла малко под червеното, но се включи перката и се стабилизира малко над средата. Като излязох на Цариградско шосе и от Орлов мост до Окръжна болница / 80-100км/ч / и стрелката падна под средата на скалата! Иначе по магистралата София-Пловдив /движение с голяма скорост/ стрелката не се качва повече от 1/4 на скалата. Като вляза в Пловдив, 2-3 сфетофара, и си отива на средата. Все си мисля, че това е нормално , но не съм 100% сигурен и аз?! Това с маркучите и радиатора /студен-топъл/ и т.н. съм го пробвал и всичко си е ОК! Сигурен съм и че системата ми е добре обезвъздушена. Дали имам проблем с термостата???
                  Мерси колега. Дано да е само това проблема. Утре като отида в сервиза ще се чуе. :D
                  Fiat Bravo SX 1.6 16V

Коментар

masterkar написа:
                    Колега, проблемите при тебе са два - първо не ти работи термостата щом колата ти изстива на дълъг път и второ имаш проблем с датчика на перката щом ти включва чак под червеното. По принцип на нашите коли стрелката като достигне средата на скалата (онази част със вдлъбнатината) трябва да се закове там - възможни са минимални движения нагоре и дадолу - всички други движения на стрелката за температурата са силно обезпокоителни и трябва да бъдат отстранени.По МОЕ мнение - и на двамата колеги са ви за смяна датчиците на перката - а с тях шега не бива защото заради едно прегряване се прави основен ремонт!!!! Освен това на който му плава стрелката нагоре надолу - да си сменя термостата -за 1,6 беше скъпичък - към 75-90кинта в зависимост от модификацията и марката...
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

masterkar написа:
                      Колега, определено имаш проблем и ти. Явор ти посочил причините.Неподценявай ситуациите, а си смени нещата, защото да не стане нещо лошо.Не е нормално стрелката да има големи амблитуди - по принцип си стои малко под средата, а лятото в жегите може да достигне и средата, но за малко.

Коментар

Yavor написа:
                        Колега, проблемите при тебе са два - първо не ти работи термостата щом колата ти изстива на дълъг път и второ имаш проблем с датчика на перката щом ти включва чак под червеното. По принцип на нашите коли стрелката като достигне средата на скалата (онази част със вдлъбнатината) трябва да се закове там - възможни са минимални движения нагоре и дадолу - всички други движения на стрелката за температурата са силно обезпокоителни и трябва да бъдат отстранени.По МОЕ мнение - и на двамата колеги са ви за смяна датчиците на перката - а с тях шега не бива защото заради едно прегряване се прави основен ремонт!!!! Освен това на който му плава стрелката нагоре надолу - да си сменя термостата -за 1,6 беше скъпичък - към 75-90кинта в зависимост от модификацията и марката...
                        Благодаря за съвета! Явно ще се сменя термостат , а датчика ще трябва да го погледна - дали ми включва първата степен на перката - имаше тема тук ще я намеря! А и след смяната на термостата сигурно ще ми падне разхода, особено на дълъг път зимата! Все пак струва ли си да проверя термостата по "бабешкия" начин - в тенджера с вряла вода, че нещо 130-140 лв за нов термостат ... или диагнозата му е "ясна и категорична" - "сдал е багажа" - най-вероятно е постоянно полуотворен? Някой друг колега да се престраши да изкаже мнение как е при него?! Особено при каране градско в София при големи задръствания?!
                        BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                        Среден разход на газ

Коментар

Колеги, значи проверката на датчика е описана мн пъти, на термостата също., а някой знае ли как се проверява уреда на таблото?Не може колата да си върви перфектно и на късо и на дълго, стрелката да е заковала на 2 деления над средата
                          Bravo 1.6 16V

Коментар

Здравейте колеги! Ходих сутринта в сервиза и се оказа, че някакъв кабел, който включва перката е прекъснат. Само, че се оказа, че имам превключвател за ръчно пускане на перката от колата. Точно където са бушоните вътре в купето. Майстора каза, че някой си е играл и е правил мизерии, и че перката трябва да се включва автоматично. Първата степен се включва като дръпна този превклювател, дори колата да не е запалена(като е на контакт имам предвид). Майстора вика да му я оставям да ми оправи кабелите да се включва всичко автоматично. Чудя се какво да правя. Дайте съвети и мнения. А също така и сервиз където няма да ми сменят нещо здраво, а само ще ми оправят проблема.
                            Fiat Bravo SX 1.6 16V

Коментар

megamuscle написа:
                              Здравейте колеги! Ходих сутринта в сервиза и се оказа, че някакъв кабел, който включва перката е прекъснат. Само, че се оказа, че имам превключвател за ръчно пускане на перката от колата. Точно където са бушоните вътре в купето. Майстора каза, че някой си е играл и е правил мизерии, и че перката трябва да се включва автоматично. Първата степен се включва като дръпна този превклювател, дори колата да не е запалена(като е на контакт имам предвид). Майстора вика да му я оставям да ми оправи кабелите да се включва всичко автоматично. Чудя се какво да правя. Дайте съвети и мнения. А също така и сервиз където няма да ми сменят нещо здраво, а само ще ми оправят проблема.
                              Ами давай я на майстора да ти я оправи! Не се чуди въобще.За да се направи ръчно включване на перката работата е стигнала много далече или предишния собственик е бил пълен льольо.Колеги, вижте си също и реостатите на радиатора (като застанете пред колата, от дясната страна на радиатора е закрепен цилиндричен датчик - това е реостата за включване едната перката). Нов реостат струва 32 лв. в магазина на Стамболийски, а в Александър го нямат в наличност и се прави поръчка за 2 седмици и струва 60 лв.

Коментар

Working...
                              X