Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

По-широки гуми:

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

По-широки гуми:

Здравейте колеги, Засичахме няколко пъти автомобила ми за разход на гориво и винаги се оказва с около 1л по-висок от нормалния (каталожния).Автомобила е в перфектно техн.състояние,но аз имам съмнение,че всичко идва от по-широките гуми.Та въпросите ми са следните: -Много голямо значение ли оказват по-широките гуми на разхода на гориво и колко (горе-долу)? Автомобила е с гуми 185/60/14,при фабрично препоръчвани 165/65/14. -Някой правил ли си е експеримент да сложи по-широки (по-тясни гуми) и да засече разход преди и след това по една и съща отсечка? Благодаря предварително. Успехи !!!

Ами има голямо значение теглото на гумата и размерът й - не забравяй, че ако профилът ти е по-висок, километражът се лъже и показва различни стойности - ти изчисляваш разхода по това, което ти показва той, но всъщност си изминал по-голямо разстояние....Всичко това е теория, разбира се, но като бях с Типо-то - бях сложил гуми 165/70/13 при стандартни 165/60/13 и ми харчеше с половин литър повече...
    Alles in Ordnung

Коментар

Това какво отклонение дава километража съм го взел предвид.Въпроса ми е по-скоро,колко би се покачил РЕАЛНО разхода при използване на гуми 185/60/14,вместо фабричните 165/65/14?Примерно от т.А до т.Б отивам с 6.0 литра и гуми 185/60/14С колко литра бих минал същото разстояние (от т.А до т.Б),но с 165/65/14 (фабрични)?Успехи !!!

Коментар

milky написа:
        Това какво отклонение дава километража съм го взел предвид.Въпроса ми е по-скоро,колко би се покачил РЕАЛНО разхода при използване на гуми 185/60/14,вместо фабричните 165/65/14?Примерно от т.А до т.Б отивам с 6.0 литра и гуми 185/60/14С колко литра бих минал същото разстояние (от т.А до т.Б),но с 165/65/14 (фабрични)?Успехи !!!
        отзад няма да имаш проблем с по-шроките гуми, но за предни си слагай най-добре кавито са дадени по книга, защото първо разходът ти се вдига с 2 до 3 л. (най-много) на 100 км заради ширината и още повече, че радиусът е по-голям и второ се тормози хидравликата
        Fiat Marea Weekend 1.6 16v SX '98г.
        Lancia Dedra 1.6 91г.

Коментар

А защо не си караш със заводски предписаните гуми?

Коментар

Re: По-широки гуми:

milky написа:
            Здравейте колеги, Засичахме няколко пъти автомобила ми за разход на гориво и винаги се оказва с около 1л по-висок от нормалния (каталожния).Автомобила е в перфектно техн.състояние,но аз имам съмнение,че всичко идва от по-широките гуми.Та въпросите ми са следните: -Много голямо значение ли оказват по-широките гуми на разхода на гориво и колко (горе-долу)? Автомобила е с гуми 185/60/14,при фабрично препоръчвани 165/65/14. -Някой правил ли си е експеримент да сложи по-широки (по-тясни гуми) и да засече разход преди и след това по една и съща отсечка? Благодаря предварително. Успехи !!!
            Аз си карам Типото с 185/60/14, и на моето типо това са му предписаните от производителя размери.За зимата си взех 175/65/14, малце по тънки, но разлика в харча не усетих, щото зиме принципно си е по-голям.Винаги бих ти пропоръчал да караш с размерите, които са по книжката.Разхода е по голям защото по-малкия ти мотор преодолява повече триене отколкото е изчислен, по време на движение. Естествено и на място хидравликата изпитва затруднения, защото тя отново се задвижва от този мотор.Това не значи обаче за да си намалим разхода да закачим гуми 155/65/13, щото пък тогава за малко спестен бензин рискуваме стабилност.Горе долу колите за изчислени по отношение на скоростта с която могат да се движат според двигателя си, за да е оптимално съчетанието между наличното сцепление и приемлив харч на гориво.
            Tipo, 1,8 DOHC, 105 hp

Коментар

valataat,как така ще се качва с 2-3 литра разхода,сериозно ли го казваш.Според мен не е с повече от 0.5-1 литър.Но все пак искам вашето мнение.Humppa,естествено,че бих си карал със заводските гуми човече,ама си купих колата с по-широки (почти нови) гуми и сега се чудя какво да правя?Кейн,съгласен съм с теб,тези теории са ясни,но на практика ме вълнува да кажем разликата в разхода извънградско с гуми 165/65/14 (фабрични) и 185/60/14 ?

Коментар

Абе, карай си и да не ти пука ....Разхода не може да е повече от 1 литър над нормата, поне според мен.А нови "фабрични" гуми ще ти кацнат на 350-400 лева.По добре си вземи зимни с препоръчаната дебелина и размери.
                Tipo, 1,8 DOHC, 105 hp

Коментар

Кейн написа:
                  Абе, карай си и да не ти пука ....Разхода не може да е повече от 1 литър над нормата, поне според мен.А нови "фабрични" гуми ще ти кацнат на 350-400 лева.По добре си вземи зимни с препоръчаната дебелина и размери.
                  Кейн е прав, наистина е по-важно зимата да си със зимни гуми с фабричния размер. Октомври месец бях на косъм от челен сблъсък с едно ново ситроенче С4 или С5, аз бях с 100 км/ч, а онзи поне със 140 км/ч, но понеже същия ден бях сложил новит зимни гуми успях да спра на време!Аз днес ще купя още 2 нови летни за отзад и вече Бравото ще е окомплектовано с 4 зимни 185/60/14 и 4 летни 185/60/14 и ще съм безгрижен поне 3 години. След това мисля да минавам на 15" летни с лети джанти, но това ще е чак след като изтъркам тези. Иначе като я купих (нищо не разбирах тогава) колата беше със сликове, 3 от гумите бяха 185/60/14, едната беше 195/60/14, все от различни марки и шарки... Абе ужас - тия италианци са големи мурдари.Обобщено: за зимата вземай 4 нови, еднакви като марка и шарка и със заводски размер, но през лятото можеш да се гъзариш и с по-големи, но внимавай като завали дъжд!Успех!

Коментар

Humppa написа:
                    Кейн написа:
                    Кейн е прав, наистина е по-важно зимата да си със зимни гуми с фабричния размер. Октомври месец бях на косъм от челен сблъсък с едно ново ситроенче С4 или С5, аз бях с 100 км/ч, а онзи поне със 140 км/ч, но понеже същия ден бях сложил новит зимни гуми успях да спра на време!Аз днес ще купя още 2 нови летни за отзад и вече Бравото ще е окомплектовано с 4 зимни 185/60/14 и 4 летни 185/60/14 и ще съм безгрижен поне 3 години. След това мисля да минавам на 15" летни с лети джанти, но това ще е чак след като изтъркам тези. Иначе като я купих (нищо не разбирах тогава) колата беше със сликове, 3 от гумите бяха 185/60/14, едната беше 195/60/14, все от различни марки и шарки... Абе ужас - тия италианци са големи мурдари.Обобщено: за зимата вземай 4 нови, еднакви като марка и шарка и със заводски размер, но през лятото можеш да се гъзариш и с по-големи, но внимавай като завали дъжд!Успех!
                    Е тука искам да вметна нещо много семпло ....Колите се продават в Итали с или с нормални гуми и в никакъв случай няма да са протъркани до долу.Автоджамбазите махат нормалните гуми, слагат боклусите и после продават като втора упореба за по 40-50 кинта другите, с цел да изкарат още кинти отгоре.Същото важи и за касетофоните. Представете си как италиано веро си сваля старата музика за да си я качи в новата кола?Няма такъв филм просто. Музиките се разкават тука и после се продавата по капаци и тавани на колите на Горубляне ....Толкова им разбират тиквите от бизнес.
                    Tipo, 1,8 DOHC, 105 hp

Коментар

http://avtogumi.com/Колега виж на тоя адрес има ПЕРФЕКТЕН калкулатор за тая работа. Примерно от него ще разбереш че ако са ти 165/65/14 ( както са и на моето Типо и разхода...си е същият като гледам) 175/65/14 ще ти е Max преди да имаш проблем. На сайта има и обяснения защо е така. Примерно при 165/70/13 също нямаш проблем.
                      Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
                      Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Калкулатора,който предлагаш не е лош,но за изчисляване на диаметъра на гумите и съответно отклонението на километража,но не виждам какво би ми помогнал да разбера колко (горе-долу) ще ми се качи разхода от да кажем 20мм по-широки гуми???Иначе сметнато с калкулатора:При фабрични 165/65/14,дори и 275/40/14 са НОРМАЛНИ !!!Успехи !!!

Коментар

milky написа:
                          Калкулатора,който предлагаш не е лош,но за изчисляване на диаметъра на гумите и съответно отклонението на километража,но не виждам какво би ми помогнал да разбера колко (горе-долу) ще ми се качи разхода от да кажем 20мм по-широки гуми???Иначе сметнато с калкулатора:При фабрични 165/65/14,дори и 275/40/14 са НОРМАЛНИ !!!Успехи !!!
                          Защо си толкова дребнав с този разход? Едва ли ще се качи двойно! Според мен не-повече с 1 л / 100 км

Коментар

Не,че съм дребнав бре,колега.Разбери ме правилно.Сложих АГУ и понеже обичам да си бъзикам по автомобила,експериментирам с най-различни настройки (на АГУ-то),но не успявам да докарам разхода до желаният.По мое мнение трябва да бъде с още поне 0.5-1 литър по-нисък,но не става и нестава.Та хвърлих съмненията си върху гумите (защото са по-широки).Няма от къде да взема 165/65/14 (фабрични за моята кола) качени на джанти,да ги сложа и да направя един бърз тест от 100 км и да се види как стоят нещата.Затова попитах тук,дали някой евентуално няма впечатления по въпроса.Успехи !!!

Коментар

valataat написа:
                              milky написа:
                              отзад няма да имаш проблем с по-шроките гуми, но за предни си слагай най-добре кавито са дадени по книга, защото първо разходът ти се вдига с 2 до 3 л. (най-много) на 100 км заради ширината и още повече, че радиусът е по-голям и второ се тормози хидравликата
                              аз не разбирам много и нека никой не се засяга, но реших да напиша нещо увеличения разход може да се дължи на:1.по-широката гума -тъй като триенето е на по-голяма площ;2.по-ниско налягане на гумите от предписаното -още повече се увеличава триещата повърхност, гумата се деформира, ако налягането е ниско, се получава "джоб" в средата и гумата се загрява, което води до износване и до още по-голямо триене -още повече разход на гориво;3.по-високият профил на гумата води до по-висок коефициент на въздушно съпротивление и (до по-голяма деформация на гумата при завой-по-голяма нестабилност) -увеличава разхода на гориво4.различна от предписаната от производителя гума води до натоварване на скоростната кутия и деференциала -по-бързо износване -увеличен разход5. спореед мен натоварването на хидроусилвателя ще е незначително при посочената от теб промяна на размера6.увеличения радиус на колекото би намалил рахода на гориво(тъй като за едни и същи обороти на короната и пиньона, ще се изминава по-голямо разстояние), но само ако фабрично са взети предвид по-горните фактори. затова на по-съвременните автомобили джантите са 21’ , а гумите нископрофилни

Коментар

Working...
                              X