Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Смяна на прословутия тпс- датчик

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Смяна на прословутия тпс- датчик

та значи този път не искам съвет, а по-скоро да споделя опит. тпс датчика както знаете се сменя с целия моно блок, не се продава отделно и като цяло е скъпо начинание. най-честата причина за износването е кривене мачкане на много финните пластинки на палеца, закачен за дросела. обаче само палец не се продава, казват и не се сменял. днес разглобих един моно блок с перфектен палец на тпс-а и смених моя. снимки за съжаление нямам, защото не ми беше до това. инжекцията е бош, 1,6 от типо/темпра. смяната отнема около 1 час общо, трябва еврейски звезди т20, 15 и още една по-малка, но не знам точния номер. най-кофти е да се развият болтовете на самата планка на дросела, тя е една ламаринка пъхната в процеп на оста и завита с 2 болта. след като се развият тези 2 болта се маха платката на тпс-а, там където се слага куплунга. той е на 4 болта, пак еврейска звезда. след това се разглобяват пружините на механизма, там където се закача жилото. вече оста е свободна, но може да се избие само в посока към тпс-а, защото палеца на тпс-а си е на оста. тази ос излиза лесно от моно блока и от лагерите му, почти на ръка. вече имате една ос с палеца на тпс-а. той е на медна фтулка към оста, избива се внимателно, не е сложнотия. след това обратната процедура на новата ос. надявам се да съм бил полезен на някой
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...

Коментар

само да добавя, че настройката въобще не е трудна, отне ми около 30 сек.
      Fiat Bravo'97 1,6 16v
      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Привет, аз имам проблем с този датчик и се чудех дали мога да си го сменя сам, вместо да се охарчвам по сервизи. Не ми стана обаче много ясно на кое му се казва моноблок? Палеца се сещам как изглежда и в AXM-AUTO.COM го има само него за 86 лева. Това означава ли, че когато отида да го купувам ще ми дадат и " моноблок"? Ако някой може да ми помогне с някоя тема, в която има и снимки ще съм благодарен.Поздрави
        Fiat Bravo 1,6 16V 103 hp

Коментар

Браво колега! Полезно е да се споделят ремонтите, особенно които се смятат за невъзможни!
          Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Не става ли въпрос за това http://axm-auto.com/index2.php?brand...menkl=1&show=1, или е нещо друго?
            A20DTH ЖТД ама не баш
            1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
              Не става ли въпрос за това http://axm-auto.com/index2.php?brand...menkl=1&show=1, или е нещо друго?
              И аз се загледах, това май е за 1.4 двигателя, а колегата гледам, че е с 1.6 97г., а при тези модели ТПС-а е отделен от дросела и се сваля само с развиването на две болчета. ПП: Колега pakumba дай малко повече информация че нещо не ми се вързва.
              Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

maskarata написа:
                BO написа:
                И аз се загледах, това май е за 1.4 двигателя, а колегата гледам, че е с 1.6 97г., а при тези модели ТПС-а е отделен от дросела и се сваля само с развиването на две болчета. ПП: Колега pakumba дай малко повече информация че нещо не ми се вързва.
                колега, темата е от 2007 и тогава имах само темпрата, от подписа. на нея съм го сменял. моно блок значи цялото тяло на ижекциона- нямам време сега да търся снимка, но то се състой от 2 части- горната е с инжектора, а долната е самия дросел. между двете се слагат плочкит еза газта на монотата. значи по принци се продават 2 ръка или цения инжекцион с инжектора и с дросела, или ако сте късметлии може да ви ги разделят на 2 и да получите дросела с тпс датчика, а инжектора може и вашия д аси сложите. въпроса тук беше как да сменя само платката на тпс- то е един глупав потенциометър, като това на снимката на БО са пистите, които се изтръкват, а по тях ходи един палец закачен на дроселовата клапа и търка по тези писти. аз сменяих само това, от снимката на БО.
                Fiat Bravo'97 1,6 16v
                Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
                  maskarata написа:
                  BO написа:
                  колега, темата е от 2007 и тогава имах само темпрата, от подписа. на нея съм го сменял. моно блок значи цялото тяло на ижекциона- нямам време сега да търся снимка, но то се състой от 2 части- горната е с инжектора, а долната е самия дросел. между двете се слагат плочкит еза газта на монотата. значи по принци се продават 2 ръка или цения инжекцион с инжектора и с дросела, или ако сте късметлии може да ви ги разделят на 2 и да получите дросела с тпс датчика, а инжектора може и вашия д аси сложите. въпроса тук беше как да сменя само платката на тпс- то е един глупав потенциометър, като това на снимката на БО са пистите, които се изтръкват, а по тях ходи един палец закачен на дроселовата клапа и търка по тези писти. аз сменяих само това, от снимката на БО.
                  Вярно бе голям съм простак
                  Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

Здравейте колеги!Едно въпросче към Пакумба - как го настрои? Питам, защото аз си взех цял блок от Темпра 1,6 и няма нищо общо със стойностите както на TPS-a, така и на темпратурния датчик за въздуха. Потенциометъра на Темпрата беше с различно разположение на пистите и с различно съпротивление в краищата. Като го сложих на Типото - загуби ума и дума. Температурния датчик за въздуха също имаше разлика 2 килоома в сравнение със стария. Тъй като компа разчита на стойностите на съпротивлението и в двата случая, едва ли има функцията да се самообучава при фрапиращи разлики? Или си уцелил точно същия блок или ... незнам!Интересно ми е да разбера при теб как беше.Поздрави!
                    Fiat Tipo 1,6 ie; '93; engine 159А3048; clima.

Коментар

Здрасти- ами аз не съм се задълбавал в мерения- взех един моно блок от колегата Веско, но беше от 1,4, а понеже платката на тпс беше съсвем нова преместих само нея на моя блок за 1,6 /на 1,4 му е по-малък дросела и затова не замених целите блокове/ Настройката при мен я направих пърчо, като при свалянето си бях отбелязал как седи стария, второ още със слагането беше горе -долу добре по белеязката, съсвем финно се мести като се слушат оборотите на празен ход и на най-високите обороти на празен ход го оставих. нещо подобно като при настройката на изпарителя развиваш докато чуеш най-високите обороти и малко зависвашможе би просто да съм попаднал на същия, не съм го търсил обаче нарочно такъв- такъв ми попадна. иначе на диагностика съм сигурен, че може да се настрой като оригиналния, хич да не ми се правят. то ясно, че нов и целия блок е най-добре, ама мерси за тези пари
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Един път да се опитам да ъп-на стара тема, без да създавам нова и съвсем се обърках. Моята кола е Браво 1,6 и знам, че ТПС ми е една малка джаджа на вътрешния край на дросела. http://axm-auto.com/index2.php?brand...menkl=3&show=1 Въпроса ми беше като си го купя сам дали ще мога да се справя със смяната или непременно ще ми трябва диагностик, за да ми настрои колата?

Коментар

ами колега, ъпнал си грешната тема. виж в първия ми пост, че съм писал типо/темпра 1,6 моно. не за браво. иначе ако си с металните колектори няма да имаш нужда от никаква настройка на тпс, за пласмасовит ене знам как седи въпроса. моя съм го махал и слагал и той е неподвижен
                          Fiat Bravo'97 1,6 16v
                          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

С металните съм, но когато диагностика го поставяше останах с впечатлението, че позицията му е деликатно нещо. А иначе моя е грешката за ъп-ването на грешната тема, но търсачката изкара само 4 резултата. Поздрави и благодаря за помощта

Коментар

dvoinikat написа:
                              С металните съм, но когато диагностика го поставяше останах с впечатлението, че позицията му е деликатно нещо. А иначе моя е грешката за ъп-ването на грешната тема, но търсачката изкара само 4 резултата. Поздрави и благодаря за помощта
                              аз лично съм си махал тпс-а профилактично, преди това го отбелязах как е, защото и аз не знаех дали е динамичен. направи и ти така за всеки случай. моля
                              Fiat Bravo'97 1,6 16v
                              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Working...
                              X