Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вдигане на разход от джанти

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

westdogg написа:
    а разхода няма ли да се промени от разликата в дебелината на гумата 175-195.. при 195 има по голямо съпротивление , това не влияе ли?
    ето това е триенето
    уно 1.5i.e. имах,
    типо 1.6.i.e. имах,
    дедра2.0i.e. метанката, но вече бивша

Коментар

Каква полемика какви пет лева?!11 Ти не четеш. Аз казвам при замяна в границите на допустимото.Ето ти пример:Колегата досега кара с 185/60/14. Решава да ги смени със 195/50/15.Разликата в диаметрите е границата на допустимото:Стар диаметър 578 mm Нов диаметър 576 mm Само 2 мм.Сега ми обясни, ама научно как ще се вдигне разхода? Дали от това, че ще сложи по-широка гума и тя ще има по-голямо съпротивление или от по-голямата джанта.Това, което си дал като размери е абсурдно и ако малко беше чел щеше да разбереш, че еднакъв, подобен диаметър има. П.С. И да ти обясня и още нещо, височината на гумата т.е. това 60 и 50 в по-горните примери, е процентът от ширината на гумата т.е. ако имаме гума широка 185 мм, височината ще е 60% от 185 мм. Така, че ако сметнеш ще установиш, че все пак трябва да си подбираш гумите.

Коментар

Ще се промени и още как ))По-широка гума-по-голямо съпротивление - по-висок разход.Ей затова си карай с нормалните гуми,пък ако искаш да се правиш на газар,то ще си плащаш за гяволъка :D
        Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
        Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

dudulia написа:
          Ще се промени и още как ))По-широка гума-по-голямо съпротивление - по-висок разход.Ей затова си карай с нормалните гуми,пък ако искаш да се правиш на газар,то ще си плащаш за гяволъка :D
          То целия форум да каже, че ще се промени, човека пак неговото си знае :D
          N.Y. State of Mind

Коментар

Естествено, че се променя.Но от широчината, в случая не знам въобще що намесвате тоя диаметър.
            Bravo 1.6 16v

Коментар

chris написа:
              Естествено, че се променя.Но от широчината, в случая не знам въобще що намесвате тоя диаметър.
              Ееееее браво! Един разбра за какво иде реч.Разходът ще се вдигне от по-широката стъпка на гумата, а не от това дали джантата ще е R13, R14, R15, R16, R17.П.С. sachma, моля те виж тоя сайт http://www.avtogumi.com/ по-специално "параметри на гумата". И моля те чети какво пишеш и за какво спориш!

Коментар

Чел съм го :D Мисля, че няма какво повече да обяснявам, дъвчем едно и също.Никой не може да ме убеди, че диаметърът на джантата не влияе върху разхода, просто защото влияе.Както влияе и ширината.При първото, както вече казах, усилието, необходимо за завъртане е по-голямо при по-голяма джанта, при второто-съпротивлението е по-голямо при по-широка джанта.Това е единственото обяснение на въпроса на колегата.Размери на гуми-дал господ.На една джанта могат да се сложат и по-високи, и по-ниски.За ширината също разбра.
                N.Y. State of Mind

Коментар

Айде и аз да се намеся. Освен разхода също се променят и показателите на километражите! От там идват и грешните сметки по засичане разхода на гориво, които си правим. Ето защо му се е сторило на човека, че колата му гори повече от нормалното.
                  Alfa Romeo 166 2,4 JTD
                  Porsche 944 S2
                  http://www.valmcrae.snimka.bg/
                  http://vbox7.com/user:val_mcrae
                  http://autoclubkarlovo.bulgarianforum.net

Коментар

Dооfiat е прав, разбира се. За който не е съгласен бих препоръчал да вземе да прочете статиите на посочения сайт. Ако пак не е съгласен, да ги прочете отново.Малко хора разбират от гуми и джанти.... Тъжно но факт.
                    Fiat Ritmo 105TC
                    1600cc 105к.с.

Коментар

sachma написа:
                      Чел съм го :D Мисля, че няма какво повече да обяснявам, дъвчем едно и също.Никой не може да ме убеди, че диаметърът на джантата не влияе върху разхода, просто защото влияе.Както влияе и ширината.При първото, както вече казах, усилието, необходимо за завъртане е по-голямо при по-голяма джанта, при второто-съпротивлението е по-голямо при по-широка джанта.Това е единственото обяснение на въпроса на колегата.Размери на гуми-дал господ.На една джанта могат да се сложат и по-високи, и по-ниски.За ширината също разбра.
                      Я ми обясни нещо - ако някой реши да смени сегашните си 185/60/14 и сложи 185/55/15 ще му се повиши ли разхода и защо?Сменям 14-ки с 15-ки.

Коментар

doofiat написа:
                        sachma написа:
                        Я ми обясни нещо - ако някой реши да смени сегашните си 185/60/14 и сложи 185/55/15 ще му се повиши ли разхода и защо?Сменям 14-ки с 15-ки.
                        Не, но ако сложи от 60/14-ки на 65/15-ки примерно, или остане на височина 60, но с 15-ки ще се промени и ще усети точно заради това, че джантата е по-голяма в диаметър и трябва по-голямо усилие.Това което се опитвах да ти кажа Доо е, че не всеки иска да кара с размер гуми по препоръка на производителя,ОК?Аз например карам с 175/70/13,може, нали?По въпросчето ти-ако са по-широки, примерно 195, пак ще хаарчат повече, спирам да ти обяснявам защо, явно колкото и да ми се иска няма да ме разбереш.
                        N.Y. State of Mind

Коментар

A някой дава ли си сметка, че вдигането на разхода например при минаване от ширина 185 на 195 или 205 е минимално, а от друга страна колата става доста по-стабилна Говорим за има-няма 0.5 л / 100, поне доколкото аз съм чувал (не съм се занимавал с подобни засичания, въпреки че минах от 185/60/14 на 195/55/15). Еми половин литър на 100 може да се получи като разлика дори и от маниера на каране или натовареността на движението, няма каква да си го слагащ на сърце По-важно е как се отразява конверсията на окачването
                          _______
                          146 JTD

Коментар

естествено :D в горните си постове написах няколко пъти думата "малко"
                            N.Y. State of Mind

Коментар

trustworthy написа:
                              По-важно е как се отразява конверсията на окачването
                              Към този въпрос ще допълня и - как се отразяват по-широките гуми на спирачките?Иначе съм напълно съгласен, че разход от 0,5 до 1 литра мах. е супер приемлив за сметка на по-голямо сцепление.

Коментар

Аз мога да се включа по темата с малко личен опит . От 185/60/14 минах на 195/45/16 отпред и 205/45/16 отзад като честно освен не малката разлика в по-високите скорости ( над 150 км ) откъм стабилност не съм осетил друга - разход или вървеж.
                                Fiat Stilo JTD ....sold
                                Volvo C 70 ....

Коментар

Working...
                                X