Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

проблем с миризма на бензин в пунтото

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    проблем с миризма на бензин в пунтото

    здравейте,Миналата година си купих фиат пунто 75 ELX, 1995. От авто къщата (в България) ми казаха, че са и сменили масло, ремък и т.н. Скоро след като я покарах се появиха проблеми с ускоряването и работата на празен ход. Смених си О2 сензора и се оправи, но колата ми се струва, че няма достатъчно мощност. Незнам дали това има нещо общо към главния ми въпрос, но ето го:Когато си отворя прозорците на колата в движение вътре влиза миризма която ми прилича на бензин. При затворени прозорци през парното не се усеща миризмата (въпреки, че е пуснат въздуха отвън). Правя връзка с катализатора, но не разбирам много от това. Много бих се радвал ако някой ми помогне.Благодаря предварително
    Кара Fiat PUNTO 75 ELX

    #2
    Re: проблем с миризма на бензин в пунтото

    pe6o написа:
    здравейте,Когато си отворя прозорците на колата в движение вътре влиза миризма която ми прилича на бензин. При затворени прозорци през парното не се усеща миризмата (въпреки, че е пуснат въздуха отвън). Правя връзка с катализатора, но не разбирам много от това. Благодаря предварително
    Задръстен катализатор се проверява чрез измерване на "Back up pressure"...тест... На мястото на ламбда сондата или пробката на входа на катализатора се завива манометър/обхват 0-1 бар/ чрез подходящ преходник и се мери налягането при напълно загрял двигател /работил около 10 мин./при обороти 2500-3000 об/мин. Налягането трябва да е не повече от 0.3 бар-US-източници... 0.2 бар-EU- източници... По-високи стойности от посочените са признак за задръстен катализатор... За сведение ,в добрите сервизи в БГ ,се прави и този тест... Ако катализатора покрива тези параметри,даже и да не работи като катализатор/изтекъл ресурс/,не виждам основателна причина да се подменя с разни самоделки... Toва по въпроса за катализатора...Колкото за миризмата на бензин,провери това,което казва Митко...аз бих препоръчал същото...Успех !
    Ex. Grande Punto Driver

    Коментар


      #3
      Имам същото пунто, само че 1994 г. При мен се появи тази миризма, когато махнах катализатора. Отдадох го на това, че газовете вече не са "пречистени". Но се усеща само когато съм на място, т. е. не се движа. Едно време с трабанта дори при най-големите жеги карах със затворени прозорци, защото като ги отворех миришеше ужасно, дори и при висока скорост. Проблема беше, че имаше дупка в тръбата малко след първото гърне и влизат изгорели газове в купето.. Провери, може и при теб да има нещо подобно, примерно до сондата или катализатора.Успех.
      Пунто 75 1.2 MPI '94

      Коментар


        #4
        Както писах по рано аз имах същия проблем особенно сутрин като я запаля и изкарам от гаража докато затварям вратите на гаража се усеща яко миризма на бензин.Оглеждах навсякъде за теч но нямаше такъв.Имах и същия признак колата не беше пъргава и ми гореше доста на 100км.Сега след като маханах катализатора спря да мирише на бензин колата стана много пъргава а разхода на бензин намаля на 5л. И мойта е Пунто 1.2 75 коня.Така че съвета ми е да го махнеш катализатора и няма да загубиш.
        Фиат Панда 1.2 2006година
        Синджира си идва ,а козата я няма...

        Коментар


          #5
          Благодаря ви много !!!

          Благодаря ви много, страшни сте!!!Колкото до това дали са изгорели газове или бензин не мога да определя, но съм гледал навсякъде за течове и не мога да открия никаде. Смятам да отида да проверя "Back up pressure". Ще пиша пак какво е станало.
          Кара Fiat PUNTO 75 ELX

          Коментар


            #6
            Re: Благодаря ви много !!!

            аз съм с типо и също мирише на бензин.как ли не гледах от къде капе (тече).оказа се, че един от маркучите около бензиновата помпа е леко спукан и не капе въобще обаче успява да мирише. това го разбрах чак когато започна да сълзи.
            Tipo 1.6 [149C2046]

            Коментар


              #7
              егати, аз имам същия проблем - Пунто 75 с катализатор, и мирише на бензин като отворя прозорците!какво да правя - да гледам за течове ли? Гледах като колата е на място, но няма ??pe6o, ти как си реши проблема ?

              Коментар


                #8
                махай катализатора!
                Фиат Панда 1.2 2006година
                Синджира си идва ,а козата я няма...

                Коментар


                  #9
                  добре - все пак предпочитам първо да отидя да го ’премерят’...от друга страна, колата не изглежда да е на над ~130000km, ’по всички белези’, така че катализатора трябва да си е в ред според мен.1) как миришат ’серните окиси’ ??2) във Вантотрейд дали могат да ми тестват катализатора ?

                  Коментар


                    #10
                    Аз имах подобен проблем с Темпрата и се оказа напукан маркуч на бензинопровода смених го и миризмата изчезна.

                    Коментар


                      #11
                      проблем с миризма на бензин в пунтото

                      Проблемът ми беше в корпуса на безиновата помпа. От него излизат две маркучета - едното е изход от от резервоара, а другото вход към резервоара. Едната ос където се нанизва маркучето ми беше леко пукнато и от там сълзеше малко бензин. Това го забелязах когато размърдах малко маркучетата ина4е нищо не се виждаше да сълзи. Корпусът на безиновата помпа не се продава като отделен модул, а се продава заедно с бензиновата помпа. Нова от Ауто Италия струва 320 лв.Аз успях да го намеря целия модул на моргата за 80 лв - в отлично състояние, но беше с бензинова помпа за 1,1 мотор. Корпусите обаче излязоха едни и същи и сега съм с "нов" корпус и старата бензинова помпа. Остана ми и една бензинова помпа за 1,1 мотор.
                      Кара Fiat PUNTO 75 ELX

                      Коментар


                        #12
                        Къде се намира това разклонение над резервоара в багажника или отпред до двигателя.И второ в началото писа че колата ти е спъната сега оправи ли се спъването защото моето спъване се оправи с махането на катализатора.
                        Фиат Панда 1.2 2006година
                        Синджира си идва ,а козата я няма...

                        Коментар


                          #13
                          проблем с миризма на бензин в пунтото

                          Под задната седалкаОтносно другото - Оправи се защото на едната от втулките беше набита медна тръбичка за да спре теча, което намаляваше дебита на бензин към инжекциона.
                          Кара Fiat PUNTO 75 ELX

                          Коментар


                            #14
                            развитие

                            та значи, има развитие.Най-сетне разгледах под задната седалка, че все не оставаше време.оказа се, че:1) капака, който закрива дупката за помпата (един триъгълен, с 3 винта), се моткаше свободно и не бешсе завинтен.2) помпата не беше добре пристегната, и се оказа че липсва някакво уплътнение там.та съответно като се понапълни резервоара и оттам се процежда, а през отворения капак явно директно миризмата влиза в купето.Кой му е трябвало да рови там и защо - немам идея ----Днес купих уплътнението, едно голяяямо такова. Въпроса ми е къде точно се слага - между помпата и резервоара или между "голямата гайка" и помпата ??силно се надявам до довечера ’смръдливия проблем’ да е разрешен :D

                            Коментар


                              #15
                              Mitko написа:
                              gradinka написа:
                              добре - все пак предпочитам първо да отидя да го ’премерят’...от друга страна, колата не изглежда да е на над ~130000km, ’по всички белези’, така че катализатора трябва да си е в ред според мен.1) как миришат ’серните окиси’ ??2) във Вантотрейд дали могат да ми тестват катализатора ?
                              Катализатор може да свърши много по рано от гарантирания от завода лимит. Най-лесно умира ако в изгорелите газове отиде масло (новите масла са вече cаtalyc friendly), антифриз или олово. Последното може да съсипе катализатора за секунди. Миризмата на серни окиси (развалени яйца) не винаги значи че катализатора е заминал просто в този момент в катализатора доизгарят неизгорели в двигателя смеси и той вече се е нагрял до червено. Това направо го съсипва. Причини за прегряване на катализатора и миризма на сяра са най-често лоша запалителна система и богата смес.
                              Къде да отида да ми направят тест? Навсякъде ли може?
                              Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
                              Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

                              Коментар

                              Working...
                              X