Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Виене от студена автоматична скоростна кутия

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Виене от студена автоматична скоростна кутия

Колеги привет!

Имам едно питане, че ми е неспокойно.
    Откакто температурите станаха под нулата, скоростната ми кутия вие през първия километър. После утихва. Явно докато разхвърля маслото е това, ама като беше топло не се чуваше така ясно. Нормално ли е?

Кутията е Aisin AM6, маслото е "обновено" преди 2 месеца, други забележки към нея нямам никакви - сменя плавно и не прегрява.
    браво 1,6/90 - 09 г.

Най-вероятно новото масло не е подходящо за тази кутия, или нивото му е ниско. Измерва се при работещ ДВГ на P или N, като се следи дали нивото отговаря на температурата на маслото - има си таблици за тая работа. Може би вискозитета му при ниски температури се повишава над допустимото. С какво масло го "обнови" и смени ли масления филтър на кутията ? Дай марка и модел на колата, да проверя с какво масло трябва да се зарежда. Те и за моята кутия пишат че трябва да е MOPAR ATF4, обаче колега със същата кола имаше проблеми с това масло. В инструкциите на FIAT, пише че трябва да е TUTELA .... Аз налях друга марка, но със същите спецификации като на TUTELA и нямам проблеми. Кутията не трябва да вие независимо от температурата ( ако е в работните граници).
    Последна редакция от Dido_Lyubenov; 07.02.2022, 21:06.
    Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Една подробност има : мери се на P или N ,като преди това е включена за малко на D. На щеката би трябвало да има два белега за мерене,на студено и на топло. Принципно не би трябвало да вие.
      Последна редакция от kiriluz1; 09.02.2022, 12:01.

Коментар

Колата е Ситроен С6, 2.7 и няма щека на скоростната кутия, за съжаление. Не знам какво масло са сложили в сервиза, но трябва да е по спецификациите. Като е над нулата не вие.
        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

https://frenchcarforum.co.uk/forum/v...ic.php?t=58134
          Тук надълго е обсъждано.

Коментар

И още една подробност - след смяна на маслото, трябва да се пусне обучаване на кутията. Но щом си го правил в сервиз, по-добре се обърни към тях да си довършат работата.
            Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Колега, има ли развитие по темата ?

Коментар

Продължавам да проучвам нещата. Установих, че виенето го има и когато колата е на място. Сега се чудя дали не е от нещо друго. Вариант са и лагерите на коляновия вал, че е детска болест при тоя двигател., макар и не при тези коли. Може и някоя ролка да е. Тъпото е, че виенето започва да се чува около 2000 оборота, т.е. някой трябва да ми натиска газта, докато го слушам. Пък и вече е топло и изчезва бързо.

Мисля да направя нулирането на скоростната кутия, че в сервиза едва ли са се сетили, ама си имам занимания с бравото тия дни.
                браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Маслената помпа на кутията работи и когато си на P/N, така че не бързай да я изключваш от списъка с възможни проблеми.

Коментар

Не съм. Ама тия дни е много топло и виенето го няма. Ще чакам пак да се застуди и ще слушам кой си позволява да вие така зловещо, и да ми нарушава кефа.
                    Последна редакция от slonikon; 14.02.2022, 00:43.
                    браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Working...
                    X