Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мултипла - въпрос за най- високите гуми които могат да се сложат на стандарни джанти 15'ки

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Мултипла - въпрос за най- високите гуми които могат да се сложат на стандарни джанти 15'ки

Здравейте,

Нов съм, както вероятно се подразбира от елементарния ми въпрос. Още не съм пуснал Фиата в движение и научих, че джантите на Мултиплата ми (2004г - дизел) са със спецфичен офсет. Така на тях пише:
    6 1/2 ; 4х98 ; 31,5 (вероятно офсет). В момента е с гуми 185/65/15 и не опират никъде. Искам да й сложа 195/65/15 т.е. по-големи летни гуми, на стандартните джанти. Ще опира ли?
    Също така искам да си взема още един комплект джанти, за зимните гуми, които искам дори да бъдат по високи - примерно - 175/80/15 . Възможно ли е да се поберат? С какъв офсет трябва да бъдат новите джанти?

Благодаря на всички колеги за помощта.
    тралала

195/65/15 според мен са най-удачните гуми за тази кола. А за тоя размер дето си написал 175/80/15, че ще се събере ще се събере ама е супер нестандартен и цената за един брой гума би била много висока, а за тази кола 175 са прекалено тесни гуми според мен, а и че хем тясна и висока и ще стане много нестабилна. Миналата зима купувах гуми за пунтото си и след като отправих запитване за конкретната марка и модел (Ханкоок РС 442) цената за 165/70/13 беше 66 лв за гума и след това реших да попитам за нещо от сорта на 175/65 понеже ме интересуваше колата да се държи добре на пътя, а не дали ще гази в снега или ще катери баири ( не сме джипки все пак), просто ми беше важно колата да стои добре на пътя, та цената за тоя нестандартен размер беше 100 лв за брой, което си е доста отгоре, та взех 165/70 просто заради цената. Та просто обърни внимание при избора на размер, обърни внимание за цената, защото може да варира повече отколкото очакваш. Тази зима купувах за Алфата си зимни гуми размер 195/65/15 и цената беше 75 лв на гума, пак Ханкоок само че РС2 452, уж 2 цола отгоре ,а само 10 лв повече.
    94' Fiat Punto 1.2 Rosso Swift
    03' Alfa Romeo 156 SW 2.4 jtd Nero Metallico
    02' Fiat Stilo 1.6 16v Grigio Steel

Коментар

Здравей колега,аз карам с 195/60/15 летни и 185/65/15 зимни това на метанова Мултипла.Според мен не те бърка 195/65/15 още повече че си дизел и имаш повечко въртящ момент!
      Fiat Multipla 1.6 16v BiPower 03:Lancia Delta3 1.6 16v 120 multijet

Коментар

Скоро питах същото, но никой не можа да ми каже дали 195/65/R15 стават за предни на Милтипла-то. Колегите казаха, че за задни стават със сигурност. Но, ако си обърнал внимание, Мултипла-то е наклонено напред (поне моето е така) и предницата е по-ниска от задницата. Имах случай на леко разместена кора под двигателя, при което на пълен ляв ми стържеше дясната гума в кората и това със заводския размер 185/65/R15. И сега като купувах летни гуми, не рискувах със 195, защото ми се струва, че работата е на кантар при предната ос и може да опира някъде. В каталозите дават алтернатива на заводския размер, пишат 185/65/R15 или 195/60/R15. Само че 195/60 не е много масов размер и гумите са по-скъпи. Така че си прецени, колега, дали си заслужава риска. Отделно от това, в център за гуми Диана ми казаха, че ако се повреди гумата, преди да изпълнят гаранцията, гледат дали размера, който си сложил, отговаря на изискването на производителя. И ако е друг, а не фабричния, гаранцията отпада и пиеш една студена вода.

ПП: И още нещо, което се сетих сега. Милтипла-то не е никак леко, особено метановото. Ако сметнеш теглото му + 6 човека вътре + багажа им и ще видиш, че нещата са много на кантар със стандартните гуми 185/65/R15, които са с товарен индекс 88 (до 560кг на гума). Помисли дали да не вземеш с товарен индекс 92, има такива. Все пак и пътищата ни не са цвете и ако скочиш в някоя дупка с натоварена до краен предел гума, можа да стане инцидент.
        Последна редакция от DJPOPA; 07.04.2017, 10:25.
        Dacia Duster 1.6 4WD

Коментар

Мерси колеги! Ще купя 195/65/15 летни, ще ги сложа и ще пиша отизив задължително. Мисълта ми беше дали на различен от оригиналния офсет на джантата(за да купя такива) ще ми е по лесно да го надена тоя размер гуми, но явно никой не е правил опити.
          Междувремено поръчах вече едни метални джанти 15ки от старата мултипла, да видим с какви зимни гуми ще я оборудвам.
          тралала

Коментар

Давам репорт. Гумите са монтирани! Всичко е топ. Използвах стандартните джанти на ЕТ 31.5 - 15 цола.Събират се идеално

Въпрос към горните двама колеги DJPOPA и Shadowandust. Защо не мога да следя моментен разход в реално време. Например показва какъв е средния, но примерно с 40-50 секунди закъснение. Това нормално ли е? Имам Шкода Октавия и там като пипна газта веднага се отразява на дисплея.
            тралала

Коментар

Аз на моята нямам въобще моментен разход като опция!
              Fiat Multipla 1.6 16v BiPower 03:Lancia Delta3 1.6 16v 120 multijet

Коментар

Working...
              X