Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Типо - малки обороти

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Типо - малки обороти

Колеги с риск да стана банален искам да се оплача от моята барака и да потърся помощ. Може би повечето от вас вече знаят че съм с Мономотроника на БОШ. На газ колата се държи идеално. На бензин обаче страдам от пълна липса на малки обороти - като я запаля трябва да подържа с газта на около 2000 оборота 20-30 сек и тогава като пусна газта се появяват но са ниски и доста нестабилни. Знам че ще кажете: виж си сервомоторчето - работи идеално. На загасен двигател като излюча датчика за температура които е на колекторите сервомотора се прибира най-навътре а като го включа си застава в стартово положение. На запален мотор интересното е че като изключа същия датчик моторчето примърдва но в общи линии нищо не се променя - не знам дали трябва да е така. Имам чувството че датчика е променил стойностите си - какви трябва да са те? Интересното е че проблемите започнаха като се стопли времето - зимата при -15 палех супер и си държеше перфектни обороти на бензин. Рестартирах ЦПУ-то няколко пъти, прегледах и почистих всички клеми по моноинджекциона макар да знам че повечето нямат отношение към това - нямах спрей и не съм ги пръскал но днес и това ще направя. Карам я на газ така че не е страшно но паленето ми е затруднено и страшно ме дразни. Не знам защо но си мисля за зацапани инджектори - проблема обаче е че не мога да я карам така за да и сложа добавка в бензина.Казвайте да видим ако някой се е борил с това какво може да направим. Той мaй поста ми е за Evergreen :D
    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

1. Имаш ли ЕGR /система за рециркулация на изходящите газове/? При проблеми в нея често прави така.2. Рестартирането на ЦПУ-то, как го правиш? В смисъл- не очаквай, че като откачиш акумулатора и след това колата е ОК?! Напротив- иска поне 0.5 часа работа на място, докато си опознае всички датчици и излезе от авариен в нормален режим.3. 80% причина е моторчето /или клапан/ за регулиране на празния ход. Ако преди това не ти го е правело- карането на газ предизвиква най-вече механичното му дефектиране. Въобще проблемите обикновено идват от спестявания по газовите уредби. За инжекцион- газова уредба без собствено ЦПУ, емулатор на ламбда сондата, разходомер и стоп вентил на смукателната страна по газ- т.е. с цена под 800 кинта- е уредба с главоболия. Често при работата на бензин пропуска по малко и газ- неусетно е, но стига точно за да бърка празния ход и то точно лятото, защото зимата така или иначе с по-богата смес е по- поносимо. Убедил съм се от практиката, че след работа на газ остава известно количество от същата в смукателните колектори, та чак до изпарителя, дори след продължителен престой, и като го запалиш/преминеш/ след това на бензин- ето ти изкл. богата смес и нужда от прекомерно изфорсиране, както когато е задавена колата.
    Tempra 1.6 i.e. SW- 159B9000

Коментар

Така като гледам и аз съм за тази тема .Моя проблем е същия ниски обороти на празен ход при палене,когато загрее вси4ко е наред .Колата е Tipo 1.4ie карам само на бензин,зимата вси4ко беше добре вдигаше към 1500 об. и като позагрее падаха,но сега не е така ако не подавам газ първона4ално ще загасне.Стъпковият мотор го 4истих и смятам 4е е добре,ЕCT също е в нормите.Ако някой може да ми каже датчика който се намира до ЕCT на смукателните тръби какво следи и какви параметри трябва да има?Защото според мен този проблем идва от датчик зависим от температурата.Ако някой е имал подобен проблем?

Коментар

Ам колеги и аз за този датчик говоря - Митко знаеш ли му стойностите да ги измеря. Имам чувството че подава по-ниски стойности. И пак питам - нормално ли е като изключа този датчик на работещ и загрял двигател нищо да не се променя в работата на мотoра - сякаш за момент само стъпковото моторче примърдва напред назад и това е. Може би ЦПУ-то минава в режим със запапметени стойности.
        Рестартирането на ЦПУ-то, как го правиш? В смисъл- не очаквай, че като откачиш акумулатора и след това колата е ОК?! Напротив- иска поне 0.5 часа работа на място, докато си опознае всички датчици и излезе от авариен в нормален режим.
        Косъо, сигурен ли си в това кето казваш - особено за опознаването - щото толкова време трябва само на Windows базираните системи да се опознаят - то ако само един датчик не му подава сигнал още при стартирането тя колата няма да пали - представи си TPS да не е хваната при подавнето на контакт - няма да може да се подава газ бе!!

Коментар

Все пак ме интересуваше другият дат4ик който се намира до ECT на смукателните тръби.Защото като го разкача него ,оборотите се изменят плавно от 900 -2500 и обратно,като го закача остават на 1000.Интересува ме какво мери той и какви стойности трябва да има?

Коментар

За по-продължителното опознаване след сваляне на акумулатора също се очудих и то наскоро. Не мога да си спомня в Е-пер или в Аутодата го видях. Естествено ровех се за моя тип ЦПУ и се оказа, че дори няма и кодове с грешките при мен специално. Споменах го, защото го чух и от друг колега с Типо и моно на Бош, който е имал такъв проблем, и той също го прочел след това някъде, и се успокоил. Съжалявам, че тук нямам инсталирани тези програми, а са в къщи!

Коментар

Интересното е че днес я покарах 10 мин из града на бензин и О ЧУДО изведнъж малките обороти се оправиха - всякаш нищо не е било. След като я загасих обаче и запалих отново без да минавам на газ (за да изключа богатата смес) положението си е също толкова скапано колкото беше. Утре ще махам катализатоара и ще сменям целия ауспух(благодарение на колегата emdless 4) защото моя няма нищо останало вътре от газта и тогава ще видим как ще се променят нещата - имам някакви съмнения за позапушен катализатор.

Коментар

Ако е запушен катализатора тя просто губи мощност, понякога направо спира. Ама да върви на бензин и след това да губи оборотите.... това е нещо свързано с газта!!! Не един и два са случаите и то точно с Бошовси ЦПУ-та! Имам доста горчив опит. Има един приятел с Ауди- две години се инати и не искаше да повярва, че проблемите му идват от газовата уредба и от ЦПУ-то. Първо абсолютно недопустимо е прекъсване на бензиновата помпа с реле, второ абсолютно задължително е идеалното прекъсване на достъпа на газ и т.н. Той за две години си донакичи АГУТО и даде пари като за истинско, но все пак няма емулатор, а той е изкл. важен за да не влиза ЦПУ- то в ненормални режими. Един ден му затапих маркуча от изпарителя по газ и му казах да кара само на бензин. След една седмица ми се обади и каза, че вече няма проблеми с палене и обороти...?! И си мина пак на газ, по стария начин и всичко се повтори, но каза поне, че се успокоил и не се дразни, защото знаел каква е причината. Този проблем го има при всички бързи Бошовски ЦПУ-та- т.е. тези, които не могат да изкарват грешните кодове чрез брой мигания на лампи или светодиоди. Съвременните инж. системи измерват дори разреждане в смукателните колектори и то непрекъснато се следи от ЦПУ-то. Какво става, като добавиш към обема на колекторите обема на още един дълъг маркуч и обема определен от непрекъснато движеща се / и по-лошото променяща характеристиките си според условията и температурата и според каквото си иска/ мембрана на изпарителя....?? Не само, че се шашкат, ами е чудно, че дори въобще палят машинките!!!

Коментар

Добре де как тогава миналото лято, есента и зимата беше ок а сега почна да се шашка ЦПУ-то??? Сигурно сега му е дошъл акъла и е проумяло че го мъча с несвойствени работи Мен си ми прилича най-вече на стъпков мотор чесно казано колкото и да не ми се иска - но пък днешната проба ми показва че май не е точно така. Има нещо ошашкано ама каво ли е . А къде се намира датчика за темп. на въздуха че не го знам къде е и не съм го прегледал ???

Коментар

Говорим за 160А1.046 Типо 1.4 ie 89г

Коментар

Yavor написа:
                      А къде се намира датчика за темп. на въздуха че не го знам къде е и не съм го прегледал ???
                      Малко ми е трудно да ти го обясня така, дано да ме разбереш. Като свалиш възд. филтър, пред инжектора има една издадена част, върху която е въпросният датчик. Изводите му са на кафявия куплунг в задната част на инжекциона заедно с тези на инжектора.
                      FIAT Tipo 1,4mi - EX
                      Alfa Romeo 146ti - EX
                      Alfa Romeo 156 2,4JTD

Коментар

Говорим за 160А1.046 Типо 1.4 ie 89г

Коментар

Като прочетох пост на колегата Krasyo си мисля че моя проблем също е в стъпковото моторче. Имахе едно омъскано типо в една морга тук - ще ида да видя дали не мога да взема да пробвам. Впрочем как се сваля - гледам че болтовете са по-особени - има ли проблеми с клеясване там???Иначе вчера махнах катализатоа и реновирах цялата испускателна система - резултат: колата е невероятно тиха(досега имах чувстовото че карам барака - всичко дрънчеше и тракаше от ауспуха), динамиката на газ е доста по добре, което ме навежда на мисълта че катализатора ми е бил запушен. До няколко дни ще знам и разхода - в последно време беше доста висок - надявам се да падне.

Коментар

Болчетата са за специална звезда мисля че "еврейска"Като вземаш стъпков мотор го провери с омметър:На крачета 1 и 2 - броено отгоре надолу трябва да ти отчете /100-200/ома това е сърротивлението на моторчето на 3 и 4 - трябва да дава верига , като натиснеш накрайника с пружинката веригата се разпада / това е ключето за принудителен пр. ход/

Коментар

Днес ходих до едно майсторче дето много го бива - като видя колата и откачи обратния бензин от инжекторите се оказа че завалийката не връща хич бензинец обратно, а оттам това говори за ниско налягане в с-мата. Възможни причини според него и мен:1.Задръстен горивен филтър (моят фаворит)2. Вода в бензина (доста народ имал подобни проблеми в момента с това.)3. Спукана тръбичка до помпата и въртене на бензина основно в резевоара (според него)4. Заминаваща си по ред на номерата бензинова помпа (само дано не е това)Сега смятам да сменя горивния филтър и да сипя 0,5л спирт в резервоара за да изключа причини 1 и2За 3 ще ида при него ,хем да ми направи газ анализ че доста си хапва колата, а най много той там да установи че е причина 4Толкоз от мене. Винаги съм подценявал налягането в горивната с-ма, все мисля - електрониката - датчици, моторче, това-онова , а то кво....

Коментар

Working...
                              X