Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Крив волан и странни вибрации

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Крив волан и странни вибрации

    От известно време насам забелязвам, че колага ми тегли леко надясно и изтрива предните гуми от вътрешната страна. Преди месец смених външни кормилни накрайници и ходих на стенд. Уж всичко казаха че е наред, но...всъщност не е. Воланът ми не стои изправен, а леко завил на дясно. Т.е. в момента, в който го центрирам така, както трябва да бъде, автомобилът вече завива наляво. Възможно ли е това да е от лош стенд?При скорост около 90-100 км/ч понякога се получават едни странни леки вибрации в автомобила, но не толкова във волана. Може би зависи от настилката, защото не са постоянни. При по-висока скорост не се увеличават. Със сигурност са свързани с окачването или някакви движещи се части, защото ги усещам дори и когато изключа съединителя. Дали да повторя стенд или първо да ходя да проверя за криви джанти или небалансирани гуми? Възможно ли е ходенето вдясно да се дължи на амортисьор, който да речем леко е започнал да омазнява? Други идеи за кривия волан?
    Fiat Brava 1.6 16V

    #2
    Преди да отидеш на стенд задължително виж окачването и гумите/джантите, изпуснал амортесьор не би трябвало да ти прави проблем.
    punto HGT

    Коментар


      #3
      След стенд за преден мост се пробва колата- ако волана при движение на право стои накриво се връщаш и го правят толкова пъти колкото се налага докато си свършат работата качествено. Не веднъж и два пъти сме връщали кола за повторна корекция на позицията на волана. Колкото до тресенето виж си първо криви джанти, криви гуми и баланс.
      Фиат Крома 1.9 16v+
      Фиат Браво 1.6 16v
      Фиат Мареа 1.6 16v

      Коментар


        #4
        внимавай при какви майстори ще ходиш, защото имам чувството, че всеки почна да разбира от окачване, всеки накупи машини, но реално нищо не могат да свършат като хората

        Коментар


          #5
          Нещата взеха странен обрат. Първо ходих да проверя гумите и джантите - оказа се, че са поизкривени. Изправиха и балансираха перфектно предните, след което направих 600 километра без никакви проблеми. После взех два броя нови гуми, които сложих отпред с комплект проверени и балансирани джанти, а предните отидоха отзад. И е някакъв ад - когато спирам, тресе при по-висока скорост. На какво може да се дължи това, при положение, че до вчера нямаше нищо и четирите гуми са с перфектно изправени джанти и балансирани гуми?
          Fiat Brava 1.6 16V

          Коментар


            #6
            Ми просто криви гуми
            Powered by Emzo

            Коментар


              #7
              Самите гуми? Това предполагам няма оправяне...
              Fiat Brava 1.6 16V

              Коментар


                #8
                Има.....с нови
                Powered by Emzo

                Коментар


                  #9
                  Това е лошо . Иначе при движение вкл. с висока скорост няма никакви проблеми, никакви вибрации - нищо. Но тръгна ли да спирам... не ми харесва изобщо.
                  Fiat Brava 1.6 16V

                  Коментар


                    #10
                    Може да е крив диск
                    Powered by Emzo

                    Коментар


                      #11
                      Днес благополучно се върнах от Гърция и има леко развитие по темата. Установих, че проблемът изобщо не е в предните гуми, а в задните. Вибрациите се появяват когато дръпна ръчната спирачка. Силно се съмнявам проблемът да се крие в самите гуми и джанти, тъй като само преди 10 дни сегашните задни гуми и джанти бяха отпред, карал съм близо 1000 км и никакъв проблем. Нещо повече, сега автомобилът при движение се държи отлично, никави вибрации, шумове, тегления наляво-надясно, вибрации във волана. Т.е. остава ми чуденето как е възможно само след смяна на предни със задни гуми отзад да се появят тези вибрации (тресене) при спиране и то само при висока скорост (под 70 км/ч не се усещат изобщо). Има ли вариант барабаните нещо да са заминали изведнъж, или пък нещо калпав монтаж на самите джанти...
                      Fiat Brava 1.6 16V

                      Коментар


                        #12
                        Някакви идеи?
                        Fiat Brava 1.6 16V

                        Коментар


                          #13
                          Тия барабани се кривят лесно,в нас имам 6 броя и всичките са криви. Затова и на двете коли сложих дискове отзад и си реших проблема. Вдигни колата на крик и свали задните гуми, върти с ръка барабана при свалена ръчна и ще усетиш моменти в които леко запъва,след това отпуска и така на всеки оборот.
                          Фиат Крома 1.9 16v+
                          Фиат Браво 1.6 16v
                          Фиат Мареа 1.6 16v

                          Коментар


                            #14
                            Ще проверя всичко, но продължавам да не разбирам как е възможно всичко да се прояви просто след размяна на гуми...
                            Fiat Brava 1.6 16V

                            Коментар

                            Working...
                            X