Харесал съм си Фият Крома 2006година, но нищо не знам за тази кола, единствено на външен вид ми харесва.Интересува ме как е като надеждност?Окачването как е?Двигателите какви са и кой е за предпочитане, интересувам се от дизел?Подръжката как е, скъпа ли е много?Имам още много въпроси, но вярвам поне за начало ще мога да се ориентирам с тези благодарение на вас. Предварително благодаря.Интересува ме също след покупка какво трябва да сменя и евентоално колко излиза първоначалното обслужване?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
FIAT CROMA въпроси преди покупка?
Collapse
X
-
Дизелите са три-1,9-120 к.с, 1,9-150 к.с и 2,4 200к.с. Мога да изкажа впечатления за 2,4 и те са, че това е наистина добър и много подценен автомобил. Окачването е 1:1 с Опел Сигнум и Векта /не знам коя точно/ и за 3 години не съм го пипнал. Този двигател се предлага само с автоматична скоростна кутия и по мое му е по-добрия вариант/автомата/. Първоначално обслужване в порядъка на 600-700 лв. в зависимост от състоянието на колата, като на по-късен етап трябва да приготвиш и някой лев за премахване на ДПФ и ЕГР/това е за всички печки/. Разход на гориво в София-12- 12,5, извънградско между 6 и 8 в зависимост от крачето.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
-
pplk написа:като на по-късен етап трябва да приготвиш и някой лев за премахване на ДПФ и ЕГР/това е за всички печки/.Fiat Croma 1.9Mjet 8V
Коментар
-
Аз моята съм я купил преди 2 години и няколко дни.Минал съм около 73 хил. км от тогава. Като я купих км показваше 130 хил, сега е почти 203.Сменил съм следните неща (горе долу по ред на смяната):-лагер-главина на едно от колелата - не помня кое (веднага след покупката) (около 150 лв)-задни "скърцащи" втулки (нещо от сорта на 40-50 лв с труда)-премахване на DPF,EGR (механично и софтуерно) - около 150 с приятели.-предни кормилни накрайници и биалетки (около 100 лв - не помня точно)-предни амортисьори (под 300 лв двата с труда)-съединител комплект (600 лв) - беше тръгнал още като купих колата. -предни спирачни дискове и накладки (с труда около 250 лв).Ремъци, ролки при първоначално обслужване (около 500 лв) с маслата и филтритеМасло и филтри на всеки 25 хил.км (не се чудете, толкова пише на книжките, даже пише 30к, Карам само с препоръчаното от производителя масло Selenia WR - една смяна отива около 130 лв с филтрите).Вчера - предно стъкло, по-евтиния вариант без лайсна - 230 лв. с монтажа.Досега заедно с 2 чифта чисто нови гуми (зимни и летни) и акумулатор съм дал около 3700 лв за подръжка (само двата чифта гуми са ми 1100 лв)Уточнявам, че повечето неща са сменяни при приятел, който ми взима много по-тънко от сервиз, като обикновено му и помагам.Поддръжката средно ми е излязла около 0,05 лв/км.Горивото ми е грубо около 0,10 лв/км... т.е. около 0,15 лв/км ми излиза да си карам Кромичката Разход на гориво: На дълъг път - 4.9 - 5.5 (зависи от скоростта и пътя), на магистрала със 140 км/ч - 6.5 л/100 км.Градско: около 8/100.И една поправка към различните дизелови двигатели: Ако колата е вкарана от Белгия, 16 клапановия 1.9 дизел е 136 к.с., а не 150. Има такава модификация само за белгийския пазар.
Коментар
-
И една поправка към различните дизелови двигатели: Ако колата е вкарана от Белгия, 16 клапановия 1.9 дизел е 136 к.с., а не 150. Има такава модификация само за белгийския пазар.Fiat Idea 05" 1.9 JTDm
Lancia Ypsilon 06" 1.4 16v Momo design
Ventura garage
Коментар
-
Само за протокола да спомена, че реално версиите на дизелите са с мощност от 115, 120, 136, 150 и 200 конски сили според годините и пазара, в който са се продавали.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Аз моята Крома я имам от половин година и малко. Досега съм минал около 7000 км.За ремонти и поддръжка, без да включвам зимните и летните гуми, съм дал грубо към 2400 лв., от които 500 лв. за първоначално обслужване (ремъци, ролки, масло, филтри), останалите са за: смяна лагер на компресора на климатика, още веднъж смяна на обслужващия ремък и наместване на ролки (от предишния сервиз си бяха оставили ръцете), ЕГР - софтуерно и хардуерно, премахване на вихрови клапи, смяна външен кормилен накрайник, смяна или по-скоро затягане/наместване на някаква скоба на изпускателния колектор, монтаж на кора под двигател (неоригинална - алуминиева), смяна на термостат. Всички ремонти, с изключение на последните два, бяха в прекалено прехвалени (по мое мнение) сервизи в София, които взимат относително скъпо.Разхода на гориво: извънградско 5,4-6,5/100, градско - 8-9/100, като зависи колко пъти ми се пусне регенерацията на филтъра, и до 10-11/100 е стигал, но по-рядко. Последно по борд сега ми даде за 120 км градско - 8,1/100.Fiat Croma 1.9 16V MJet
Коментар
-
Lyubcho88 написа: Преглед на мнениетоКажете някакви добри сервизи, където си ремонтирате кромите. Че последно време ми писна от "свесни" майстори...
Коментар
-
Мерси, малко са ми супер неудобни. При Дани съм ходил и не мога да кажа, че съм недоволен- Само това, че ми трябват 2-3часа докато отида там оставя колата (лафче 20-30мин) и после наобратно до другия край на София . Но пък и той е много зает и не обича да задържа колите за много ремонти. Направи едно и после пак трябва да се уговаряме и да губя време.
Коментар
-
И понеже темата е съвети преди покупка как ви се струва тази обява?
https://www.autoscout24.bg/objawi/fi...0%B2-304977574
Намерих някаква възможност да пратя човек да ми докара кола от Италия, че тука всичките са морги. С докарването и комисионна на него ще стане около 6500лв.. Струва ми се леко ниска цената . Не, че е лошо, но другите обяви за Croma след 2008-ма са около 4000-5000евро. То това си е почти двойно... Ето например тази
https://www.autoscout24.bg/objawi/fi...0%BD-303418674
Има ли нещо което изпускам? Честно казано до сега не съм си избирал кола само по обява от друга страна. А не мога да ходя лично да я тествам. Ако я докарат остава моя...т.е. ще дам парите предварително.
Коментар
-
Lyubcho88 написа: Преглед на мнениетоИма ли нещо което изпускам? Честно казано до сега не съм си избирал кола само по обява от друга страна. А не мога да ходя лично да я тествам. Ако я докарат остава моя...т.е. ще дам парите предварително.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар