Здравейте колеги. Преди 2 седмици смених типото със стило. Още го тествам и проверявам, но ми се струва, че похарчва повечко масло. Колата е 1,8 16V 2002г. на 81000км. Маслото е 5W40 и не е менте. Някой знае ли колко е нормалната консумация например за 10000km? Притеснявам се, защото като паля сутрин понякога пуска един гаден бяло-синкав дим-оня гадния дето го докарва на изгоряло масло. После се оправя и си върви нормално. От какво може да е и има ли начин за диагностика?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Stilo май ми харчи масло!
Collapse
X
-
Абе... минах 800км от смяна на маслото и вече е на мин. Зареждам на ОМВ-95, трябва да е ОК горивото. Верно че я пробвах на магистралата Сф-Пд колко ще бяга (170-190), нали като са високи оборотите горят повече масло. Ама за пък чак толкова да изгори. Дали няма някой ширет за диагностика на такъв ефект...Fiat Stilo 1.8 16V
Коментар
-
Каква марка е маслото? Аз имах същия проблем с харченето на масло. В началото отидох на Италсервиз и там ми сипаха Тутела 10W40. Знаеш ли колко ми глътна на първите 10 000 км - поне 2 литра. На следващия път пак отидох в Итал и викам бе това масло добро ли? Те викат дааааа, с нова формула е и за твоята кола. И аз ок. И сериозно реших да сменям гумички на клапаните най-малко. Обаче тук във форума се запалих по Селения (а и нали я препоръчват за Фиатите) и си купих Селения Турбо дизел - ей човек родих се с нея. Разходът на масло е 300-400 грама на 8000 км(в София изцяло, е и малко около 2000 км извънградско).Просто се изумих, че колата прави разлика между различноте марки масла.
Коментар
-
Stoyan_68 написа:Абе... минах 800км от смяна на маслото и вече е на мин. Зареждам на ОМВ-95, трябва да е ОК горивото. Верно че я пробвах на магистралата Сф-Пд колко ще бяга (170-190), нали като са високи оборотите горят повече масло. Ама за пък чак толкова да изгори. Дали няма някой ширет за диагностика на такъв ефект...
Коментар
-
Stoyan_68 написа:А стига бе! Да не е от маслото мамка му! Абе 5W40-синтетика, нали ми е от 2 седмици и викам да я глезя пущината! Маслото е ELF. А на тебе пушеше ли ти при палене от време на време?
Коментар
-
Благодаря! Е, то какво друго ми остава освен да я изчакам, нали маслото е на 1000км. Няма да я юркам много, да видим какво ще стане. Пък след 5000км ще сложа селения, дано да помогне. Обаче като гледам в книгата-дават "селения 20к", а тя е 10w40. Това дето съм го сложил май е много тънко за стилото (5w40) и може за това да отива... За температури под -20 препоръчват "селения перформер" 5w30. За дизела-нормално "селения турбо дизел" 10w40, а за зимата-15 "селения wr дизел" 5w40.Fiat Stilo 1.8 16V
Коментар
-
Аз сложих на моята кола Valvoline 5W40 (оригинално)пълна синтетика и нямам никакви ядове.Не яде масло,но и колата е на малко км.Все пак реших да си сложа пълна синтетика и да не залагам на полусинтетиката на селениа,но всеки има право на избор.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
За да не отварям нова тема, нали си говорим за масла тука... Аз карам предимно на метан вече и след около 2000км ми предстои смяна на масло. Гледах в магазина имаше някакво Selenia Gas. Някой карал ли е с такова и като се има предвид, че карам на метан се чудя да го пробвам ли или да не си правя експерименти.Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
Темата в момента я караме с такова.Но както каза един колега "Да не го мажеме на филийка и да го ядеме, за да кажа, че е добро".Това с маслата според мен си е супер абстрактно мнение.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар