Здравейте.Първо ще започна с мрънкането
Омръзна ми да ми се чупи ауспуховата система на пунтото! За втори път ми пада гърне в движение и добре, че и двата пъти си бях близо до в къщи! Колата е ниска, и няма как насред пътя да демонтираш падналото гърне, а на Пунтото, тръбите минават над задните носачи и гърнето не може да падне, а само увисва и започва да дрънка в асфалта.Най-лошото е, че като отида в сервиз, винаги гърнетата ги заваряват. Няколко пъти настоях да ми ги направят със скоби и без заварки, но бях отпратен по-живо по-здраво! А от вибрациите и от ръждата, след година заварките се чупят...Та затова реших да си купя гърнетата и да си направя системата сам, както трябва. Дотук добре, лесна работа, това го можем. Обаче като започнах да проучвам въпроса, се оказа, че Фиат Пунто II (1.2l 8V) се е произвеждал в две модификации. От 1999 до август 2000г системата се е състояла от три части: Катализатор, средно гърне и задно гърне. Свързващите тръби са част от гърнетата. Да, обаче от септември 2000г. италианските инженери са решили, че средното гърне не им трябва и същият модел Пунто са започнали да го правят без средно гърне, като на негово място се слага дълга тръба. И което е по-интересно, останалите компоненти не се променят - тоест и катализатора и задното гърне си остават същите.Моето Пунто е от първите - със средно гърне.Та въпросът за обсъждане е следният: Защо е направена тази модификация? Струва ли си да направя модификация и вместо средното гърне да сложа само тръба? Какво ще спечеля и какво ще загубя? На мене лично ми се струва, че промяната е защото във варианта със средно гърне, системата става много дълга и тежка, точките на окачване са малко и е възможно често да се поврежда от вибрациите. Ако се сложи само тръба на мястото на гърнето, то цялата система ще се втвърди и олекоти значително. Ако при това средното гърне не влияе много на нивото на шума, подобна модификация ще се оправдае.Интересното е, че средното гърне е голямо и тежко. В смисъл, че не е сложено просто "да има", някой нещо е имал предвид, когато го е конструирал...Има ли някой със подобно Пунто след 09.2000г.? Много ли шуми колата? Често ли се разваля системата?Какво мислите по темата?
![Wink](https://www.fiatforum.bg/core/images/smilies/icon_wink.gif)
Коментар