Преработка/побългаряване задната чистачка при Fiat BRAVA
Колеги тука последно време някви келеши на два пъти ми крадът задната чистачка на фиатката и се принудих да я преработя,за да не е толкова екзотична и лесна за крадене.И понеже цената е такава,сами разбирате че още едни 25лв за тоя дет д*ха няма от къде да извадя... Та ако някой реши да се заеме с тази задача,първо си намирате чистачка донор.Ако е със същия размер на шлиците и що-годе същата дължани ще си спестите малко работа.Аз намерих от едно "мондео",предната късата.От там се налагат с оригинална(аз си имах останала старата прокъсана вече чистачка) да си бележите дължината що годе.Установих,че предната къса за фиата си пасва супер отзад,т.е около 50см е. Какво направих аз в случая:запазих си оригиналния захват за шлиците на моторчето,кото избих щифта и ги смених на донора.Оттам измерих дължината с напасване и малко фантазия скъсих донорското рамо дотолкова,че да е като оригиналното и като се закачи другата чистачка да обхваща същия диапазон на чистене.После там дет се закача пружината се реже/скъсява/,прави се нова дупка и вече ви трябва втори човек или търпение.Аз стегнах на менгемето опънах рамото да се изпъне пружината и маркирах до къде стига.После направих 3мм дупчица и с един стоманен нит законтрих,като това спомага да не се сплесква там ,където влиза рамото в масивната част на чистачката.Вярвам ще се ориентирате по снимките.Така се престарах с пружината ,че натиска чистачката доста сериозно към стъклото,че на сухо даже спира хода си Иначе на "мокро"с два оборота и стъклото съхне.Не знам далки си заслужава толкова обяснение за една чистачка,ама така и така имам време за губене.Сега остава да си намеря и един клапан за отзад,та да не връща водата и да може още с натискането на лостчето да пръска,а не да стърже на сухо,особено сега с тая нова чистачка Нещо такова мисля ще свърши работа
pi4_s_bravo написа:
Браво за усилията ,ама аз лично такова нещо ако имах Брава никога не бих си сложил , стои като крадено.
* усещам ирония тук като му лепна една "бананка" заспива,ама другия път.ПП:Аз да ги сгаща тея цървули дето две нови рама ми зулиха,тогава ще гледат "Тор" на живо
todorshalev написа:
изпълнението изглежда сполучливо след като слижиш бананче чакаме снимка но аз имам една малка забележка която нз дали е така с оригиналната де ?от снимката си личи че чистачката се качва и по черната ивица горе (1) според мен би било по добре да се скъси рамото да речем с едни 3 см с което ще спреш да чистиш черния участък (1) в който не виждаш и ще получиш още няколко см изчистен участък в зона 2ПС: не те карам да го правиш просто споделям мнение
Тошко това тук беше Versiоn 1.0,сега при 2.0 е така както ти казваш.Скъсих я в последствие, и ако се загледаш на втората снимка на долния ред ,може би ще видиш че стига точно до под черната част на стъклото.Сега вече трябва да намеря и по-подходящ размер чистачка,за да може да натиска добре и да е що-годе оразмерена и да не седи като изкуствено.Знам че като дизайн не е на висота,ама аз предпочитам практичността,а пък и обстоятелствата го наложиха.Успехи!
NikMar написа:
А защо ти е спряна в крайно дясно положение, нормалното е в ляво? А тази чистачка пък никой няма да ти я вземе, решението е още по-просто, или е може би патент на БМВ
Шегаджия си ти Друже,ама и на теб като ти откраднат няколко пъти нещо по колата и ти друга песен ще запееш.Кво беше там"на чужд гръб и 100 тояги са малко" Иначе на тоя с метличката това му е дошло,това е направил.Ние българите с руснаците ли ще се сравняваме,къде по-луди сме от тях!Иначе за посоката си е лично мое решение,просто така ме кефи повече,в крайна сметка ми показваш как трябва да е ,а на къде сочи е проблема ?!! (метлата гледа и тя надясно )
Fiat BRAVA 1.6/16v103Hp EL(LPG Lovato)- XII.1997 182А4.000-Аудио система
Мразя чалгата повече и от политиците. Поправено.Комунизмът ще отстоява своите основи по един или друг начин.Оправия-няма!
Като цяло как изглежда на колата- оригиналното не се забелязва докато това бърка в очите. Всеки си има вкус де, за колегата това е начина да няма ядове с чистачката.
Честно да си призная не мога да се сетя как изглежда оригиналната чистачка на бравата. Утре ще се поогледам . Според мен един банан ще подобри както чистенето така и визията
Fiat Croma 1.9 JTD '06 150hp
Ex. Fiat Bravo SX 1.4 12v '97
изпълнението изглежда сполучливо след като слижиш бананче чакаме снимка но аз имам една малка забележка която нз дали е така с оригиналната де ?от снимката си личи че чистачката се качва и по черната ивица горе (1) според мен би било по добре да се скъси рамото да речем с едни 3 см с което ще спреш да чистиш черния участък (1) в който не виждаш и ще получиш още няколко см изчистен участък в зона 2ПС: не те карам да го правиш просто споделям мнение
Прикачени файлове
Шофирай разумно, на пътя не си сам. Fiat Stilo Dynamic 1.6 16V 103hp Grigio Sassi Mercedes-Benz ACTROS 4141 - The big BOSS :D Forever in my heart: Fiat Punto II ELX 1.2i 60к ; MAN TGA 33.360 Blue Bird
А защо ти е спряна в крайно дясно положение, нормалното е в ляво? А тази чистачка пък никой няма да ти я вземе, решението е още по-просто, или е може би патент на БМВ
Прикачени файлове
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар