Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

хидравлична течност за волана- каква?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

хидравлична течност за волана- каква?

първо да уточня, че въпреки че задавам постоянно въпроси за моето браво в тема консултации, в действителност съм доволен от него та на въпроса: нямам представа каква ми е хидравличната течност за волана, още е от предишния собственик, но ми се налага да долея малко. едни казват да сипвам смело каквато и да било, други- че според цвета били различни видове и може да се пресече, ако ги объркам. проблема е, че моята е мръсно кафява- най вероятно от старост, и ня мога да я приспадна към никой вид на пазара. та може ли да се пресече или не, и мога ли да я източа някак си цялата и да си я сменя.
    Bravo SX TD100, 1997

Преди 2 години в Германия ми се наложи да доливам хидравлична течност и т.к. всички сервизи бяха затворени тругнах да търся по бензиностанциите.На две места ми отказаха,да ми продадат такава,защото отговорникът за смяна на масла го нямаше,а те не знаели точно кой тип е моята течност и имало вероятност да се пресече.Накрая се обадих на един приятел в БГ и ме посъветва да долея АТФ масло.Така и направих,и се прибрах без проблем.Това ме навежда на мисълта,че има значение каква ще е течноста и може би е най-добре да се смени изцяло.В този ред на мисли искам да попитам на колко км или години трчбва да се сменя маслото на хидравликата?Така и не намерих отговор на този въпрос.Благодаря!
    Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
    Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Ти като купиш най-малката разфасовка от 1 литър - то е достатъчно за пълна смяна. По ръководство пише Dexron II (API GL-5) и всяко друго което отговаря на същия стандарт става - например Плама или Приста МХЛ-32. Колегите като разбраха, че ще наливам такова казаха, че в сервизите тези ги ползвали само за промиване на системата. Но пак ми е по-добре от това което беше преди - щото ако твоето е кафяво моето беше черно.
      Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
      http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

добре де, а как да източа цялата течност? има ли някъде пробка или трябва да се изсмуче през казанчето?
        Bravo SX TD100, 1997

Коментар

има пробка на рейката или на помпата не помня вече но има.добре е след като източиш старата да направиш промивка с нова хидравлична течност това става като налееш 300-400 грама от новото масло палиш колата и въртиш волана 2-3 минути след това източваш и наливаш до макс
          HONDA I-VTEC

Коментар

Аз пробка не намерих, а и да бях я намерил нямаше да смея да я напъвам за да не и разваля главата или резбата. Брат ми въртеше волана на запален двигател, а аз теглих от казанчето с една спринцовка с маркуче 2-3мм диам. и 4-5см дълго - защото спринцовката не стигаше до дъното на казанчето, а на изгасен двигател течноста не циркулира от там и нямаше как да я хвана, а и маркучите ме беше страх да не ги скъсам тях или скобите които ги стягат. Извадих със спринцовката някъде 750 от всичките 800 грама и долях прясно масло 200 мл. после то почерня и го изтеглих и него и накрая долях остатъка от тубичката 1л.

Коментар

niko_ymn написа:
              Аз пробка не намерих, а и да бях я намерил нямаше да смея да я напъвам за да не и разваля главата или резбата. Брат ми въртеше волана на запален двигател, а аз теглих от казанчето с една спринцовка с маркуче 2-3мм диам. и 4-5см дълго - защото спринцовката не стигаше до дъното на казанчето, а на изгасен двигател течноста не циркулира от там и нямаше как да я хвана, а и маркучите ме беше страх да не ги скъсам тях или скобите които ги стягат. Извадих със спринцовката някъде 750 от всичките 800 грама и долях прясно масло 200 мл. после то почерня и го изтеглих и него и накрая долях остатъка от тубичката 1л.
              A не е ли проблем да въртиш волана след като си източил почти всичкото масло ?! Няма ли опасност да стане някоя беля с хидравликата ?
              ex : Bravo 1.6 16v 103hp
              now : Marea HLX 2.4 JTD

Коментар

RumenMM написа:
                A не е ли проблем да въртиш волана след като си източил почти всичкото масло ?! Няма ли опасност да стане някоя беля с хидравликата ?
                Ами за да се източи през откачените маркучи май пак трябва да въртиш на запален двигател. Чува се едно къркорене като стане малко количеството и минават балончета въздух и става твърд волана - като при изгасен двигател - върти се трудно, но като долееш и всичко се нармализира. Дано не се е износила от 5 минути работа на сухо, защото от маркуч ако източвах сигурно щеше да отнеме по-малко време - това е разликата.

Коментар

аз смятам да пробвам с маркуче на принципа на скачените съдове, ама като ми остане време. веднага ще споделя резултата /дано има приятен вкус /
                  Bravo SX TD100, 1997

Коментар

Working...
                  X