Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Stilo - замръзват дръжките на вратите!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Stilo - замръзват дръжките на вратите!

Здравейте колеги! Изчетох доста във форума, но никъде не срещнах моя проблем! Той е следния:При малко по студено време (под -4 градуса) замръзват дръжките на вратите. Не ключалките, а самата дръжка - просто не може да се дръпне, стои като закована. Пробвал съм и малко по-силно но ме е страх да не счупя нещо. Отварям отвътре като се протегна през задната врата. Като се затопли колата отвътре се оправя. Имах няколко случая в които успявам да дръпна дръжката и вратата се отваря, но дръжката остава хлабава, като откачена и не иска да се върне в начална позиция. Тогава е кофти, защото пък влизам но не мога да затворя вратата, заключвам се отвътре но постоянно ми пищи компа и карам на полуотворена врата(чувам шума отвън доста силно). След 10 мин се оправя, но ми се ще да го реша генерално този проблем. Това което съм опитвал е с ВД40 да пръскам откъдето успея да навра "мущука", разбира се на по-топло време. Но уви не се получава това което искам. Предполагам че има някакво жило което държи дръжката и там попада вода, която като замръзне убива ефекта на жилото и то работи като ключ - положение горе и долу. Засега идеята ми е на лято да махна корите на вратите и да го намеря туй нещо и да го смажа с някоя по-сериозна смазка. Но може би някой който случайно има или е имал подобен проблем ще е добре да сподели или да даде идея. Мерси предварително!
    FIAT Stilo 1.9 JTD 115

същия проблем имам но го решавам като им пусна малко антифриз Yellow_Flash_Colorz_PDT_06

Коментар

Добре си се ориентирал за почистване и щателно смазване.В механизма на дръжката няма жило.Всичко е лостови системи.Но преди да затвориш след като почистиш си смени и уплътненията от външната страна които стоят под дръжките.Така ще ограничиш влагата.Предполагам че твоите са изгорели от високи температури или са се накъсали вследствие на многото цикли на отваряне и затваряне. Аз лично все още нямам такъв проблем дори и след автомивка при -10 градуса. В началото на зимата си гледах уплътненията и са добре.
      AR 159 Ti 2,4 mJTD 210 h.p.
      HONDA Accord tourer 2.2 i-DTEC Type S 180 h.p.
      Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

Мерси за съветите, колега!Мисля че уплътненията под дръжките са си наред, но сега се сещам че уплътнението на прозореца точно над тая дръжка която ми прави по-големи ядове е леко отлепено и може би оттам влиза вода, дори и при дъжд. Общо взето ми е ясно вече какво трябва да правя
        FIAT Stilo 1.9 JTD 115

Коментар

Успех!!!
          AR 159 Ti 2,4 mJTD 210 h.p.
          HONDA Accord tourer 2.2 i-DTEC Type S 180 h.p.
          Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

Айде направихме днес промоция на зимния сезон - първо замръзване и влизане през задната врата Ама така е като се чудих цяло лято..
            FIAT Stilo 1.9 JTD 115

Коментар

От днес вече броя петата врата (тази на багажника) за екстра през зимния период.И на мен сутринта ми се наложи да влизам през нея :D

Fiat Brava SX 1.4 12V 1997

Коментар

кола

трябва да се отвори кората и да се смаже вътре и от вън по бравата -не дръшката чак толкова тя после/ ама да не се счупи нещо докато се сваля кората / смажете гумените уплътнения малко с течен паравин например или технически вазелин и гледайте да няма вода по тях като е оставяте вечерта а като пръскате с WD 40 почиствайте боята ако нещо се накапе
                КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Само за спама ще се включа ,ама случката е куриозна.Вчера към 17 часа слизам да размразявам Алфата ,че беше затрупанаот снега.Чистя си аз с метличката ли чистя и накрая стигнах до купето някак си ,запалих и я оставих да поработи.Продължавам аз да си отмразявам колата ,като съм затворил вратата естествено,а беше излязъл един брутален вятър.Та всичко Ок ,почти вече си разпознавах колата ,когато реших да Гася и да се прибирам ,хубаво ама хващам дръжката да отварям(Тя е Метална) и ръката ми залепва,както в камера ако ви се е случвало :P И беше едно дърпане и духане в продължение на почти минута За гумените уплатнения съм взел един спрей на Наргин (от Метро) ,та вчера се убедих ,че върши работа,той е на някаква бензинова основа и глицерин мисля.За стъклата обаче нямам нищо и търкам като идиотин сутрин(то затова и реших снощи да си спестя работата за днес)Но мисля тези дни да взема един спирт за горене и да си напълня в едно малко флаконче,върши идеална работа.
                  Fiat Marea 1.9 JTD 105hp Weekend
                  Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115hp
                  I am in love with my cars

Коментар

Колеги, до гуша ми дойде с тия дръжки, вече се изнервям страшно много.Последните ми опити за интервенция и справяне със замръзването се оказаха отново неуспешни и то предполагам заради това че ги правя сега в студеното време. А именно извадих патрона и цялата дръжка отвън, с което се открива малко отмалко проблемното място, има едно жило което според колеги от английския форум е проблема но достъпът с махане на дръжката е ограничен, може да се смаже само от горната част, а то замръзва и по-надолу някъде. Та именно затова си мисля че няма да стане без сваляне на кората и осигуряване на достъп до целия механизмъм. Молбата ми е ако някой има подробно описание на сваляне на кора или е правил процедурата да опише стъпка по стъпка и тънките моменти. Мисля че в elearn гледах нещо подобно но не е достатъчно подробно. Ако случайно пък някой се е справил с проблема по друг, по-бърз и лесен начин, ще се радвам да сподели
                    FIAT Stilo 1.9 JTD 115

Коментар

врата

едвали някой сега да се занимава с такава работа щото на вън е много студено смажи поне като начало дръшките нещо по различно от WD 40 може и с него ама после трябва да се почисти не трябва да се дърпа много щото наистина може да се счупи и тогава нови

Коментар

Аз вече трета година пръскам дръжки, уплътнения, механизми и т.н. с някякъв силиконов спрей от Бриколаж (7-8лв) и нямам никакви ядове.
                        Lupo - The Monster
                        Е83 3D

Коментар

И аз имах същия проблем с моята Брава тази зима. Проблема го реших с Loctite 8021, представлява флакон 400 мл, силиконово масло за температури от -30 до +150. Цената е 14-15 лв. Действа много по-добре от WD-то. Напръсках уплътненията на всички врати, включително пантите, дръжките и вътре в ключалките. Ефекта е много добър, препоръчвам го на всеки. Един флакон стига за 3 автомобила.
                          Brava 1.9 JTD 100, 2001

Коментар

кола

да по добрее да не е с WD40 че трябва да се изчисти от боята аи исъхва нещо като силиконов спреи смаска е по добре дане поврежда и пласмасата другото е че на дръжките има едни пружинки и те понякога ръждясвяат или се чупат и трябва да се сменят или почистят а за това трябва да се отваря кората

Коментар

Колеги, проблемът е решен!Процедурата е разглабяне на цялата врата, кората, металната ламарина, сваляне на стъклото, изваждане на бравата,дръжката, след което всичко се почиства и смазва щателно. Все пак не успях да разбера къде беше точно проблема със замръзването, но най-вероятно това е жилото което свързва дръжката с бравата. Самото жило прави един завой и като цяло стои в U-образно положение. При мен то беше така завъртяно че част от него опираше във външната метална част на вратата, което предполага по-лесно и бързо замръзване при положение че е допряно до студения метал. Самото жило трябваше да смаже упорито, тъй като стои в гумен маркуч в който се движи и смазването отне доста време докато смазочния агент достигне по цялата дължина. Преди това дори го оставихме малко на по-топло място за да се изсуши, ако евентуално има останала вода вътре по жилото. При монажа му така го завъртяхме и с помощта на гумена подложка ограничихме допира му с метала. Освен това щателно се смазаха всички механизми по веригата. Резултатът е отличен, на -4, -6 и днес на -10 градуса вратата се отваря с лекота :D още повече че направих процедурата само на шофьорската врата и мога да сравнявам с положението на пасажерската, където и в трите случая положението е като по старому.Благодарен съм на колегата bobo50 който препоръча чичото при когото направих процедурата, а и на самия майстор, който доста добре си свърши работата.
                              FIAT Stilo 1.9 JTD 115

Коментар

Working...
                              X