Колата е Капа 2.4 ТДС ! От известно време започна да ми прави впечатление че колата понякога започна да не върви както вървеше преди ! Когато съм на някоя предавка примерно 4-та и подам газ колата не се " изпъва" а ускорява много бавно ,забелязах , че като натисна съединителя и оборотите на паднат на 800 и пак пусна съединителя и подам газ започва яко да набира както си е нормално , но като сменя предавката или покарам малко с умерена газ на същата предавка нещата се повтарят !Помислих че проблема е в дебитомера, затова го смених но нещата не се оправиха ! забелязах че като правя диагностикаа с ФЕС има една грешка 0F -EGR , която в повечето случай неможе да се изчисти! Точно когато запише тази грешка колата спира да върви явно ЕЦУ-то влиза в някакъв сервизен режим и ограничава горивото ! Купих друг ел. клапан за ЕГР-ра ! сложих го но положението си остана същото ! Грешката пак не иска да се чисти и колата пак не върви ! Интересното е че понякога грешката сама си изчезва и колата почва да се изпъва , но щом се появи отново колата пак почва да забива ! Забелязах че когато ЕГР-ра "забие" на 3.92% и колата спира да върви ! Всъщост тогава се записва и грешката ! Когато обаче ЕГР се "размърда " и %-тите почнат да се променят колата почва да върви нормално и грешката може да се изчисти ! Дотук добре -всичко води към проблем с ел.клапана на ЕГР-ра , но НЕ когато откача буксата на клапана на ЕГР-ра положението е същото както при закачена букса т.е. пак понякога "започва да работи" %-почват да се променят и колата почва да върви ит..н. Помислих че има проблем с кабелите които идват от компа до буксата ,НО не е и това , на букста постоянно си има 13.78 V или там с колкото зарежда динамото ! Дали може да се окаже това което си мисля Пороблема да е в ECU-то !
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Проблем с EGR !
Collapse
X
-
Колега гледай и стойностите на дебитомера реални и искани!Ако реалните са много по ниски от исканите то егр ти прави проблеми тс остава отворен,блокира отворен и тн!Това е съпроводено и с повечко черен пушек!И стойностите на егр се менят според показанията на дебитомера-той е обратната връзка!ALFA ZLODEO 156 2.4 JTD=140PS
-
Механично ЕГР-ра съм го затапил с пластини , така че и да блокира отворен ,не би трябвало да оказва влияние на дебитомера (поне така си мисля)Не съм се замислял обаче дали точно поради тази причина не го хваща като грешка през дебитомера ! Дали има обратна връзка !
Това е схемата под номер 2 е дебитомера ,а 9 е ЕГР ра !
LANCIA KAPPA 2.4 TDS 1996g.
Коментар
-
щом е затапен защо си се насочил към него като евентуална причина за лошата динамика.виж да не са прегорели пластините.по скоро те съветвам да се ориентираш към проверка на турбо пътищата и разтоварващия клапан.точно с тези мотори не съм толкова добре запознат,но идентичен случай съм виждал при мерцедес и се оказа че кулера изпуска,губи се налягане и мап-а го вкарва в авариен режим.така че не е лошо замерване на налягането на турбото непосредствено преди смукателните колектори.пак казвам че всеки модел си има някаква специфична особеност в електрониката и управленията,а както казах не съм толкова запознат с този мотор.
Коментар
-
ivel написа:щом е затапен защо си се насочил към него като евентуална причина за лошата динамика.виж да не са прегорели пластините.по скоро те съветвам да се ориентираш към проверка на турбо пътищата и разтоварващия клапан.точно с тези мотори не съм толкова добре запознат,но идентичен случай съм виждал при мерцедес и се оказа че кулера изпуска,губи се налягане и мап-а го вкарва в авариен режим.така че не е лошо замерване на налягането на турбото непосредствено преди смукателните колектори.пак казвам че всеки модел си има някаква специфична особеност в електрониката и управленията,а както казах не съм толкова запознат с този мотор.Fiat Idea 05" 1.9 JTDm
Lancia Ypsilon 06" 1.4 16v Momo design
Ventura garage
Коментар
-
Не знам при този мотор дали дебитомера участва в смесообразуването, но аз си мисля, че проблема е от дебитомера.Няма как стойностите на ЕГР-а да остават постоянно на едно ниво..... при положение, че двигателя си променя оборотите. За да замръзват така то замръзва и дебитомера. Аз бих предложил да се откачи дебитомера и да се покара без него.
Коментар
-
Защо тогава ФЕС ми "хваща" като грешка ЕГР-ра а не нещо друго ? Проверих и пластините ,не са прегорели т.е. ЕГР-ра е затапен ! Отначало и аз мислех че е от дебитомера затова купих друг дебитомер но пак се същото положение ! Днес откачих букста дето влиза в кюмпютъра за да проследя дали кабела не се замасява някъде тъй като компютъра управлява ЕГР-ра "по маса" но всичко по кабелите е наред ! Откъде ЕЦу-то взима информация и преценява колко и кога да отваря и за зтваря ЕГР-ра ?LANCIA KAPPA 2.4 TDS 1996g.
Коментар
-
емо също ти каза да не се занимаваш с егр-а,не е в него причината.измери какво налягане прави турботона входа на смукателния колектор.аз съм си направил отпред на см. колектор щуцер за мерене на налягането,тъй като комп.диагностика ми показваше ниско налягане а се оказа че то е добро,а просто мап-а не го отчита коректно.напра ви си и ти и го измери.също виж на работещ мотор какво напрежение имаш на 5-я пин на дебитомера и как и доколко се променя с увеличаване на оборотите.също дай повече инфо пуши ли мотора и кога
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар