Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До какво напрежение е допустимо да пада акумулатора при пале

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

оо, това е първото, което съм мерил, разбира се. Зареждам с 13,90 и нещо /почти 14/ на празен ход без консуматори, с фарове, подгряване прозорец, радио и парно зарежда над 13,8. А и колата я карам извънградско обикновенно, по2-3-5 часа, та се надам да няма нужда от дозаряд
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
      В сервизите не мерят ли тока, който може да отдаде за не знам точно колко секунди, а не само пада на напрежението?Иначе при мен не се рестартира нищо, стартера мисля да е наред, защото като беше топло си въртеше достатъчно бързо. Сега ще направя един тест, закачам го на зарядното за през нощта, като стана го откачам и паля, ако върти като змей, значи е за боклука.
      Я да питам - с какъв уред измерваш напрежението? Да не е някой а-ла-уред? В серивизите го подлагат на товар 300 А и гледат колко пада напрежението през това време. Това е за дизелов стартер. За бензинов го тестват с по-малък ток. Моят стартер също си въртеше достатъчно бързо като беше топло. Обаче като застудее, втулките нали са деформирани и го стягат. Ако е зареден и го оставиш цяла нощ на зарядно, в зависимост от зарядното е възможно да го доубиеш. Започва кипене и отделяне на топлина. Задължително го наблюдавай!ц Според мен - щом колата я караш постоянно на дълъг път - акумулаторът е относително добре зареден. Просто е пътник, ако е здрав стартерът.

Коментар

Re: До какво напрежение е допустимо да пада акумулатора при

pakumba написа:
        - при въртене моментно падна до 7.79В, после при въртенето докато запали държа около 8,5В
        Акумулатора е заминал. Имаш неработеща клетка - по-точно частично закъсена. В момента презареждаш все още работещите клетки. При старт ти се вдига тока, защото ти поискваш мощност от стартера, чието подадено напрежение е ниско. За да ти даде тази мощност, консумира повече ток от здравите клетки, но и те клякат. Не е добре да караш дълго така, защото стартера работи претоварен по ток, а шалтера, бендикса ще нагори. Това дефектиране на акумулатора е най-гадно за силово захранваните от него възли. По-добре е да умре напълно и да си спокоен като го изхвърлиш А сега си мислиш, че има в него живот, но се скапват някои неща.
        Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

ogi28b написа:
          pakumba написа:
          В сервизите не мерят ли тока, който може да отдаде за не знам точно колко секунди, а не само пада на напрежението?Иначе при мен не се рестартира нищо, стартера мисля да е наред, защото като беше топло си въртеше достатъчно бързо. Сега ще направя един тест, закачам го на зарядното за през нощта, като стана го откачам и паля, ако върти като змей, значи е за боклука.
          Я да питам - с какъв уред измерваш напрежението? Да не е някой а-ла-уред? В серивизите го подлагат на товар 300 А и гледат колко пада напрежението през това време. Това е за дизелов стартер. За бензинов го тестват с по-малък ток. Моят стартер също си въртеше достатъчно бързо като беше топло. Обаче като застудее, втулките нали са деформирани и го стягат. Ако е зареден и го оставиш цяла нощ на зарядно, в зависимост от зарядното е възможно да го доубиеш. Започва кипене и отделяне на топлина. Задължително го наблюдавай!ц Според мен - щом колата я караш постоянно на дълъг път - акумулаторът е относително добре зареден. Просто е пътник, ако е здрав стартерът.
          Ами уреда ми е китайски, но от мааааалко по-хубавите китайски, не е съвсем измекярски. Сверявал съм го с диагностиката с ФЕС и показанията са +/- 0,1 и дори по-малко. Зарядното ми е от старата руска школа, като стигне напрежението 13,4 и какво прави не знам, но зарежда още известно време и си го държи на това напрежение и после се изключва. Danchojn, напипа точно с последното изречение. Проблем да го сменя няма, ама като работи как да го хвърля... Да издава багажа и да го мятам и това е....А между другото след престой няколко дни показва над 12,5 преди палене, а ако е седяла само 1 нощ дори 12,6....А да питам, дали може да върши някаква работа на бензинова кола още известно време, все пак върти дизел 2.4, предполагам няма да е проблем да върти малка бензинка?
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Акумулаторите по този начин се скапват най-гадно. Колко ще изкара е божа работа. Може да се окаже, че като го разтовариш с някоя бензинка, ще умре по-бързо. По някой път с голям ток се възпрепятства късото съединение, до някаква степен обаче. Аз бих го изхвърлил моментално, защото факта да висиш някъде заради него е кофти. Освен това каквато и да е колата, си товари алтернатора, а от там и разхода мърда малко.
            Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Според мен - щом колата я караш постоянно на дълъг път - акумулаторът е относително добре зареден. Просто е пътник, ако е здрав стартерът.
              Всичко е много относително. При мен без фарове никакъв проблем, зареждането е 14.2 при всякакви условия. Включа ли фаровете и покарам 30мин. и след това няма палене. Ако не карам на фарове си пали без проблем....Отидох да го премерят и ми казаха, че АБ е пътник. А прехода който минавах беше по 30км от палене до гасене и на фарове не можеше да се зареди.А ФЕС колко е верен...... го оставям без коментар.Ето го на клип.http://www.youtube.com/watch?v=GNkae47KjHE

Коментар

ФЕС не мери напрежение. Показва само измерванията направени от ECU-то. ECU-то няма претенции да бъде прецизен измервателен уред, a и не е необходимо. Вътре има аналогово цифров преобразувател, който обаче не се калибрира по толерансите на елементите на платката. С други думи ECU-то не е мултицет.Колега chaveto, тока който могат да отдадат алтернаторите варира от 80А до 120А в зависимост от модела.Две нормални крушки за къси светлини консумират 2х55W = 110WДва габарита 2x5W = 10WОбщо с радио, осветление на таблото да го докараш до 200WСлагам 100W и консумация на вентилатора в купето. Крайно 300W.Малко закон на Ом: 300W / 14V = 21.4A21.4A е нищо дори за 80 амперов алтернатор.Извода мисля е ясен.

Коментар

NVG написа:
                  Колега chaveto, тока който могат да отдадат алтернаторите варира от 80А до 120А в зависимост от модела.Две нормални крушки за къси светлини консумират 2х55W = 110WДва габарита 2x5W = 10WОбщо с радио, осветление на таблото да го докараш до 200WСлагам 100W и консумация на вентилатора в купето. Крайно 300W.Малко закон на Ом: 300W / 14V = 21.4A21.4A е нищо дори за 80 амперов алтернатор.Извода мисля е ясен.
                  При какви обороти ги има тези Ампери Габаритите са 4х5WРадиото с таблото....... и фаровете са много повече от 200W. Забравяме и свещи, помпи.. които не работят само преди паленето........ но няма значение.Най важното е, че тези 20А които ги има като консумация генератора не може да ги даде и да има нещо отгоре което да зареди АБ.Не може да ги даде защото тока зависи от оборотите а консумацията от нуждите, а аз не се ограничавам да не слушам силно музика.П.С едно време москвичите.... имаха амперметър на таблото и там след първо палене АБ искаше около 20А и то не за минута две. Е ако имах и аз амперметър на таблото щях да знам, че като карам на фарове.... и после няма да запаля

Коментар

Коментар

SKYLINE87 написа:
                      Аз съм със 60 ампера акомулатор на няма и година и ся като застуди сутрин не варти както преди като беше топло иначе си даржи ток то имам и баскаси усилватели.Но ги пускам само като карам на стартера му направих профилактика .Но сутрин нещо не ма кефи как варти въпроса ми е колко амер часа трябва да е акомулатора за пунто 1.9 ЖТД .
                      и това какво общо има с темата виждам, че не можеш да напишеш правилно акумулатор, ама чак пък да не можеш да си пуснеш търсачката или нова тема не ми се вярва!
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

И пак е свързано с темата не това е замисала на форум за автомобили.Колко мога да пиша това не е форум по български език и литература.

Коментар

Примерен алтернатор:Модел - Marelli A 127IR - 14 V - 55/105 A Регулатор на напрежението - вграден електронен Максимален ток - 105 А Ток при 1800 об/мин - 55 А Ток при 6000 об/мин - 105 А При 1800 об/мин:55А * 14V = 770W

Коментар

Днес цял ден се мотам по сервизи (не за моята кола) и набарах в Хюндай следния уред: ел. товарна вилка Другата седмица, ще си тествам акумулатора.Теста е доста продължителен, иска пускане на консуматори, вдигане и поддържане на обороти и т.н. Задава се предварително вид на акумулатора, стандарт и т.н.
                            F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

С Подобен уред човек където продава акумулатори, преди година и малко ми каза, че моят акумулатор е пътник. Вкара параметрите на акумулатора, накара ме да запаля, пуснах и фаровете и каза гаси. Показа ми, че пусковият ток е към ~250А.
                              Няма как да запалиш с този акумулатор, даже се чудя как в момента пали този мотор.
                              NVG написа:
                              Примерен алтернатор:Модел - Marelli A 127IR - 14 V - 55/105 A Регулатор на напрежението - вграден електронен Максимален ток - 105 А Ток при 1800 об/мин - 55 А Ток при 6000 об/мин - 105 А При 1800 об/мин:55А * 14V = 770W
                              Шокиран си от ватовете :D Аз карам около 1500рпм е тогава не знам колко ще дава генератора.А има колеги които имат подгряване на антифриза и то е само 600W. Другите консуматори няма да ги добавяме и това, че след паленето и студа от престоя, АБ също е жадна

Коментар

Аз не съм шокиран от ватовете. Както и да е. Виждам, че няма смисъл да продължаваме диалога.В заключение искам само да обърна внимание, че това са обороти на алтернатора, а не на коляновия вал. Имайки предвид разликата в диаметрите на демпферната шайба и тази на алтернатора, то оборотите на алтернатора са поне три пъти по-високи от тези на коляновия вал във всеки един момент.

Коментар

Working...
                                X