Един въпрос само колегиПунтото е 1,9 JTD, 2000 год. карам със Селения 10W40 Turbo Diesel.При предпоследната смяна на маслото в Турция го смених и както се сещате ме излъгаха въпреки ,че беше официален сервиз на Fiat ми сложиха минерално Castrol 15W40 обаче в книжката бяха записали Castrol 10W40 semi-sinthetik.Крайният резултат беше, че на 6000 км след смяната долях с отбелязания в книжката Castrol 10W40 GTD мисля, че беше точното наименование и след 200-300 км разбрах, че съм го пресякъл- почна да харчи като лудо маслото.Направих пълна смяна на маслото и по съвет на приятел (за да се прочисти системата напълно) използвах този път BP Vanellus Super V Turbo 15W40 Termo Aktif-което по книжка е за 5000 км.Междувременно му долях около 2 литра! за да е на максимум.Преди един месец въпросните 5000 км изтекоха и реших отново да мина на полу синтетика този път обаче към оригинала и така направих смяната на маслото, и сложих Selenia Turbo Diesel 10W40, като се надявах наистина проблема да е отминал. След засичането обаче на първите 2000 км установих, че Пунтото ми е глътнало за тоя пробег около 1,7 литра!!!.Моля ви за съвет на какво може да се дължи това. Възможно ли е да е останала утайка в картера , която да е достатъчна за да пресича маслото каквотои да е то или да очаквам някакъв ремонт???Предварително благодаря за отделеното време.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Punto 1,9JTD-висок разход на масло
Collapse
X
-
Nino написа:Според мен е почти абсурд да се пресече от смесване на въпросните масла! Така,че проблема да се търси там където колегите по-горе те съветват.Водата май е намесена в ситуацията.http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
Alfa Romeo 147 07' 1.9 JTDm Q2
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
FIAT Punto 99' 1.7 TD
Коментар
-
ами само предположих , че се е пресякло.Честно казано нямам идея какво става.Между другото не е намалявала изобщо охладителната течност, нито маслото си е променило цвета.Какво имате предвид да се търси вода? Мислите, че някъде се получава конденз или нещо друго?Моля ви за нещо по-конкретно.Къде се намира VOS (Vapour Oil Separator)? и как изглежда?
Коментар
-
При такъв разход на масло зад теб трябва да има поне 15м. бял дим.Аз ти препоръчвам да отвориш кутията на въздушния филтър и да видиш там дали няма масло и по мъркуча към турбото,ако има търси проблема в турбото.Лятото не е лошо да караш с Селения 15W40 Turbo Diesel ,а зимата с Селения 10W40 Turbo Diesel.Stilo 1.9 JTD - 115 к.с.
Коментар
-
Na6io написа:При такъв разход на масло зад теб трябва да има поне 15м. бял дим.Аз ти препоръчвам да отвориш кутията на въздушния филтър и да видиш там дали няма масло и по мъркуча към турбото,ако има търси проблема в турбото.Лятото не е лошо да караш с Селения 15W40 Turbo Diesel ,а зимата с Селения 10W40 Turbo Diesel.http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
FIAT Punto 99' 1.7 TD
Коментар
-
VOS (Vapour Oil Separator)!!!?
Колеги за маслото добре- благодаря за съвета.Но проблема е другаде.Не знам къде да търся VOS (Vapour Oil Separator) и как да го почистя.Мисла, че открих нещо наподобяващо на него когато се застане срещу двигателя в дясно ниско долу всъщност близо до дясната страна на двигателя като единият маркуч излизащ от "нещото" отива към радиатора на климатика като преди да влезе в радиатора на климатика около 30 см. преди това има някакъв датчик.След тоя датчик цялата тръба е омаслена а всъщност и самия датчик.А влизащият в това "нещо" не можах да го проследя.Въпросното "нещо", за което аз си мисля, че е VOS (Vapour Oil Separator) и дано да е! има кръгла форма погледнато отгоре и нещо като пластмасова или бакилитна обвивка. Погледнато отстрани изглежда като малък цилиндър. Май ще бъде по-добре да пусна снимка.Стига да се навиете да хвърлите един поглед.
Коментар
-
doofiat написа:Колко е по-скъпо?http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
FIAT Punto 99' 1.7 TD
Коментар
-
Re: VOS (Vapour Oil Separator)!!!?
Axl написа:Колеги за маслото добре- благодаря за съвета.Но проблема е другаде.Не знам къде да търся VOS (Vapour Oil Separator) и как да го почистя.Мисла, че открих нещо наподобяващо на него когато се застане срещу двигателя в дясно ниско долу всъщност близо до дясната страна на двигателя като единият маркуч излизащ от "нещото" отива към радиатора на климатика като преди да влезе в радиатора на климатика около 30 см. преди това има някакъв датчик.След тоя датчик цялата тръба е омаслена а всъщност и самия датчик.А влизащият в това "нещо" не можах да го проследя.Въпросното "нещо", за което аз си мисля, че е VOS (Vapour Oil Separator) и дано да е! има кръгла форма погледнато отгоре и нещо като пластмасова или бакилитна обвивка. Погледнато отстрани изглежда като малък цилиндър. Май ще бъде по-добре да пусна снимка.Стига да се навиете да хвърлите един поглед.http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
FIAT Punto 99' 1.7 TD
Коментар
-
OVS( Oil Vapour Separator )- снимки с въпроси
Колеги пускам 4 снимки . Моля ви да направите коментар или да ме ориентирате къде се намира въпросното устройство.Съжалявам за късната реакция и пускам снимките 1 седмица след като ми казахте- дано да съм снимал правилното място.Моля ви за мнения
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар