А аз знам един градски от форума дето минал 50000 км с олио и масло с темпрата и накрая е хвърли за вторични заради......изгнило купе Двигателя му още седи в гаража читав. Даже го дожаля да го разпарчетоса за коляновия вал, когато търсих
В фирмата дето работих по рано правихме такива топлообменници ,нищо сложно една алуминиева плоча със канали от едната страна минава охлаждащата течност а от другата минава олиото уплътнени със обикновен О пръстен и не е изревал никой .
Добре де но това става въпрос ако караш само на олио , а ако караш на някакво процентно съотношение дизел и олио , как става финта тогава , те са смесени и няма как да грееш олиото , а да не грееш допълнително нафтата?
Fiat Marea Weekend
HLX 1,9 TD 100
1999
Някой друг трябва да плати сметката - ние не сме си поръчвали такъв живот.
Добре де но това става въпрос ако караш само на олио , а ако караш на някакво процентно съотношение дизел и олио , как става финта тогава , те са смесени и няма как да грееш олиото , а да не грееш допълнително нафтата?
Колеги, много ми се иска да видя физиономията на създателите на тези двигатели,и дали биха го одобрили.
Колеги, много ми се иска да видя физиономията на създателите на тези двигатели,и дали биха го одобрили.
Колега много искам да видя физиономиите им и аз при цените на горивата в БГ спрямо средната работна заплата, и как се поддържа кола с такива пари. Не се заяждам, но всеки търси алтернативи.
Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002
И аз много искам да им ги видя физиономиите като спрат на Лукойл и момчето им махне от колонката да не сипват нафта защото пистолета се е задръстил , от рафинираната и пречистена и обогатена нафта която ни сипват , и после пак искам да им видя физиономиите като дойдат да видят при смяна на горивният филтър какво има в него , и накрая ще извадат да почерпат по една ракия , а аз ще извада два домата и ще им направа една салатка с една бутилка от стекчето олио в багажника
Fiat Marea Weekend
HLX 1,9 TD 100
1999
Според мен е удачно да се направи такава инсталация, на кола, която си я прежалил още с покупката и.Много четох за биодизела и все пак ми се струва опасен за мотора. Биодизела може да е алкален, да има сапун, глицерин, вода. Ако не се изпере, може да направи всичко в резервоара на боза...Разяжда гума...
Е в олиото от фритюрника примерно не виждам каква вода или сапун или глицерин може да има?В реда на мисли който съм се замислил за това олио , днес сипах 5лв нафта от Лукойл , 5 лв от Еко Кинитрон , и източих фритюрника на майка ми (ама тя още не знае) , и всичко това съм го сложил в прозрачни пластмасови шишета от безалкохолно , като олиото го филтрирах грубо през филтърна хартия 5 микрона пише на опаковката , подобни са на тези за кафе машините с каните...За сега всичко е ОК , само дето в нафтата от Еко има някакви като прашинки , и не съм сега 100% сигурен въпреки , че най-старателно измих шишетата , дали е от нафтата или е от шишето , или по-скоро не ми се иска да вярвам че е от нафтата защото винаги съм бил ЗА Еко и ПРОТИВ Лукойл , но ...А олиото е като сълзичка Yellow_Flash_Colorz_PDT_08 Сега мисля да си направя няколко експеримента с химичен характер Първо ще взема да смеся нафтите с олиото и ще ги оставя да видя дали ще се разслои , нямам представа дали едното не е по-тежко от другото , след като преседи два дни в покой без да го раздрусвам и не се пресече, го шибвам по едно по едно в резервоара и газ до ламарината...като мисля да започна с няколко пропорции , 50/50 , 30/70 , и надявам се печелившата за мен 70/30 олио/нафта , ако не е добър вариант 70/30 някакси незнам дали няма да се откажа! Ноооооооо....ше покарам ако всичко е наред с смесите и тогава ще му мисля вече...
Fiat Marea Weekend
HLX 1,9 TD 100
1999
Незнам какво е пържила майка ти в него, ама може да съдържа ГМО или много нитрати. Може пък и двете. Постави в бутилката с олио парче гума (маслоустойчива) и след месец я извади. Ако не се се прее..ла, ще си купя фритюрник.
Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Имам познат тука един колега от частните автобуси на автогара Запад дето спират и карат за Долно Езеро.Сипват редовно в резервоарите на автобусите преработено олио.Моя познат има Браво ЖТД и го кара горе/долу 70/30 олио/нафта.Никакъв проблем досега вече около 50 х.км.
EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ
Незнам какво е пържила майка ти в него, ама може да съдържа ГМО или много нитрати. Може пък и двете. Постави в бутилката с олио парче гума (маслоустойчива) и след месец я извади. Ако не се се прее..ла, ще си купя фритюрник.
Е тука нищо не каза.... нитрати и ГМО ...глупости , мислиш ли че след термичната обработка на картофите които е пържила ще останат нитратите в олиото...а ГМО изобщо знаеш ли какво е та да остане в олиото точно...?А все си мисля , че ако остава едно парче гума в олио и в нафта , със сигурност няма да се разпадне първо в олиото , особенно ако е слънчогледово олио , за рапичното и другите варианти с трансформаторно масло вече нямам представа...Но за проба ще сложа два О-пръстена в малко олио и в малко нафта в някакви бурканчета и ще ги затворя да видим какъв ще е ефекта , като олиото ще е от фритюрника ...
Fiat Marea Weekend
HLX 1,9 TD 100
1999
Аз съм карал JTD с олио до 30%. Слагал съм предимно неупотребявано, когато се точи и това от фритюрника също съм го слагал и няма никакви проблеми.До колкото съм чел..... когато олиото не изгаря напълно.... започва да отива в маслото. Точно по това може да се определи кога % е много висок, говоря когато се меша с нафтата.Минава ли през подгряване се кара само на олио.
Коментар