Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

JTD - Common rail Принцип на работа

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

chaveto написа:
    Какво би се случило ако примерно дизела работеше на 6000 об/м.
    А при 6к дали ще има време да изгори сместа или да пръсне еди колко си пъти....................
    Да напипа тънкото място-няма време.Сместа при дизеловия двигател се приготвя и запалва за около 50-60градуса завъртане на коляновия вал докато при ’щилките" това време е около 300-340градуса а и освен това сместа е готова още в инжекциона.Принципно при старите дизели с предкамера смесобразуването беше за сметка на движението на въздуха със завихряне.При новите системи смесообразуването е за сметка на високото налягане на впръскване.Ако се повишат оборотите прекалено ще има горене и през разширителния такт,с което топлината вместо полезна работа отива в доста по голям процент към охладителната уредба.Принцина на работа на бензиновия двигател е горене при постоянен обем,а при дизела при постоянно налягане.Защо обаче при последните поколения Комън-Рейл се забелязва намаляване на максималните обороти,като самите системи са много по-прецизни от първото поколение и позволяват чУВСТВИТЕЛНО по-финно разпрашаване на нафтата и следователно по-бързо горене около ГМТ?
    EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ

Коментар

Airfan написа:
      chaveto написа:
      А при 6к дали ще има време да изгори сместа или да пръсне еди колко си пъти....................
      Абе до 5200 об/мин при JTD105 проблеми няма.
      Виждал съм Алфа 156 ЖТД 1.9 бутната с цел експеримент от мапер тук в Бургас да удря прекъсвача на 6000 об/м .Имаше и доста механични промени по нея обаче-олекотен(плътен) маховик и допълнително разстърган,олекотен колянов вал с демпферна шайба,олекотени и до грам не раличаващи се една от друга мотовилки,олекотени бутала.Ся колко е издържал мотора незнам,защото не съм го виждал скоро пича,може и да е гръмнал нейде,но много вървеше това чудо
      EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ

Коментар

Наистина се заформя интересна дискусия .. та - продължавам: Кой и защо управлява променливата геометрия? Предполагам ЕКУ чрез вакуум помпата променя ъгъла на лопатките на турбото. И защо? В зависимост от желаната мощност (педала на газта) ЕКУ казва колко въздух искаме за да получим макс от мотора и съответно управлява чрез вакуум турбината. Така ли е?И ако "ДА" това е една идея напред -тире- ако искаме мощност в ниските обороти - ще имаме повече кислород а нафта болИ ако "ДА" ква е разликата във високите обороти? Нали като количество за оборот сместа е една и съща за даден въртящ момент? Що да ни трябва по-малко в случая въздух? Не би ли следвало да е пак толкова? И от тук - нямам нужда от променлива геометрия...И ако "ДА" защо тогава е необходимо соленоида да има мембрана?! Мембраната нали мести въздух .. пералнята ми има мембрани и така разбира колко вода има в казана ... Слагам 1 ел клапан който да ползва вакуум помпата и да променя ъгъла на лопатките. Множество неща не са ми ясни по JTD всички твърдят че е много добър мотор. ОК съгласих се. Само да добавя, че е и много скъп Искам да знам кво става там отпред! Относно комон рейл системата нещата ми изплуват на фокус но това е една част от двигателя, която няма да работи пълноценно ако 95 други части или системи не са в час. Коммон рейл - обща тръба. колко роматично. обща с много по-голям диаметър за да има дебит и това е. идеята е проста но изпълнението сложно. Как се управлява инжектор? По ток или по напрежение? Би следвало да е по напрежение защото ако управляваме по ток - инертноста на кабелите до инжектора ще дадат отражение на работата във високите обороти .. и не само това. Всичко.После: ЕГР. ама тва е друга тема екология: до колкото знам тва работи само в моменти когато педала на газта не иска конски сили .. тва е върха. Идея върха. Като не ти требе сила за кво да цапаш градът дето децата ти живеят ...и така .. дано да съм по-ясен вече .. знам че двигателя върти коуеуетата .. ама и едно магаре може да върти колелетата на каруцата!
        Fiat Stilo 1.9 Jtd 115 2003 MultiWagon

Коментар

itan75 написа:
          Airfan написа:
          chaveto написа:
          Абе до 5200 об/мин при JTD105 проблеми няма.
          Виждал съм Алфа 156 ЖТД 1.9 бутната с цел експеримент от мапер тук в Бургас да удря прекъсвача на 6000 об/м .Имаше и доста механични промени по нея обаче-олекотен(плътен) маховик и допълнително разстърган,олекотен колянов вал с демпферна шайба,олекотени и до грам не раличаващи се една от друга мотовилки,олекотени бутала.Ся колко е издържал мотора незнам,защото не съм го виждал скоро пича,може и да е гръмнал нейде,но много вървеше това чудо
          според моите скроми разбирания този е тъпунгер с пари. защото дизела е гориво, което се пали чрез самовзривяване... а не чрез запалване и то много бързо ако имаш 2 свещи например!!! . и съответно ако тоз "маппер" смята че 5 етажна сграда с инженери които си струват парите не са измислили дизелов двигател за F1 ела да те черпя 1 бира. на бенза тва му е преимуществото пред дизела. бързото отдаване на мощност. бързината. а дизела залага от край време на вътрящ момент. демек на силата.. и на икономичността и прословутата Екологичност в последно време ..Всъщност не исках да обидя човека .. но той греши в концепцията.

Коментар

За Ф1 може и да няма ама на Люман дизела мачка наред А там се кара така http://www.youtube.com/watch?v=paClR...ture=feedfДа екуто казва кога и с колко да надува турбината. Управлението на турбината няма значение дали ще е с вакум или направо електрическо. Горивото не ти е еднакво, то зависи от налягането и времето за което се подава. Това също го определя ЕКУ.

Коментар

stooes написа:
              Наистина се заформя интересна дискусия .. та - продължавам: Кой и защо управлява променливата геометрия? Предполагам ЕКУ чрез вакуум помпата променя ъгъла на лопатките на турбото. И защо? В зависимост от желаната мощност (педала на газта) ЕКУ казва колко въздух искаме за да получим макс от мотора и съответно управлява чрез вакуум турбината. Така ли е?И ако "ДА" това е една идея напред -тире- ако искаме мощност в ниските обороти - ще имаме повече кислород а нафта болИ ако "ДА" ква е разликата във високите обороти? Нали като количество за оборот сместа е една и съща за даден въртящ момент? Що да ни трябва по-малко в случая въздух? Не би ли следвало да е пак толкова? И от тук - нямам нужда от променлива геометрия...И ако "ДА" защо тогава е необходимо соленоида да има мембрана?! Мембраната нали мести въздух .. пералнята ми има мембрани и така разбира колко вода има в казана ... Слагам 1 ел клапан който да ползва вакуум помпата и да променя ъгъла на лопатките.
              Колега още си на изходна позиция.Прочете ли изобщо това което ти пратих?Разрови се из нета и чети на воля.Сега поне заеш какво търсиш,нали?
              stooes написа:
              Коммон рейл - обща тръба. колко роматично. обща с много по-голям диаметър за да има дебит и това е. идеята е проста но изпълнението сложно. Как се управлява инжектор? По ток или по напрежение? Би следвало да е по напрежение защото ако управляваме по ток - инертноста на кабелите до инжектора ще дадат отражение на работата във високите обороти .. и не само това. Всичко.
              Ама карай ги нещата по ред де.От турбото скочи на инжекторите и тоците и напреженията.Искаш за 1 ден всичко да знаеш а?Изобщо не си по-ясен вече и за мен тая тема е абсолютно безсмислена.Който иска да знае за комън рейл системата или каквато и да е била друга дизелова или бензинова система има си начин и място за това.Но ти сам трябва да го направиш това а не да чакаш някой да ти го напише,препише.Плюс това не вярвай на 100% на всичко написано тук.Да не останеш объркан в един момент.Да взема и аз да пусна една тема: Искам да знам всичко за MultiAir системата на Фиат.

Коментар

Добре, де чувствай се свободен да не пишеш тук. Никой не те кара насила да ми помагаш да разбера колко съм неук. Запази си знанията за себе си нямам нищо против.Както и да е.

Коментар

chaveto написа:
                  За Ф1 може и да няма ама на Люман дизела мачка наред А там се кара така http://www.youtube.com/watch?v=paClR...ture=feedfДа екуто казва кога и с колко да надува турбината. Управлението на турбината няма значение дали ще е с вакум или направо електрическо. Горивото не ти е еднакво, то зависи от налягането и времето за което се подава. Това също го определя ЕКУ.
                  Е кое мачка - другите дизели все пак няма място за сравнение на прототипите с GT, GT2 класа, все едно да сравняваш F1 с WTCC.
                  FIAT Bravo 1.9 JTD GT 105ps

Коментар

stooes написа:
                    според моите скроми разбирания този е тъпунгер с пари. защото дизела е гориво, което се пали чрез самовзривяване... а не чрез запалване и то много бързо ако имаш 2 свещи например!!! . и съответно ако тоз "маппер" смята че 5 етажна сграда с инженери които си струват парите не са измислили дизелов двигател за F1 ела да те черпя 1 бира. на бенза тва му е преимуществото пред дизела. бързото отдаване на мощност. бързината. а дизела залага от край време на вътрящ момент. демек на силата.. и на икономичността и прословутата Екологичност в последно време ..Всъщност не исках да обидя човека .. но той греши в концепцията.
                    Разсъжденията са ти малко грешни.Обясни какво е различното между това бързо отдаване на мощност и бавно отдаване на сила?Има ли значение дали ти за един час ще пренесеш 100 пъти по 1 килограм камъни (общо 100кг) от едно място на друго или аз ще се тътря със 100кг един час и накрая пак ще са преместени.Кой ще е свършил повече работа тогава - ти който жужиш като пчеличка или аз който влача като танкер? Искам да видя отговора на този въпрос и тогава ще го коментираме.@vicoolИма разлика и трябва да се прави такава.А предишното ти мнение в тази тема няма (за разликата в дебитомерите) няма абсолютно нищо общо както си го написал.
                    A20DTH ЖТД ама не баш
                    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Във високо скоростни състезания се търси бързина пъргавина еластичност а при преместване на големи товари не. Там се търси сила. Не вярвам да има бензинов танкер, но бензинови моторни лодки бол ..И двамата е възможно да вършите една и съща работа но по различен начин. Един килограм памук ли тежи повече от един килограм желязо?както и да еedit:Чувствам се излишен и съм на границата да спра да пиша тук. По всичко личи че неколцина форумци сте се обединили като тартори и всепризнати разбирачи. Затова съм на границата да приема, че това не е свободен форум, където взаимно си помагаме нещо коренно различноБез лоши чувства, единствено огорчение.Всичко най добро!

Коментар

stooes написа:
                        Във високо скоростни състезания се търси бързина пъргавина еластичност а при преместване на големи товари не. Там се търси сила. Не вярвам да има бензинов танкер, но бензинови моторни лодки бол ..И двамата е възможно да вършите една и съща работа но по различен начин. Един килограм памук ли тежи повече от един килограм желязо?както и да еedit:Чувствам се излишен и съм на границата да спра да пиша тук. По всичко личи че неколцина форумци сте се обединили като тартори и всепризнати разбирачи. Затова съм на границата да приема, че това не е свободен форум, където взаимно си помагаме нещо коренно различноБез лоши чувства, единствено огорчение.Всичко най добро!
                        Това дали някой иска и има желание да пише в някакъв вид форум си е личен избор.Ти питаш нещо и ти се отговаря. Оги малко по-нагоре също ти е написал общо взето какво се случва.Ако имаш конкретен въпрос, който не си наясно с него питай конкретно и ще получиш отговор.Поздрави.
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
                          stooes написа:
                          Разсъжденията са ти малко грешни.Обясни какво е различното между това бързо отдаване на мощност и бавно отдаване на сила?Има ли значение дали ти за един час ще пренесеш 100 пъти по 1 килограм камъни (общо 100кг) от едно място на друго или аз ще се тътря със 100кг един час и накрая пак ще са преместени.Кой ще е свършил повече работа тогава - ти който жужиш като пчеличка или аз който влача като танкер? Искам да видя отговора на този въпрос и тогава ще го коментираме.@vicoolИма разлика и трябва да се прави такава.А предишното ти мнение в тази тема няма (за разликата в дебитомерите) няма абсолютно нищо общо както си го написал.
                          ОК обясни ми тогава как се нарича нещото с клапата и потенциалометара и нещото с жицата в трабата и каква работа върват.
                          FIAT Bravo 1.9 JTD GT 105ps

Коментар

vicool написа:
                            ОК обясни ми тогава как се нарича нещото с клапата и потенциалометара и нещото с жицата в трабата и каква работа върват.
                            И двете се наричат дебитомери, просто начина по който измерват количеството въздух е различен. Това няма общо дали автомобила е бензинов, дизелов и т.н.
                            A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Поради характера на пълненето с въздух на турбодизеловия двигател - принудително - то трябва да се измисли друг начин за създаване на вакуум за нуждите на системите - спирачки, ЕГР, турбина. Това става чрез вакуум-помпа. Тя е монтирана в задната част на двигателя, като завършек на разпределителния вал, над термостата може да се види. Тя създава вакуум. Той, по един маркуч, захранва сервоусилвателя на спирачките, а чрез разклонения отива в един електромагнитен клапан, който се управлява от ЕКУ. ЕКУ подава сигнал на този клапан, той се отваря и вакуумът настъпва към турбината Това засмукване кара един лост да се премести, а той е свързан с лопатките и ги кара да променят ъгъла си, под който изгорелите газове ги атакуват. Ъгълът става такъв, че за единица изгорял газ - много по-силно се развърта турбината. Съответно тя започва да нагнетява по-бързо и в по-ниски обороти въздух в интеркулера и смукателния колектор. Така турбината е по-ефективна в ниски обороти спрямо обикновено турбина с постоянна геометрия
                              Ясно и просто. Колега от форума ми го обясни. Благодаря за което

Коментар

stooes написа:
                                Поради характера на пълненето с въздух на турбодизеловия двигател - принудително - то трябва да се измисли друг начин за създаване на вакуум за нуждите на системите - спирачки, ЕГР, турбина. Това става чрез вакуум-помпа. Тя е монтирана в задната част на двигателя, като завършек на разпределителния вал, над термостата може да се види. Тя създава вакуум. Той, по един маркуч, захранва сервоусилвателя на спирачките, а чрез разклонения отива в един електромагнитен клапан, който се управлява от ЕКУ. ЕКУ подава сигнал на този клапан, той се отваря и вакуумът настъпва към турбината Това засмукване кара един лост да се премести, а той е свързан с лопатките и ги кара да променят ъгъла си, под който изгорелите газове ги атакуват. Ъгълът става такъв, че за единица изгорял газ - много по-силно се развърта турбината. Съответно тя започва да нагнетява по-бързо и в по-ниски обороти въздух в интеркулера и смукателния колектор. Така турбината е по-ефективна в ниски обороти спрямо обикновено турбина с постоянна геометрия
                                Ясно и просто. Колега от форума ми го обясни. Благодаря за което
                                Супер това, ама с малко преработки, че има неточности.1. Дали е с принудително пълнене или без такова, все си трябва вакуум помпа, защото дизела работи в режим винаги от съвсем малко подналягане и от там нагоре. Демек не може да се създаде вакуум от двигателя, който да бъде използван в последствие. За това вакуум помпа се слага не от естество на принудително пълнене, а от естеството на работа на самия дизелов двигател.2. Като се променя ъгъла на геометрията чрез издърпване на лоста, както е обяснено, то не е важно под който ъгъла атакува лопатките на геометрията, а е важно ъгъла, който те променят, за да се атакува лопатките на турбинното колело. Защото има разлика. Както е описано горе все едно се променя самия ъгъл на лопатките на турбинното колело и друг агрегат не съществува.
                                A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Working...
                                X