Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Светва "Умната дюза"стрелката на оборотите спира и

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Светва "Умната дюза"стрелката на оборотите спира и

Колеги, таз Фиатка моята взе да ме ядосва много.Паля я, докато е студена грижи няма. Като загрее и всичко си е нормално уж се случва следното - оборотомера умира/спира да показва, светва лампата на дюзата, двигателя става шумен и започва да трака, започва да пуши повечко колата. Пуши повече.Турбото също спира да работи.Интересното е, че всичко е нормално докато е студена колата т.е. преди да стигне около 85-86 градуса. След това става манджата.Закачахме я два пъти и двата пъти даде две грешки - датчик на оборотите и умна дюза.Според вас дали има връзка между двата елемента? Има ли връзка между температурата и датчик на оборотите и умната дюза?

Така както го описваш виновен според мен е датчика за оборотите.Сменян ли е от теб?Умната дюза какво изписва за нея на английски?
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Изписваше:Записани грешки:Датчик на оборотитеЕл. дюзаАми аз мисля да започна с датчика за оборотите като начало, но се питах дали пък няма общо с температурния датчик на двигателя?!

Коментар

doofiat написа:
        Ами аз мисля да започна с датчика за оборотите като начало, но се питах дали пък няма общо с температурния датчик на двигателя?!
        Датчиците са два единия за компа ,а другия за уреда на таблото.Има известна доза съмнение в твоите мисли ,но все пак имаш записана грешка за датчика за оборотите.

Коментар

Не закачайте за сега температурния датчик,щом можеш да правиш диагностика на колата ,то това което ти излиза като температура на мотора(на монитора) това вижда и компютара.Смени си датчика на коляновия вал.Това е най ефтиния вариант за ремонт на твоя проблем,и дано е така.Когато почне да трака измери съпротивлението на умната дюза с мултицет.Успех!!!

Коментар

Абе аз да попитам - щом в двигателя има умна дюза и тя може да свети - простите дюзи (вероятно има такива, щом има умна) какво правят? Гаснат ли?Крайно време е тоя индикатор да се прекръсти на "Сервизна лампа" примерно... Странно чувство за хумор са имали проектантите на приборното табло...Датчик обороти - не прави проблеми по работата на двигателя - прочетете отново и правилно грешката. Аз имах проблеми с намокрен такъв датчик - не ми показваше обороти изобщо.Датчик колянов вал - обикновено прави проблеми, когато е ЗАГРЯЛ двигателя, но не пуши и не трака, по-скоро гасне и/или не пали докато не поизстине - наистина е евтина част, която може да бъде подменена дори като консуматив.
            Steliyan's Life!
            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Re: Светва "Умната дюза"стрелката на оборотите спи

doofiat написа:
              Колеги, таз Фиатка моята взе да ме ядосва много.Паля я, докато е студена грижи няма. Като загрее и всичко си е нормално уж се случва следното - оборотомера умира/спира да показва, светва лампата на дюзата, двигателя става шумен и започва да трака, започва да пуши повечко колата. Пуши повече.Турбото също спира да работи.Интересното е, че всичко е нормално докато е студена колата т.е. преди да стигне около 85-86 градуса. След това става манджата.Закачахме я два пъти и двата пъти даде две грешки - датчик на оборотите и умна дюза.Според вас дали има връзка между двата елемента? Има ли връзка между температурата и датчик на оборотите и умната дюза?
              Знам какво ти отчита за грешка и неправилно го превеждаш. Или въобще не го превеждаш, ами четеш напосоки. Не се сърди - превода е че няма правилна комуникация между датчика на кол. вал и датчика на 1-ва дюза. Повредата в тоя случай е в датчика на вала. Все пак замери и намотката на датчика на дюзата, когато започне да тресе и трака. Тая синхронизация, между двата датчика се мери и с двуканален осцилоскоп. Всеки един уважаващ себе си сервиз, трябва да го има. Но елементарно е да се справиш и в домашни условия, с последователно откачане на датчиците или замерване с мултицет. Не се притеснявай че ще запише грешка, щото тя вече се е записала
              Fiat Marea TD100

Коментар

Колега от 20 минути се опитвам да си намеря моята тема. Имах същия проблем. 1 към 1. Сменяш датчик обороти и си готов. Проблема се открива с диагностика. Не я карай така защото ще си отидат подгревните свещи. http://www.vbox7.com/play:bc3cda37 ето дори и клипче бях качвал. успех. На мен за датчика с диагностиката и труда мисля че ми взеха към 130лв. с 6 месеца гаранция.
                Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
                BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
                BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.

Коментар

jenshen73 написа:
                  Абе аз да попитам - щом в двигателя има умна дюза и тя може да свети - простите дюзи (вероятно има такива, щом има умна) какво правят? Гаснат ли?Крайно време е тоя индикатор да се прекръсти на "Сервизна лампа" примерно... Странно чувство за хумор са имали проектантите на приборното табло...Датчик обороти - не прави проблеми по работата на двигателя - прочетете отново и правилно грешката. Аз имах проблеми с намокрен такъв датчик - не ми показваше обороти изобщо.Датчик колянов вал - обикновено прави проблеми, когато е ЗАГРЯЛ двигателя, но не пуши и не трака, по-скоро гасне и/или не пали докато не поизстине - наистина е евтина част, която може да бъде подменена дори като консуматив.
                  Само едно пояснение,тук става дума за ТД100,и за разлика от jtd с отказал датчик пали,но не връща информация че се върти мотора и няма кой да оправи центровката,за това трака щото е в максимално предвърение!Поздрави!!!!

Коментар

Датчик на оборотите и датчик на колянов вал не е едно и също нали? :D

Коментар

Каде се намира тази умна дюза че не я знам Yellow_Flash_Colorz_PDT_32
                      FIAT FOREVER

Коментар

Ако колегата няма нищо против ще ползвам темата, но при мен няма промяна в работата на двигателя и НЕ светва дюзата на таблото. Проблемът ми е следния:Тази вечер като се прибирах стрелката на оборотите започна да се "люлее" нагоре-надолу. Оборотите на двигателя са си нормални - не варират в ритъм със стрелката. От време на време стрелката показва нормално - на ход, после пада до нулево положение. След това при празен ход /на светофар/ пак показва нормално и при потегляне започва люлеенето. Моля да ме посъветвате къде да търся причината.

Коментар

=Rudi= написа:
                          Ако колегата няма нищо против ще ползвам темата, но при мен няма промяна в работата на двигателя и НЕ светва дюзата на таблото. Проблемът ми е следния:Тази вечер като се прибирах стрелката на оборотите започна да се "люлее" нагоре-надолу. Оборотите на двигателя са си нормални - не варират в ритъм със стрелката. От време на време стрелката показва нормално - на ход, после пада до нулево положение. След това при празен ход /на светофар/ пак показва нормално и при потегляне започва люлеенето. Моля да ме посъветвате къде да търся причината.
                          Наи вероятно в жака до акумулатора или до самото табло.
                          ФИАТ БРАВО 1.8 16V GT
                          ФИАТ БРАВА 1.8 16V 1997г

Коментар

miro mareata написа:
                            Каде се намира тази умна дюза че не я знам Yellow_Flash_Colorz_PDT_32
                            Първата до ангренажа има кабелче в основата си.

Коментар

eh4ev07 написа:
                              =Rudi= написа:
                              Наи вероятно в жака до акумулатора или до самото табло.
                              Благодаря! След профилактика на посочените места проблемът е решен. :D

Коментар

Working...
                              X