Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с педала на газта при ускорение....на Мареа 2.4 ТД

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Проблем с педала на газта при ускорение....на Мареа 2.4 ТД

Проблема до скоро си мислех, че се крие в EGR клапана, но май не е от него. Бях го и запушил а наскоро го сваляхме и се оказа, че не е запушен. Имаше съмнение дали вакума, който го отваря работи коректно, но така и не се разбра. Симтомите на проблема са, че най-често при извънградско каране на дълъг път, на включена 5 скорост при поддържане на постоянна скорост по-продължително време, при опит да се ускори с натискане на педала двигателя не реагира. При няколко пъти натиск на педала до долу до крайно положение и връщане нагоре изобщо няма никаква промяна в оборотите на мотора.При този мотор педала на газта с жило ли е или с потенциометър? Някой ако има предположения за причината на проблема нека сподели.
    Fiat Marea 2.4 TD

Педала е с потенциометър.А лампата за чека(като дюзичка е) присветва ли ти? И аз имах аналогичен проблем с колата на брат ми която е със същият мотор.На моменти заработваше нормално,на моменти губи мощност,но и лампата на таблото пресветваше при натискане на педала.Решението е нов потенциометър(аз го взех от морга).
    AR 159 Ti 2,4 mJTD 210 h.p.
    HONDA Accord tourer 2.2 i-DTEC Type S 180 h.p.
    Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

по темата

iakvvu написа:
      Педала е с потенциометър.А лампата за чека(като дюзичка е) присветва ли ти? И аз имах аналогичен проблем с колата на брат ми която е със същият мотор.На моменти заработваше нормално,на моменти губи мощност,но и лампата на таблото пресветваше при натискане на педала.Решението е нов потенциометър(аз го взех от морга).
      Мислех, че само jtd моторите имат потенциометър...Лампата за чека не ми свети..В една тема прочетох, че колегата BO препоръчва почистване на буксите, които влизат в ECU-то.
      Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

Re: по темата

manot24 написа:
        iakvvu написа:
        Мислех, че само jtd моторите имат потенциометър...Лампата за чека не ми свети..В една тема прочетох, че колегата BO препоръчва почистване на буксите, които влизат в ECU-то.
        Тоя потенциометър, който е на помпата, не е за подаване на газ. Тоя модел трябва да е с жило. Помпата е на Бош. Отвори капака и провери.
        Fiat Marea TD100

Коментар

aaa

И аз имам същия пробрем,със същата кола.На мен ми се оправя,като изключа от скорост за 1-2 секунди и после си върви като дам газ. Чека неми свети.

Коментар

iuly_vn написа:
            Тоя потенциометър, който е на помпата, не е за подаване на газ. Тоя модел трябва да е с жило. Помпата е на Бош. Отвори капака и провери.
            Електронна помпа на BOSCH. Педала е с потенциометър.
            Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

manot24 написа:
              Лампата за чека не ми свети..В една тема прочетох, че колегата BO препоръчва почистване на буксите, които влизат в ECU-то.
              Лампата при мен пресветваша за части от секундата,само в момента в който натисна педала и изгасваше веднага.С почистване на конекторите при мен проблема не се оправи.Успях да вкарам и малко машинно масло в потенциометъра за да се почисти и реостатната му част,но също без успех.В последствие след смяната му го разглобих и двете шини бяха много износени.Забелязваха се и пукнатини.Успех с ремонта!
              Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

Няма жило,колегата е прав,помпата е с електронно управление!!!

Коментар

Re: aaa

niko_boev написа:
                  И аз имам същия пробрем,със същата кола.На мен ми се оправя,като изключа от скорост за 1-2 секунди и после си върви като дам газ. Чека неми свети.
                  Абсолютно същото се случва и при мен, но понякога дори и след превключване, дори след сваляне на по-ниска предавка пак липсва ускорение.
                  Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

iakvvu написа:
                    manot24 написа:
                    Лампата за чека не ми свети..В една тема прочетох, че колегата BO препоръчва почистване на буксите, които влизат в ECU-то.
                    Лампата при мен пресветваша за части от секундата,само в момента в който натисна педала и изгасваше веднага.С почистване на конекторите при мен проблема не се оправи.Успях да вкарам и малко машинно масло в потенциометъра за да се почисти и реостатната му част,но също без успех.В последствие след смяната му го разглобих и двете шини бяха много износени.Забелязваха се и пукнатини.Успех с ремонта!
                    Да разбирам ли, че решението на проблема е само смяна на потенциометър? И как трябва да се търси въпросния потенциометър, в смисъл за конкретния модел кола и конкретния мотор ли?
                    Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

iakvvu написа:
                      iuly_vn написа:
                      Електронна помпа на BOSCH. Педала е с потенциометър.
                      Да верно. Аз се бъркам с помпата на ТД75. Там беше механична. Вярно че на 2.4 е с електрониката.
                      Fiat Marea TD100

Коментар

Re: aaa

manot24 написа:
                        niko_boev написа:
                        Абсолютно същото се случва и при мен, но понякога дори и след превключване, дори след сваляне на по-ниска предавка пак липсва ускорение.
                        Трябва да поработи 1-2 секунди на празен ход и тогава тръгва.

Коментар

Отстрани ли проблема,колега,че и при мен го има този проблем със същият двигател/2.4 тд/и то от доста време насам,даже преди година-две бях отворил тема във форума,но така и не се справих след съвети на колегите,които бяха любезни да ми отговорят и след няколко диагностики/ялови по подразбиране/ Явно си е типичен дефект за доста" Мареи",така и неразкрит досега.За жалост

Коментар

Working...
                          X