Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли колата да харчи по-малко от заводските данни?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

pr_00f написа:
    Относно данните от таблицатаВсе пак да не забравяме и колонката Скорост на колата в която има 67 записа 0 - това е чакане по светофари и времето за да пусна , настроя и спра ФЕС.67*2 сек са 2 минути и малко отгоре.
    Има и това съм го отчел в изчисленията си, можеш да го видиш!
    pr_00f написа:
    ..Ами постига се много просто - просто пускаш круиза.Относно разхода - ако форумите на ogi28b са верни то и сметките са верни. При тези скорости след като покарам малко повече време борд компютъра ми отчита 2.8-3.2 със зимните гуми и 3.0-3.5 с летните. Това е отсечката на ботевградско.....
    Чудесно, сегашният тестов рекорд за дизелови двигатели 1.9(да не се лъжа с 1.6) се държи от Ауди А3 със 6 предавки и е 2.9 при 74км/ч.Естествено, отсечки от порядъка на няколко километра няма как да са метрика за разход, но това си го решаваш Ти.Моля те, да уведомиш "Ауди" и "Ауто Мотор", че имаш по-добри разултати от тях и то със ПО-ГОЛЯМ мотор и ПО-ТЕЖЪК автомобил, вече имам сериозни притеснения за бизнеса на всички автомобилни компании НЕпроизвеждащи старите ЖТД мотори.....
    Fiat Marea JTD 105 09.2000г

Коментар

Колега, ти сега на черното казваш бяло. Или обратно. Ако искаш да ме убедиш че колата ми харчи 7.2 на 100, при положение че зареждам 50 литра на всеки 750-800 км - ОК. Съгласен съм. Аз виждам числата на колонката, и числата на касовата бележка. Въвеждам си ги в сайта в подписа ми, той сам си смята. Ето, всичко е точно, колата ми харчи точно колкото е по каталог - 7.2 Лятото - 6.2, зимата - 8.2. Средно - пак е 7.2Тъй като и ти караш подобен двигател, съветвам те да провериш всичко по колата си - горивопроводи, въздухопроводи, датчици, дебитомер, да смениш горивостанцията дори, или дори да поискаш съвети за шофиране... Едно време не знаех как се кара този двигател, и се оплаквах че харчи 9.5 - 10.0, После колегите ми дадоха ценни съвети, и лятото го закрепих на 6.4 - 6.6, зимата - около 8.5 - 9, и то с изчакване след запалване.Може ли да цитираш колко харчи 1.9 JTD при 90 км/ч според тестовете на Ауто.ком ? Може да го видиш в сайта от подписа, с дата 29.03.09 г., тогава поддържах такава скорост през целия път. Половината от този път беше при дъждовно време.Ред.: Ето, намерих го назад по страниците: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?p=424131#424131

Коментар

ogi28b написа:
        Колега, ти сега на черното казваш бяло. Или обратно. Ако искаш да ме убедиш че колата ми харчи 7.2 на 100, при положение че зареждам 50 литра на всеки 750-800 км - ОК. Съгласен съм. Аз виждам числата на колонката, и числата на касовата бележка. Въвеждам си ги в сайта в подписа ми, той сам си смята. Ето, всичко е точно, колата ми харчи точно колкото е по каталог - 7.2 Лятото - 6.2, зимата - 8.2. Средно - пак е 7.2Тъй като и ти караш подобен двигател, съветвам те да провериш всичко по колата си - горивопроводи, въздухопроводи, датчици, дебитомер, да смениш горивостанцията дори, или дори да поискаш съвети за шофиране... Едно време не знаех как се кара този двигател, и се оплаквах че харчи 9.5 - 10.0, После колегите ми дадоха ценни съвети, и лятото го закрепих на 6.4 - 6.6, зимата - около 8.5 - 9, и то с изчакване след запалване.
        1. Колега и на мен толкова ми харчи 7.2 - 7.4l/100 не виждам противоречие! Нямам таблица, като теб, но постигам и по-нисък разход, защото зимата не правя толкова километри, но средно си е така - 6.2-6.3 лятото и около 8.7 зимата, зимата я чакам поне 4-5мин преди да тръгна, лятото също чакам поне малко.3. Една забележка - по каталог(в линка има обявено по ЕСЕ) е 5.5 при теб и 6.2 при мен т.е всичко е както трЕбва да е, това се опитвам да обяснявам от 5 дЕна!
        ogi28b написа:
        Може ли да цитираш колко харчи 1.9 JTD при 90 км/ч според тестовете на Ауто.ком ?
        Дааа мога, тестово минимално 5.1 - третият таг на табличката със сравнителните данни!
        ogi28b написа:
        Може да го видиш в сайта от подписа, с дата 29.03.09 г., тогава поддържах такава скорост през целия път. Половината от този път беше при дъждовно време.
        Мисля, че по средни показатели се съгласихме, иначе и аз докарах много нисък за последните 550км, но това не може да ми формира СРЕДЕН разход.

Коментар

Reptile написа:
          ogi28b написа:
          Може ли да цитираш колко харчи 1.9 JTD при 90 км/ч според тестовете на Ауто.ком ?
          Дааа мога, тестово минимално 5.1 - третият таг на табличката със сравнителните данни!Мисля, че по средни показатели се съгласихме, иначе и аз докарах много нисък за последните 550км, но това не може да ми формира СРЕДЕН разход.
          Може ли два въпроса:1. Я ми покажи точно метода на отчитане на тези 5.1л/100км. Цялата процедура къде е описана в теста, стил, начин на каране маршрут и т.н. Къде е спомената скорост, дали е поддържана или е по апаратура и всякакви такива важни моменти.2. Аз не съм излизал от София по статистика от септември месец на 2009 година. Съответно разхода ми от тогава е чисто и само в рамките на София. Средния ми разход за тези 8 месеца е точно 7,04625л/100км.В тази статистика като видиш периода е точно цял зимен сезон Хай ти ми кажи как го правя това с твоя теза?
          A20DTH ЖТД ама не баш
          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
            Може ли два въпроса:1. Я ми покажи точно метода на отчитане на тези 5.1л/100км. Цялата процедура къде е описана в теста, стил, начин на каране маршрут и т.н. Къде е спомената скорост, дали е поддържана или е по апаратура и всякакви такива важни моменти.2. Аз не съм излизал от София по статистика от септември месец на 2009 година. Съответно разхода ми от тогава е чисто и само в рамките на София. Средния ми разход за тези 8 месеца е точно 7,04625л/100км.В тази статистика като видиш периода е точно цял зимен сезон Хай ти ми кажи как го правя това с твоя теза?
            Питай "Ауто Мотор", мисля че тстват по "ams" стандарт. Специално подбрани отсечки от магистарала и извънградски двупосочни пътища, изкчвания и спускания със спазване на всички огрничения на скоростта. Маршрут, който според тях най-пълно съвпада със средностатистическият "извънгрдски цикъл".Маршрутите и начина на каране са подбрани от експерти и като се напише "минимален разход" не се има предвид каране с 50км/ч по наклон без газ, а се покрива извънградски маршрут с оптимално за рахода(според тях) каране.До колкото знам, ако се сравняват 3 автомобила, водачите се сменят и всеки тест е повторен 3 пъти с различен водач.За повече подробности, вече има сайт на "Ауто Мотор" и на български, можете да им пишете и да получите повече и по-качествена информация.Относно разхода, публикувал си 7.2, аз съм съгласен и не твърдя нищо различно, не разбирам какво повече искаш да напиша?!? Някакъв конфликт ли търсиш или съжаляваш, че имаш 7.2 среден разход, който по ЕСЕ(стендов разход) според Фиат, трябва да е 5.5?!?Сега си постигнал 7.05 на градско, ами чудесно, тестово максимума е 8.5, що ти да не постигнеш 7.05 с Фнимателно каране. И аз имам 5.8 за 440км извън и 80км във града, като карах си настъпвах хубаво, направих 200км с 450кг товар в автомобила, изпрварвах на 4-та до 4500об, ама на "Премиум дизел" + добавка....това как да го смятам?!? Аз имах основно спор с колегата, който твърди, че постига средно 5.6 със значително по-тежък автомобил. Всичко това е относително и най-близката метрика, по която може да се съпоставя разход, е близка средна скорост за дълъг пробег.ПОЗДРАВИ

Коментар

Reptile написа:
              BO написа:
              Питай "Ауто Мотор", мисля че тстват по "ams" стандарт. Специално подбрани отсечки от магистарала и извънградски двупосочни пътища, изкчвания и спускания със спазване на всички огрничения на скоростта. Маршрут, който според тях най-пълно съвпада със средностатистическият "извънгрдски цикъл".Маршрутите и начина на каране са подбрани от експерти и като се напише "минимален разход" не се има предвид каране с 50км/ч по наклон без газ, а се покрива извънградски маршрут с оптимално за рахода(според тях) каране.До колкото знам, ако се сравняват 3 автомобила, водачите се сменят и всеки тест е повторен 3 пъти с различен водач.За повече подробности, вече има сайт на "Ауто Мотор" и на български, можете да им пишете и да получите повече и по-качествена информация.Относно разхода, публикувал си 7.2, аз съм съгласен и не твърдя нищо различно, не разбирам какво повече искаш да напиша?!? Някакъв конфликт ли търсиш или съжаляваш, че имаш 7.2 среден разход, който по ЕСЕ(стендов разход) според Фиат, трябва да е 5.5?!?Сега си постигнал 7.05 на градско, ами чудесно, тестово максимума е 8.5, що ти да не постигнеш 7.05 с Фнимателно каране. И аз имам 5.8 за 440км извън и 80км във града, като карах си настъпвах хубаво, направих 200км с 450кг товар в автомобила, изпрварвах на 4-та до 4500об, ама на "Премиум дизел" + добавка....това как да го смятам?!? Аз имах основно спор с колегата, който твърди, че постига средно 5.6 със значително по-тежък автомобил. Всичко това е относително и най-близката метрика, по която може да се съпоставя разход, е близка средна скорост за дълъг пробег.ПОЗДРАВИ
              Разгледах сайта доста подробно и никъде не се споменава стил и начин на каране. Поне аз не можах да го намеря.Това, че споменаваш някакъв си сайт и някой си правил тестове ама въобще не е показателно.Какво правим ако теста е бил 50% извънградски тест по някой аутобан със скорост от 160км/ч (съвсем примерно) и след това примерно да е карано с 90. Тогава може и 5.1 да даде, определено.За това питах точния метод на тест, който не го виждам и е супер субективен. Да не ти кажа, че тези, които правят тестовете не се знае дали могат да карат икономично.Даже твърдя със сигурност, че над 60-70% от потребителите на този форум си нямат и идея как да карат икономично, с цел да оползотворяват горивото колкото се може по-добре.Не, че това повечето ги засяга, но това си е факт.Ти провеждаш спор, как някой си не може да даде по-нисък разход от този даден от производителя на автомобила. Как разбираш ли да им се обадим (защото и аз съм от тези даващи по-нисък от заводския разход) на инженерите и да им пратим много поздрави, защото разбираш ли не си разбирали от работата (ирония от теб).В случая аз говоря единствено за извънградския разход, защото само той може да се мери. Градския такъв е зависим от много обстоятелства и дори аз, където карам по един и същи маршрут, имам отклонение между зарежданията, а не мога да ги направя всеки път 100% еднакви.Извънградския разход спокойно може да спадне с над 0.5л/100км от заводския даден при мен. Карам същия автомобил като на колегата, за който споменаваш, тежащ около 1459кг (с мен) с двигател от 2.387 литра. По каталог разхода би трябвало да ми бъде 5.4л/100км. Аз мога да го сваля с повече зор до около 4.5л/100км.Като се върна назад и прочета какво пишеш и иронията в думите ти, искам да те питам да кажеш категорично, лъжа ли или това е възможно?
              A20DTH ЖТД ама не баш
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
                Разгледах сайта доста подробно и никъде не се споменава стил и начин на каране. Поне аз не можах да го намеря.Това, че споменаваш някакъв си сайт и някой си правил тестове ама въобще не е показателно.Какво правим ако теста е бил 50% извънградски тест по някой аутобан със скорост от 160км/ч (съвсем примерно) и след това примерно да е карано с 90. Тогава може и 5.1 да даде, определено.За това питах точния метод на тест, който не го виждам и е супер субективен. Да не ти кажа, че тези, които правят тестовете не се знае дали могат да карат икономично.Даже твърдя със сигурност, че над 60-70% от потребителите на този форум си нямат и идея как да карат икономично, с цел да оползотворяват горивото колкото се може по-добре.Не, че това повечето ги засяга, но това си е факт.Ти провеждаш спор, как някой си не може да даде по-нисък разход от този даден от производителя на автомобила. Как разбираш ли да им се обадим (защото и аз съм от тези даващи по-нисък от заводския разход) на инженерите и да им пратим много поздрави, защото разбираш ли не си разбирали от работата (ирония от теб).В случая аз говоря единствено за извънградския разход, защото само той може да се мери. Градския такъв е зависим от много обстоятелства и дори аз, където карам по един и същи маршрут, имам отклонение между зарежданията, а не мога да ги направя всеки път 100% еднакви.Извънградския разход спокойно може да спадне с над 0.5л/100км от заводския даден при мен. Карам същия автомобил като на колегата, за който споменаваш, тежащ около 1459кг (с мен) с двигател от 2.387 литра. По каталог разхода би трябвало да ми бъде 5.4л/100км. Аз мога да го сваля с повече зор до около 4.5л/100км.Като се върна назад и прочета какво пишеш и иронията в думите ти, искам да те питам да кажеш категорично, лъжа ли или това е възможно?
                Ама, очаквах го това, че хората които пишат за автомобили и ги тестват от 40 години, всъщност НЕ разбират от икономично каране.Да, твърдя, че ако направиш 300км(150км отиване/връщане по същата отсечка с нормално натоварено дневно движение) със средна скорсот 110км/ч - няма да постигнеш 4.5, нито 5, това твърдя! Какъв е минималният възможен разход с 50км/ч по разни прави отсечки, които ти си избираш, не е никакво мерило и въобще не ме интересува. Ако мислиш с подобни доводи да ме "оборваш", е доста наивно, защото Ауди А3 вече постигна ДОКАЗАНИ 2.8л/100км разход, при супер икономично каране от същите експерти, които ти НЕ признаваш, но аз считам за значеща референция.

Коментар

pr_00f написа:
                  И ако въпроса ти е защо не намалявам на скорост при моментен разход 0 - отговора е прост.Скоростта пада прекалено бързо и после пак ще трябва да включа на скорост за да компенсирам забавянето. Същата работа като цяло.
                  И аз съм на това мнение, скоростта пада много бързо.
                  F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Reptile написа:
                    Ама, очаквах го това, че хората които пишат за автомобили и ги тестват от 40 години, всъщност НЕ разбират от икономично каране.Да, твърдя, че ако направиш 300км(150км отиване/връщане по същата отсечка с нормално натоварено дневно движение) със средна скорсот 110км/ч - няма да постигнеш 4.5, нито 5, това твърдя! Какъв е минималният възможен разход с 50км/ч по разни прави отсечки, които ти си избираш, не е никакво мерило и въобще не ме интересува. Ако мислиш с подобни доводи да ме "оборваш", е доста наивно, защото Ауди А3 вече постигна ДОКАЗАНИ 2.8л/100км разход, при супер икономично каране от същите експерти, които ти НЕ признаваш, но аз считам за значеща референция.
                    Кое Ауди А3 е дало разход от 2.8л/100км? При същите условия като цитираните от теб 5.1л/100км разход като на Бравата ли?Дай ми конкретно теста да видя къде го пишат това!Да постигна 110км/ч средна скорост по първокласните пътища на България с разход под 7 е мисия невъзможна. Не говорим за магистрала.Ако спазвам всички правила за движение по пътищата, на магистралата и извънградско карам с 90км/ч, като дойде село си спазвам там колкото си пише (примерно 50км/ч), с две думи в рамките на закона, ти гарантирам разход под 5л/100км в моя автомобил.Също така ти гарантирам да речем прекосяването на София (примерно от Младост до Люлин) през почивните дни (събота, неделя), през деня когато има светофари, с разход като на документи извънградския (около 5.5л/100км).Знаеш ли къде се намира Цигов Чарк, или общо взето пътя София-Велинград? Със старание за икономично каране София->Велинград->София, през деня, с нормално движение и без форсмажорни обстоятелства (катастрофа на някой и висене 3 часа на едно място) ти гарантирам разход за който споменах (около 4.5л/100км). Няма да карам с 50км/ч, защото ако знаеше малко повече нямаше да го споменаваш това число, защото колата тогава ще ми харчи доста повече. Говоря за абсолютно стандартно каране в рамките на закона, извънградско около 90км/ч и като спазвам ограниченията където са наложени такива.
                    A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                      Кое Ауди А3 е дало разход от 2.8л/100км? При същите условия като цитираните от теб 5.1л/100км разход като на Бравата ли?Дай ми конкретно теста да видя къде го пишат това!
                      Конкретно, ще трябва да си го потърсиш! Не, разбира се, че не е същият тест, като тест 5.1, едното е минамилен разход по ams, а другото е абсолютен минимум, който може да се постигне. Не мисля тук да Ви преразказвам всички тестове, които са проведени от ams.Аз достаъчно инфо ВИ дадох, не може само "дай", а от среща да чета само вашите персонални мнения. Дайте Вие, общоизвестен и признат източник, който да потвърди вашите резултати, а може би такъв източник НЯМА, защо ли....може би защото имате различно виждане за това що е "среден разход"....незанам, може да бъркам, но е редно да прочета нещо повече от лични впечатления! Как мислиш?!?
                      BO написа:
                      Да постигна 110км/ч средна скорост по първокласните пътища на България с разход под 7 е мисия невъзможна. Не говорим за магистрала.
                      Защо да не "говорим" за магистрала?!? Това къде съм го писал?! Карай до Ябланица и се върни(това са окло 200км) със 110км/ч средно и постигни 4.5 - браво, ако го можеш! Веднага ще пишем до ams колко са НЕКАДЪРНИ, все пак ги има и в България....не е проблем.
                      BO написа:
                      Ако спазвам всички правила за движение по пътищата, на магистралата и извънградско карам с 90км/ч, като дойде село си спазвам там колкото си пише (примерно 50км/ч), с две думи в рамките на закона, ти гарантирам разход под 5л/100км в моя автомобил.Също така ти гарантирам да речем прекосяването на София (примерно от Младост до Люлин) през почивните дни (събота, неделя), през деня когато има светофари, с разход като на документи извънградския (около 5.5л/100км).Знаеш ли къде се намира Цигов Чарк, или общо взето пътя София-Велинград?
                      Важно е от къде минаваш, но все пак, имаш само 67км магистрала и от там си в любимите ти ограничения 40-50-60, та не ме "лъжи", че няма да караш с 50-60, точно това си замислил! :D Интересува ме да се ангажираш с маршрут и средна скорост по тази дестинация, всичко друго е "ала-бала". Аз обичам да ходя и на Велинград на почивка и на Цигов Чарк - за риби и маршрута ми е много добре известен, ако по магистралата се кара със 130км/ч и се настъпва в баира след с. Варвара - 6 - 6.5 не ти мърдат!Аз повече не възнамерявам да споря с никого, цитирал съм източници - оборвайте тях, аз съм г-н Никой, щом Вие сте "СВЕТИЛАТА на икономичното каране", първо нахокайте Фиат, дето дават такива данни, а после и AMS....или в обратен ред, ако повече Ви харесва.

Коментар

Reptile написа:
                        ...
                        Досаден си вече и почваш да лазиш по нервите на много хора. Те какво да направят? Да си хвърлят колите, щото техните данни не съвпадат с твоите "източници"? Или да си сменят стила и маршрутите на каране за да влязат в "нормите"? И как си представяш някой производител да напише разход, който ще е непостижим за 90% от шофьорите? Било от липсата на желание или умения.
                        Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Колеги, спорът вече става безсмислен. Моля ви придържайте се към добрия тон, и нека не отвращаваме хората да четат тази иначе интересна тема, в която всеки може да се поинтересува при какъв стил на каране кой двигател колко харчи. Надявам се до края на седмицата да публикувам поредното си зареждане, като вече съм изминал 830 км, а лампата още не е светнала, което по досегашна статистика означава че ще заредя не повече от 50-51 литра. От тях - около, 10-12 % са извънградско. По заводски данни, на които държи колегата Reptile, трябва да съм с разход 0.9 * 7.2 + 0.1 * 4.5 = 6.93/100. Да видим какво ще покаже касовата бележка. Както винаги ще напълня плътно до ръба. Аз си прогнозирам около 5.9 - 6.1 / 100

Коментар

Не ви ли омръзна вече все едно и също
                            BRAVA TD100 ELX `98

Коментар

Гледам споровете са достигнали завидни висини... И понеже периодично се споменава производителят, ето какво е написал в ръководството за ремонт на Фиат Браво/Брава за начина на определяне на разхода:
                              Консумацията на гориво е определена в съответствие със стандарт 80/1268/EEC в рамките на официални тестове и в съответствие с процедурите, регламентирани в наредбите на ЕИО. По-специално тестовете за определяне на разхода в градски условия се правят на стенд, докато потреблението при постоянна скорост от 90 и 120 км/ч се измерва направо върху равен, сух път и чрез еквивалентни стендови изпитвания.Консумацията на гориво съгласно стандрарти 93/116E е определена в хода на приравнителни тестове, включващи:- Градски цикъл, който включва студено запалване, последвано от различни симулации на движение в градски условия.- Извънградски цикъл, който включва чести ускорявания на всички предавки, симулиращи нормално използване на превозното средство в извънградски условия. Скоростта варира между 0 и 120 км/ч.- Средният комбиниран разход се получава от 37% градски цикъл и 63% извънградски цикъл.Видът на прехода, условията на движение, стилът на управление, атмосферните условия, нивото на оборудване и аксесоари, дали има монтиран багажник, наличието на специално оборудване и общото състояние на превозното средство могат да доведат до стойности на разхода на гориво, които се различават от тези получени чрез посочените по-горе процедури.Съдържанието на CO2 в отработените газове (в г/км) се взема от средния комбиниран цикъл.
                              Преводът е мой и без претенции - направих го за улеснение на четящите. Който иска да е пие от чучура, да си го прочете в оригинал - ръководството го има в Downloads.
                              ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

Коментар

Pecho написа:
                                - Извънградски цикъл, който включва чести ускорявания на всички предавки, симулиращи нормално използване на превозното средство в извънградски условия. Скоростта варира между 0 и 120 км/ч.Видът на прехода, условията на движение, стилът на управление, атмосферните условия, нивото на оборудване и аксесоари, дали има монтиран багажник, наличието на специално оборудване и общото състояние на превозното средство могат да доведат до стойности на разхода на гориво, които се различават от тези получени чрез посочените по-горе процедури.
                                Това мисля, че трябва най накрая да прекрати спора. Защото миналата неделя когато ходих до Долна Митрополия при 130км по магистралата само мен ме задминаваха, след магистралата беше същата работа и това при положение, че навсякъде съм спазвал ограниченията и съм постигнал 90км средна скорост. Никой производител няма да напише най ниският разход който може да постигне автомобила. Затова са стендовете, за да може всеки един автомобил да се тества по някакъв стандарт, но когато си на пътя няма стандарти. Точно затова тези които се гонят с вятъра никога няма да слязат под това което е дал производителя.

Коментар

Working...
                                X