Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Браво жтд: пръска масло при извадена щека, защо?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колега не съм съгласен, че тези неща трябва да се обслужат след 500-600к. Зимата на къси разстояния се получава страшно много конденз и запушва всичко и когато това започне да спича много по малко от 500к са достатъчни да се запуши.

Коментар

Skip_01 написа:
      Тая картинка върши ли работа ... от ePer е де... SEGREGATOR Product code: 46468523 - този номер е за JTD Fiat Bravo, Brava, Marea (1998-2002), ... Multipla, както и за някои Alfa Romeo, Lancia ...За другите модели продуковият номер е друг ...Ако "кутийката" в средата на картинката и маркучите за затлачни ... какво става ...
      :P не знаех че на тази "система" й казвате картерна вентилация.Аз и викам маслен сепаратор/сегрегатор.Тук просто извличат маслото от картерните газове и го връщат обратно в мотора,а газовете("обезмаслени" вече) ги връщат в смукателния тракт.Много колеги са си извели картерните газове направо в атмосферата. За мен това е най-доброто решение(не и за природата).Това чудо на техниката само омаслява въздуховодите(и не само тях).Мисля че колегата Оги имаше тема за тази "черна кутия" и какво причинява тя.

Коментар

Колега @janyboy според теб кога на двигателя ще му е по леко, когато в картера има вакум или налягане. Принципно трябва да има вакум когато двигателя е изправен и има мин. пропускане покрай сегмента. Тази система не е само за екологията.

Коментар

chaveto написа:
          Колега @janyboy според теб кога на двигателя ще му е по леко, когато в картера има вакум или налягане. Принципно трябва да има вакум когато двигателя е изправен и има мин. пропускане покрай сегмента. Тази система не е само за екологията.
          Е кой е казал че е за екология .Казах че е по-добре да се изпускат газовете в атмосферата а не пак да се връщат в смукателния тракт.Много ясно че ако можеше без нея конструкторите от Фиат нямаше да я слагат.Иначе на двигателят ще му е най-леко като е изгасен и на сянка.

Коментар

chaveto написа:
            ... кога на двигателя ще му е по леко, когато в картера има вакум или налягане. Принципно трябва да има вакум когато двигателя е изправен и има мин. пропускане покрай сегмента. Тази система не е само за екологията.
            Ако вържа един манометър на тръбата дето в нея влиза щеката за нивото на маслото - какъв вакуум трябва да има, че да знам дали двигателя ми е изправен или не ... Или ако тръбата на щеката не е правилното място за измерване - да пробия дупка на някоя стара капачка дето е на отвора за наливане на маслото ... и там да завия манометъра ...Та колко трябва да е вакуума при изправен двигател ...
            Renault Clio 1.5 dci / Fiat Brava 105JTD / 1999 год.
            http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=43195

Коментар

Skip_01 написа:
              chaveto написа:
              ... кога на двигателя ще му е по леко, когато в картера има вакум или налягане. Принципно трябва да има вакум когато двигателя е изправен и има мин. пропускане покрай сегмента. Тази система не е само за екологията.
              Ако вържа един манометър на тръбата дето в нея влиза щеката за нивото на маслото - какъв вакуум трябва да има, че да знам дали двигателя ми е изправен или не ... Или ако тръбата на щеката не е правилното място за измерване - да пробия дупка на някоя стара капачка дето е на отвора за наливане на маслото ... и там да завия манометъра ...Та колко трябва да е вакуума при изправен двигател ...
              Май вече само простотии почнахте да ръсите.
              Fiat Marea TD100

Коментар

iuly_vn написа:
                ... Май вече само простотии почнахте да ръсите.
                Аха ... :D Затова исам да чуя от автора на това твърдение някаква конкретна стойност на вакуума, който трябва има ... а след това ще питам за линк и/или източник на тая информация ...
                Renault Clio 1.5 dci / Fiat Brava 105JTD / 1999 год.
                http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=43195

Коментар

Конкретни числа на тази простотия не мога да ти кажа. Ще трябва да питаш хората които са измислили това нещо Но пък ако искаш да дупчиш и да слагаш уреди можеш да си направиш пробата с откачен и закачен маркуч. След това сам си отговори на въпроса как е по добре - кога е по ниско налягането.

Коментар

Понеже имам проблем с един дизелов двигател , а именно губи масло през вентилацията "издухва го" от там, а също и от семерингата на вала на клапаните , та искам да питам нещо .В тази тема се говори за картерна вентилация, а никъде не се коментира нещо за почистването и?!От друг форум прочетох това:
                    трябваше още тогава да сипеш в маслото добавка за измиване на мотора (дето се слага мисля беше 500км преди смяната на маслото)и след източване да се направят две промивки с промивно масло и чак тогава да налееш ново 10W40(евентуално можеше да се свали картерът за почистване цедката на маслената помпа-за по сигурно
                    дали ако процедирам по този начин има шанс да спася двигателя?С баща ми ще пробваме ,разбира се ,но ми е интересно и вашето мнение?!
                    Пежо 207 1.6 турбо, на Ф60 и Pipercross PK002F, но с дупка в буталото ...
                    Пунто Ево 1.6 multijet ... да видим кво ще излезе ?!
                    http://www.keepfighting.ms

Коментар

Jimy написа:
                      Понеже имам проблем с един дизелов двигател , а именно губи масло през вентилацията "издухва го" от там, а също и от семерингата на вала на клапаните , та искам да питам нещо .В тази тема се говори за картерна вентилация, а никъде не се коментира нещо за почистването и?!От друг форум прочетох това:
                      трябваше още тогава да сипеш в маслото добавка за измиване на мотора (дето се слага мисля беше 500км преди смяната на маслото)и след източване да се направят две промивки с промивно масло и чак тогава да налееш ново 10W40(евентуално можеше да се свали картерът за почистване цедката на маслената помпа-за по сигурно
                      дали ако процедирам по този начин има шанс да спася двигателя?С баща ми ще пробваме ,разбира се ,но ми е интересно и вашето мнение?!
                      Колега, един двигател стигне ли дотам да пръска масло и от семерингите чак, тоест да има много високо налягане в картера, то май към основен ремонт отиват нещата. Ако е запушена вентилацията, пробвай да я почистиш, ама не вярвам в особен ефект. Или скоро пак ще се задръсти. Това е естествено за много навъртял км. двигател. Не вярвам да е Фиат. Щото вентилацията се запушва тотално от масло + газове + нагар /отлагания/ В такъв случай е добре да се провери компресията и най-вече дали е еднаква във всички цилиндри. Там едни 4-5-6% ли бяха допустимо разминаване.Аз за почистване, източвам маслото, без това във филтъра и наливам 1.5 лтр. нафта. Не повече за да се разтвори с останалото масло и да смазва мотора. Така, паля за около 3-4 мин, после махам нафтата и промивам с литър евтино масло. Пак под запален двигател. Целта е то да разтвори малкото останала нафта по каналите, после сменям филтъра и наливам свежо масло. Има ефект, но ако духат сегментите в картера, скоро става пак същото. Иначе за здрав мотор е хубаво да се направи процедурата.
                      Fiat Marea TD100

Коментар

Аз така си промих сепаратора на ланчията. http://www.youtube.com/watch?v=UAXEBQEqZM8Ако е запушен въпросният сепаратор........ е напълно възможно да духа от всякъде, дори и да е в добро здраве.

Коментар

iuly_vn написа:
                          ...Не вярвам да е Фиат. ...
                          ... ,прав си!Но въпроса ми е принципен, защото говоря за атмосферен дизел 1.9 на Пежо. Там няма сепаратор, а парите се "изливат "директно във филтърната кутия на въздушния филтър... , кукувици абсолютни!!! Та ще пробвам и ако не става...ще се взима фиат !

Коментар

А от къде си сигурен, че няма сепаратор. При мен въпросният сепаратор е монтиран в капака на клапаните. При някой френски чик.. въздушният филтър е от дунапрен, преди поставянето му се напоява с масло или се пръска със специален спрей, та ако филтъра е такъв аз не виждам никакъв проблем да се омаслява от изпаренията.

Коментар

chaveto написа:
                              А от къде си сигурен, че няма сепаратор. При мен въпросният сепаратор е монтиран в капака на клапаните. ...
                              Не съм сигурен на 100%, но може би едни 99% ... наистина немога да го твърдя генерално!
                              chaveto написа:
                              ...При някой френски чикИРИКИ /абе мотора си е много готин, ама/ въздушният филтър е от дунапрен, преди поставянето му се напоява с масло или се пръска със специален спрей, та ако филтъра е такъв аз не виждам никакъв проблем да се омаслява от изпаренията.
                              Това в червеното е от мен, но за другото си прав...няма нищо лошо да омаслява филтъра.В неделя прочистихме двигателя с промивно масло на "ПРИСТА", ефекта ще го отчетем след няколко дена, когато баща ми си провери маслото. Аз обаче съм шунтирал оригиналния маркуч, който свързва директно гърловината за наливане и филтърната кутия, като съм пуснал силиконов маркуч да си виси надолу. От тоя силиконовия обаче пуши яко, като от ауспух...и така като гледам нещата се ориентират към основен ремонт.

Коментар

и мойто браво жтд 1.9 пък като отвия капачката където се налива маслото духа бая и се забелязвът дребни пръски масло и малко дим обаче колата дава доста нисък разход на гориво 4,3 извън грасдко и не харчи грам маслоот всичко което изчето тук мисля че тая систея е запушена или поне така ми се иска тази черна кутия за която говорите да не се нарича EGR Четох една тема как да се запуши и тия дни ще го правя но не мисля че това ще повлияе на духането
                                Alfa Romeo 147 2004 mJetd

Коментар

Working...
                                X