Случаят е следния. Един хубав ден (21.04.) както си карах колата се чу в купето едно тракане идващо от двигателя. Съответно тракаше си двигателя. Обля ме студен душ ( патил съм си от почуквания и още ми държи влажно ). Закарах колата в сервиз. Пробвахме я без ремък - почукваше си. Звукът се чуваше горе откъм клапаните, но при отвита капачка ( за маслото ) никакъв шум не се долавяше от там. Насочихме се към помпа и дюзи. Прислушвахме колата като доктори - Нц - не локализирахме причина за шума. При вдигната на повдигача кола звукът се чуваше откъм картера.... Сменихме биелните лагери (имаше причина да се съмняваме в тях). След замяната на лагерите почукването си остана. Настръхнах при мисълта за проблем в основните лагери или в буталата ( сменяни са ). Дълго време разработвах колата и я карам предимно в града. След, като я изкарах от сервиза вече реших: Или ще я бъде тази кола или не: Покарах я на високи обороти ( на ниски предавки ) с ревящ двигател. Черните пушаци след мен бяха на кълбета. Тази кола беше задръстена. И чудеса - колата се изчисти, почукването спря, двигателя замърка и те така до този момент, но си остана загадката... Да споделя, че в сервиза смених и маслото. Време му беше, но за сега съмненията остават към некоректна дюза, нагар в буталата и бог знае какво. Иначе колата не отчете грешки.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нещо необяснимо с тракане на ЖТД. Споделете, дайте мнение.
Collapse
X
-
chaveto написа:Най вероятно е било от дюза. При мен след центроване на дюза започна така да чука. Веднъж умишлено размених шайбите в дюзата и се получи същият ефект.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Колеги, след изминати над 2 000 км. след горенаписаната случка, днес 09.06. колата ми отново причука (чаткане по-скоро). Е какво е това чудо не знам ?Ще я диагностирам, правих го и преди - проблеми нямаше. Имате ли идеи, към какво да се насоча. Причукването сега ми се появи след, като изфорсирах колата на място ( до 3000 об/мин.) В движение съм я "рязал" до 3 500 об/мин най вече на ниски предавки. Друго, което забелязах: След първоначално палене причукване няма. Причукването се появява след около 5-6 секунди - независимо топъл или студен двигател. През тези 5-6 секунди ( когато нямам причукване )оборотите ми се "колебаят" леко между 850 - 900 об/мин. Когато се "стабилизират" на 850 об/мин - причукването се появява. При подаване на газ се увеличава и ритмичността му. Не знам защо ми се въртят идеи около регулатор, дюза, помпа...Не знам вече, объркан съм.ПС: Ако проблема е в буталната група ( която е ремонтирана основно в Ямбол ), защо ще се появяват тези аномалии и ще изчезват ? Иначе колата върви чудесно, има ускорение, припушваше с ЛуК - нафта, не припушва с ЕКО, имам атрактивен смесен разход...имам си засега и причукването ???Дайте ми идеи и съвет преди да се впусна в поредния филм с ЖТД 100.Oпс: Допълвам меннието си. Наложи ми се след, като пуснах този пост да ползвам колата си. Няма чаткане, няма чукане. Тиха и спокойна работа на двигателя...A17DTС/S
Коментар
-
За маховика - намери равно и дълго място.Потегли без газ - не трябва да тресе.Карай я на 1ва и 2ра без газ - не трябва да има прилашквания, равномерно да се движи.Виж и прословутите дюзи - при кофти разпръсквач се чува едно тракане.п.с. ако решиш да сменяш разпръсквачи някой ден - драсни ми едно л.с.F9Q750 @ 151hp/332.2Nm
Коментар
-
Airfan написа:Хвърли едно око на демпферната шайба за всеки случай и се замисли дали не чатка на маховик.A17DTС/S
Коментар
-
emzo написа:За маховика - намери равно и дълго място.Потегли без газ - не трябва да тресе.Карай я на 1ва и 2ра без газ - не трябва да има прилашквания, равномерно да се движи.Виж и прословутите дюзи - при кофти разпръсквач се чува едно тракане.п.с. ако решиш да сменяш разпръсквачи някой ден - драсни ми едно л.с.A17DTС/S
Коментар
-
trustworthy написа:А като отнемеш педала на газта, продължава ли чукането? Ритмиката наподобява ли тази на въртенето на коляновия вал при различните обороти?A17DTС/S
Коментар
-
emzo написа:Ама трябваше на равно, но общо взето щом потегляш гладко няма да е от маховика.Той си чатка силно и се чува.A17DTС/S
Коментар
-
ntodorov написа:trustworthy написа:А като отнемеш педала на газта, продължава ли чукането? Ритмиката наподобява ли тази на въртенето на коляновия вал при различните обороти?_______
146 JTD
Коментар
-
Лесно ли се сваля пистовия ремък на JTD100Пежо 207 1.6 турбо, на Ф60 и Pipercross PK002F, но с дупка в буталото ...
Пунто Ево 1.6 multijet ... да видим кво ще излезе ?!
http://www.keepfighting.ms
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар