Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

отново за висок разход на ТД100

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Скъпи колеги благодаря за проведения диспут по моята тема... та в моя защита ще кажа следното, вярно не съм засичал разхода с пълно - празно... моят тертип си е един и същ при всеки автомобил който съм имал и е следния щом ми светне лампата отивам и си слагам гориво и винаги по едно и също количество от една и съща бензиностанция... и впечатленията ми са че ако преди съм изминавал определено разстояние сега минавам 2-пъти по малко (в частност тези 15л. дори и да не са 15л., а 12-13 пак са много и стигаме до темата "висок разход") ... Колкото до стила ми на каране.. аз съм от спокойните шофйори поне що се отнася до моята кола... предавките се сменят винаги под 2000об. и натискането на газста е меко и плавно... все пак каквото и да се счупи по колата парите си ги вадя от джоба и все се лишавам от нещо, та за това карам леко и внимателно, донякъде съм вманиачен в това всичко по колата ми да е изрядно и в ред.А някой ако може да се изкаже по въпроса с датчиците който ме морят и за които съм писал по горе???п.с. смятам че има нещо вярно в това за по-бързото каране , но не и при мен защото сме правили опити с един голф 1.9тд който наистина когато го ръчка собственика му гори по малко.. но това не е и за моята кола, тя като види стрелка над 2000об. и веднага примигва с лампичката на резервоара
    Fiat Brava TD100

Коментар

spooni написа:
      Скъпи колеги благодаря за проведения диспут по моята тема... та в моя защита ще кажа следното, вярно не съм засичал разхода с пълно - празно... моят тертип си е един и същ при всеки автомобил който съм имал и е следния щом ми светне лампата отивам и си слагам гориво и винаги по едно и също количество от една и съща бензиностанция... и впечатленията ми са че ако преди съм изминавал определено разстояние сега минавам 2-пъти по малко (в частност тези 15л. дори и да не са 15л., а 12-13 пак са много и стигаме до темата "висок разход") ... Колкото до стила ми на каране.. аз съм от спокойните шофйори поне що се отнася до моята кола... предавките се сменят винаги под 2000об. и натискането на газста е меко и плавно... все пак каквото и да се счупи по колата парите си ги вадя от джоба и все се лишавам от нещо, та за това карам леко и внимателно, донякъде съм вманиачен в това всичко по колата ми да е изрядно и в ред.А някой ако може да се изкаже по въпроса с датчиците който ме морят и за които съм писал по горе???п.с. смятам че има нещо вярно в това за по-бързото каране , но не и при мен защото сме правили опити с един голф 1.9тд който наистина когато го ръчка собственика му гори по малко.. но това не е и за моята кола, тя като види стрелка над 2000об. и веднага примигва с лампичката на резервоара
      Моета е същата като види обороти и отваря тръбите А относно високия разход нищо чудно да се бърка компютър и/или помпа от неизправни датчици - съответно падаване на грешна информация и оттам висок разход, понеже помпата да кажем, се опитва да компенсира лошите данни и да вкарва повече гориво. С този автомобил няма как да разбереш дали има проблемен датчик ако не го закачиш на диагностика някъде. Нека и някой по-компетентен да се изкаже, понеже аз не твърдя че съм такъв
      FIAT MAREA WEEKEND ELX TD100 98

Коментар

Колега, при този мотор много малко неща зависят от датчиците. И по конкретно:- електронен аванс- ЕГР- fast idle control (повишените обороти когато колата е студена или климатика е пуснат)- pre/post heating (подгрева преди палене и доподгряването след това)Може да пропускам нещо в момента, но мисля че са това. ЕГР горещо ти препоръчавам да го изолираш! Най добре с пластина между него и колектора. И той може да бърка разхода, особено в комбинация с неизправен датчик за температура.За да е висок разхода или се губи нафта (теч), или се изгаря непълноценно (аванс, лошо впръскване, неправилно съотношение въздух/гориво). Всички тези неща обикновено се отразяват на това което излиза отзад:- пуши ли колата?- какъв цвят?- при какви обороти?Датчика за температура на водата, може тестово да го откачиш (около термостата се намира, този с буксата, а не с клемата).Турбото в какво състояние е? А въздушните пътища?Ако ЕГР не е изолиран, лично залагам на него. Но причините може да са още много. Предлагам ти да действаш систематично и да отмяташ вероятните причини една по една.Започни от нещата които не изискват пари:- изолирай ЕГР- пробвай да откачиш датчика- търси течове (малко вероятно)- прегледай въздушните пътища и турботоИ силно те съветвам да уточниш разхода. Може и с допълнителен съд, ако толкова ти е проблем да напълниш резервоара. Само внимавай да не я напълниш с въздух!Поздрави и успех!

Коментар

Колега "Nero_" за изолирането на ЕГР клапана съм чел доста и дълго следях една такава тема тук във форума.. и аз като повечето хора в темата изолирах тоя клапан, разлика съществена не усетих.. освен че колата стана по нервна, а не така плавна като преди.. т.е. не вървеше повече, а просто по рязко поемаше при потегляне, което мен лично ме подразни и след време си върнах системата в работен режим...Колкото до пушенето от ауспуха.. такова наистина има и то малко следкато оборотите отидат над 2000. Иначе на място и при подаване на газ в спряло полужение пушек няма.. цвета на пушека е съответно меланш (някаква тъмно-сивееща гама, даже по-сивееща бих казал), но не и черен... П.С.!! днес докато се чудех какво да правя реших да сляза и да позабърша де що има нещо за забърсване по мотора и докато си чистех реших и да махна пласмасовия капак... и какво да видя единия мъркуч за вакуума излизащ от ЕГР-а цепнат .... извадих инструмента, че имах там мъркуче понеже преди бях сменял тези на дюзите и го смених... сложих си капака обратно и продължих с заниманията по изчистване... после ми светна къде може да е бил проблема... като проследих мъркучетата и стигнах до извода че чрез вакуум се управлява и клапата(ако може така да се нарече) на обогатителя т.е. е там едно жило в-у помпата ... и следователно при нарушен вакуум обогатителя си работи винаги и колата си смуче яко... като се замисля още малко преди, малко след загряване чувах как двигателя се успокоява и заработва по тихо и умерено.. , а това отдавна не го бях чувал... дано това да ми е бил проблема.. сега ще ида да заредя , че вече мисля му дойде време така като гледам стрелката и ще видя дали ще има разлика... съответно ще пиша..!
          Fiat Brava TD100

Коментар

spooni написа:
            ... дано това да ми е бил проблема.. сега ще ида да заредя , че вече мисля му дойде време така като гледам стрелката и ще видя дали ще има разлика... съответно ще пиша..!
            Не ти е това проблема.Пиши........

Коментар

Stefan Hadjov написа:
              spooni написа:
              ... дано това да ми е бил проблема.. сега ще ида да заредя , че вече мисля му дойде време така като гледам стрелката и ще видя дали ще има разлика... съответно ще пиша..!
              защо така мислиш колега сега колата като загрее оборотите падат на около 900, а преди си седяха на 1000, че малко отгоре... ще покарам ще видим
              Fiat Brava TD100

Коментар

А може ли ако се пипне нещо по помпата да върви като шантава и да харчи 10 ??

Коментар

аз знам едно... НЕ ПИПАЙ НИЩО КОГАТО НЕ РАЗБИРАШ! още повече помпата, щото после ядовеее ядовеее ....п.с. ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ГО КАЗВАМ !!!
                  Fiat Brava TD100

Коментар

spooni написа:
                    Stefan Hadjov написа:
                    spooni написа:
                    защо така мислиш колега сега колата като загрее оборотите падат на около 900, а преди си седяха на 1000, че малко отгоре... ще покарам ще видим
                    И смяташ от това да ти падне разхода от 15 на 7,5,колкото би било редно за този двигател????

Коментар

Добре де, гледам че и колегата Хаджов се намеси и пак питам. Възможно ли е въобще нещо да се върти по тая помпа / примерно от предния собственик / и да си харчи десет при сякво каране. И при ускорение яко черни пушилки докто не стигне до 2-3 оборота? Само питам..

Коментар

Disturbed написа:
                        Добре де, гледам че и колегата Хаджов се намеси и пак питам. Възможно ли е въобще нещо да се върти по тая помпа / примерно от предния собственик / и да си харчи десет при сякво каране. И при ускорение яко черни пушилки докто не стигне до 2-3 оборота? Само питам..
                        Може доста неща да се въртят по тази помпа,зависи кой ги върти и какво иска да постигне.Във всеки случай не може да се постигне много да върви и малко да харчи.Желателно е да се въртят настройките на стенд от човек който познава помпата и знае какво да прави.

Коментар

От Fast idle (въпросния обогатител, който държи оборотите малко по-високи при студен мотор/пуснат климатик) в никакъв случай няма да се промени разхода (поне не осезаемо). Може от ЕГР, но при цепнат маркуч, ЕГР по скоро не работи. Целият проблем с ЕГР е че от там минава голяма свинщина и лесно се запацва, от там спира да затваря. А той трябва да отваря само при определени условия (обороти, температура, товар). Споменатия пушек ми се струва че се дължи на липса на въздух. И все пак виж колко точно е този разход, защото първоначалните цифри които спомена говорят за нещо много нередно, а не виждам какво може да е в твоя случай.

Коментар

т.е. колега смяташ, че проблема по-скоро идва от ЕГР-а, отколкото от обогатителя.. и все пак мъркуча от ЕГР-а до клапанчето отзад беше цепнат... сега вече съм изминал 42км. след като заредих около 5л. и ще видя още колко ще мога да мина... разлика има.. все пак преди това едвам стигах 35км. след същото зареждане... ще каеам ще видим...
                            Fiat Brava TD100

Коментар

spooni написа:
                              т.е. колега смяташ, че проблема по-скоро идва от ЕГР-а, отколкото от обогатителя..
                              Почти съм убеден, че ако проблема е бил от това маркуче, то виновника не е обогатителя. Карал съм доста време с извадено маркуче (но затапен ЕГР) и нямаше видимо изменение в разхода.Поздрави

Коментар

колеги ето и крайния резултат 5л. 60км.+- ... може би трябва да е по-нисък.. но ме устройва за сега... в крайна сметка гледайте си тея вакуум мъркучета от време на време...п.с. цялата работа с моето засичане е +- , но толкова мога, все пак показа някаква разлика и то в полужителен аспект..Благодаря на всички! Поздрави!
                                Fiat Brava TD100

Коментар

Working...
                                X