Тази седмица се заформи "лек" спор за това има ли значение с какъв въздух пълним мотора - топъл или студен. Мисля че това важи и за бензиновите мотори, но спора беше конкретно за дизел. За това пускам темата в раздела.Едната част от спорещите, сред които и аз сме на мнение че има разлика - дадох им много точен пример. Взимат една бутилка от Кола, 2Л колкото е приблизително и обема на един средностатистически дизел 1.9ТД например. Отваряме бутилката и я изнасяме на терасата, оставяме я да се климатизира няколко минути и я затваряме добре. След половин час да речем я взимаме и без да я отваряме я внасяме в стаята - вън е било примерно -10 а вътре е +20 градуса. Оставяме я пак да се климатизира и я отваряме - ефекта ще е че от бутилката ще излезе въздух, защото студеният въздух е по-плътен и съответно вън на студа в бутилката е влязъл повече въздух измерен в килограми. Там той е заемал обема на бутилката, но в стаята вече температурата е друга, този въздух пак тежи толкова, но заема по-голям обем защото се е разширил от температурата.От тук и извода, че през зимата в мотора, който лете и зиме си има един и същ обем (е с минимална разлика заради разширението на метала
) влиза повече въздух, като килограми защото плътността на студеният въздух е по-голяма. Това значи, че при 2000об/мин зимата вкарваме в мотора повече въздух, отколкото при 2000об/мин лятото. От тук и съответно можем да пуснем и повече нафта при тези обороти зимата и съответно да извлечем по-голяма мощност, отколкото през лятото.За това има датчик за температурата на входящият въздух, както и МАР датчик за измерване на атмосферното налягане, защото надморската височина влияе също на плътността на въздуха.Може и на мен само да ми се струва, но зимата при по-судено време дизела дърпа по-добре в ниските обороти предполагам поради разликата в плътността на въздуха, а от там и в количеството кислород съдържащо се в него.За това е сложен и интеркулера, защото ако набутаме горещият въздух от турбината направо в мотора в него няма да има достатъчно кислород защото ще е силно разширен, ще заема обем но няма да има плътност.Искам да чуя и вашето мнение по въпроса.

Коментар