Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Почистване на дебиЛомера!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Бош ОРИ, от Ауто+ или Киров.
    F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Reptile написа:
      Airfan написа:
      Аз пръсках с контактен спрей и резултатът беше, че си купих нов дебитомер после. Амин.
      И какви са ти заключенията?!Дебитомера имаше ли проблем преди това, че реши да го чистиш?
      Нямаше голяма разлика, въпреки че беше доволно прашен, т.е. отчитал е дори и не съвсем точно е отчитал и според мен докато не се почувства осезателна загуба на мощност няма смисъл от това упражнение.

Коментар

Airfan написа:
        Reptile написа:
        Airfan написа:
        Аз пръсках с контактен спрей и резултатът беше, че си купих нов дебитомер после. Амин.
        И какви са ти заключенията?!Дебитомера имаше ли проблем преди това, че реши да го чистиш?
        Нямаше голяма разлика, въпреки че беше доволно прашен, т.е. отчитал е дори и не съвсем точно е отчитал и според мен докато не се почувства осезателна загуба на мощност няма смисъл от това упражнение.
        Точно! Ако няма проблем не се пипа. Защото и аз така превантивно го "изчистих"
        Marea Weekend HLX Jtd 110

oO(_)____////____(_)Oo

Коментар

Ако е чист - да, ако разликата е като на снимката - след почистването има разлика и тя се усеща.
          Прикачени файлове
          F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Това дето си го снимал е "термометъра", струва ми се.

Коментар

E нямам други снимки в момента.
              F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Нали вече е около 130лв, не е страшно! Преди беше много скъпа грешка!ПОЗДРАВИ
                Fiat Marea JTD 105 09.2000г

Коментар

Airfan написа:
                  Това дето си го снимал е "термометъра", струва ми се.
                  Да това е ценер диод "термометъра" Ако се сменят филтрите когато си трябва и се купуват качествени няма да има толкова проблеми.

Коментар

Според мен на това няма какво да му се счупи! Прецаква се пластината за отчитане на кислорода или покритието заминава или механично губи контакт с подложката, поради някаква причина!

Коментар

Reptile написа:
                      Според мен на това няма какво да му се счупи! ...
                      Може, може ...Механично не може да се строши, но е напълно възможно да пробие прехода на диода или да отчита нявярно ...
                      Reptile написа:
                      Прецаква се пластината за отчитане на кислорода или покритието заминава или механично губи контакт с подложката, поради някаква причина!
                      Освен пластината/сензора, под нея има електроника, която като всяко електронно изделие може да дефектира ...
                      Renault Clio 1.5 dci / Fiat Brava 105JTD / 1999 год.
                      http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=43195

Коментар

Skip_01 написа:
                        Може, може ...Механично не може да се строши, но е напълно възможно да пробие прехода на диода или да отчита нявярно ...
                        Е, как да пробие от докосване със памук и спирт, като няма и товар в него. Много финни са крачетата на които е захванато и там може да има проблем.
                        Skip_01 написа:
                        Освен пластината/сензора, под нея има електроника, която като всяко електронно изделие може да дефектира ...
                        Знам, т’ва имах предвид, като написах "подложката", ама всичко се свежда до мерене на съпротивлние и едва ли е толкова финно....според мен се прецаква самото покритие и "губи контакт".Една абразивна частица да е попаднала, дори много малка, като я прекараш през покритието и си ГОТОВ, а ние си мислим, че го правим "внимателно".Тези покрития много лесно се прецакват, "мноооо хляб съм ял" с дебитомера на спортната Тойот-ка преди, изглежда ОК, ама се прецаква лесно!Колкото до дефектиране на електрониката - да, една неизправност по инсталация, малко ток да "тръгне" и т’ва е "готово"!Според мен си е консуматив, като катализаотра, т’ва покритие "рано или късно" се износва(оксилява), защото все пак реагира на кислород. В един момент, колкото и фино да го минеш прецакваш слоят, защото е станал "чуплив", т’ва са мои хипотези, а Хаджов може да обясни по-компетентно.ПОЗДРАВИ

Коментар

Reptile написа:
                          ... В един момент, колкото и фино да го минеш прецакваш слоят, защото е станал "чуплив", т’ва са мои хипотези, а Хаджов може да обясни по-компетентно.ПОЗДРАВИ
                          Ето в това почерненото е цялата горчива истина.

Коментар

Това съпротивление което се вижда и Чавето го нарича "термометър",не е никакъв ценер-диод а най обикновен терморезистор/съпротивление/и към него няма никава друга електроника.Съпротивление,лоето си мени стойноста във функция от температурата.Захранено е с 5 волта стабилизирано напрежение и контролера мери какъв спад на напрежение се получава върху него при различни температури.При 20 градуса е около 2,5 волта например.При деб итомера нещата са доста по сложни и в него има и активни електронни елементи.Възможностите за повреди са налице и то от различен характер.Най често там са проблемите и не подлежи на ремонти.

Коментар

Чавето не го нарича "термометър" а ценер диод защото на моя дебитомер е ценер а не някакъв терморезисор. Термометъра е съвкупност от няколко неща, това е само датчика. Ако искаш да се изтъкнеш като много умен го прави пред някой друг.

Коментар

chaveto написа:
                                Чавето не го нарича "термометър" а ценер диод защото на моя дебитомер е ценер а не някакъв терморезисор. Термометъра е съвкупност от няколко неща, това е само датчика. Ако искаш да се изтъкнеш като много умен го прави пред някой друг.
                                "Термометъра ти"е само един терморезистор и никакъв ценер диод.Има книжки и попрочети.А имаи уреди и може да го измериш.Веднага ще разбереш дали е ценер или съпротивление.Нали може да мериш с мултицет-пробвай.Отвори Autodata,там е казано тоя "ценер диод"какво съпротивление трябва да има при различни температури.При ценера не стоят така нещата.

Коментар

Working...
                                X