Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шум от 2.4jtd

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Шум от 2.4jtd

Колеги ГНП-то на 2.4Jtd на либра има странен шум като на разбит лагер Някой може ли да ми каже тази помпа дали е на лагери и тези лагери от нафтата ли се смазват. Възможно ли е да се сменят ако има лагери и може ли да се направи в домашни условия или си трябва специализиран сервиз. Шумът е много интересен и идва няколко секунди след запалването и колкото повече загрява двигателя толкова по силно се чува. При минимално увеличаване на оборотите веднага изчезва. Също така може ли нещо друго да шуми в такава помпа. Иначе помпата си работи нормално и няма никакви проблеми.

Re: Шум от ГНП на 2.4jtd

chaveto написа:
    Колеги ГНП-то на 2.4Jtd на либра има странен шум като на разбит лагер Някой може ли да ми каже тази помпа дали е на лагери и тези лагери от нафтата ли се смазват. Възможно ли е да се сменят ако има лагери и може ли да се направи в домашни условия или си трябва специализиран сервиз. Шумът е много интересен и идва няколко секунди след запалването и колкото повече загрява двигателя толкова по силно се чува. При минимално увеличаване на оборотите веднага изчезва. Също така може ли нещо друго да шуми в такава помпа. Иначе помпата си работи нормално и няма никакви проблеми.
    Хм, абе това тракане може да идва и от помпените елементи, даже обикновено е от тях. Не съм сигурен дали могат да се сменят. Колегата JTD да се включи, че има една помпа в насипно състояние и може да се провери.

Коментар

Много се разсейва и не мога да определя от къде точно е шума. Днес отново разглобих всичко и запалих без ремък и капаци и слушам с медицински слушалки. Върху самата помпа шум няма, но ако върху двигателя покрай помпата има и около колелото на разпределителният вал. Понеже я бях разглобил на улицата и един съсед каза, че е чувал такъв шум от водна помпа. Направо не знам от къде може да е проблема. А колелото на помпата директно ли е хванато за оста или си стои на лагер а помпата влиза само в колелото.Направих два клипа, но още не съм ги гледал за да видя дали се чува по ясно шума и да ги кача в нета.

Коментар

Ето ти помпата:

Коментар

Ето и видео от менhttp://video.data.bg/27/%D0%BA%D0%BE...82%D0%B5%D0%BB http://video.data.bg/27/%D0%BA%D0%BE...BBКогато е затворен капака се чуват три неща. Бученето от резонатора, шум от една ролка на пистовият ремък и въпросният шум. Когато минавам покрай разширителният съд и тампона на мотора който е като щанга най добре се чува.

Коментар

Хмм,странно може от много неща да се чува този шум!Може да не е помпата!
            ФИАТ ФОРУМ БЪЛГАРИЯ

Коментар

chaveto написа:
              Ето и видео от менhttp://video.data.bg/27/%D0%BA%D0%BE...82%D0%B5%D0%BB http://video.data.bg/27/%D0%BA%D0%BE...BBКогато е затворен капака се чуват три неща. Бученето от резонатора, шум от една ролка на пистовият ремък и въпросният шум. Когато минавам покрай разширителният съд и тампона на мотора който е като щанга най добре се чува.
              На първия клип 0:42 до 0:48 много ясно се чува един звук, подобен на виене с различна честота, което го имам точно същото и аз. Същия звук се чува в началото на втория клип и после се повтаря многократно в клипа. Предполагам, че това е въпросният шум. Та за него тествал ли си без ремък дали се чува?

Коментар

Точно там е най ясен 0.42-0.50 Да днес я бях разглобил цялата и пак се чува. Със слушалки се чува някъде между разпределителният вал и помпата. Водната помпа е по средата между тях, но малко по надолу. Засега ме успокояват, че ако шума е от ГНП-то ще трябва да се чува и на самото му тяло, а там такъв шум няма. Обаче на самият двигател където се захваща ГНП-то шум има. При отваряне на капачката за маслото също не се усилва шума, значи не би трябвало да е от разпределителният вал. Засега остава водната помпа, но нея да я проверя си мисля, че може само като се смени. Иначе водната помпа е на 20К+ и май беше Метели или нещо такова.

Коментар

chaveto написа:
                  Точно там е най ясен 0.42-0.50 Да днес я бях разглобил цялата и пак се чува. Със слушалки се чува някъде между разпределителният вал и помпата. Водната помпа е по средата между тях, но малко по надолу. Засега ме успокояват, че ако шума е от ГНП-то ще трябва да се чува и на самото му тяло, а там такъв шум няма. Обаче на самият двигател където се захваща ГНП-то шум има. При отваряне на капачката за маслото също не се усилва шума, значи не би трябвало да е от разпределителният вал. Засега остава водната помпа, но нея да я проверя си мисля, че може само като се смени. Иначе водната помпа е на 20К+ и май беше Метели или нещо такова.
                  Водна помпа и шум нещо не ми се връзва.Особенно тези помпи при нас.
                  Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                  Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Утре няма да мога, но вдругиден ще отворя капака на разпределителният вал за да видя там как е положението.

Коментар

chaveto написа:
                      Утре няма да мога, но вдругиден ще отворя капака на разпределителният вал за да видя там как е положението.
                      Не си губи времето,там нищо няма да намериш.Малко под водната помпа е обтягащата ролка на ангренажния ремък.Насочи се натам и едновременно ще имаш възможност да провериш и водната помпа за всеки случай.Не е в нагнетателната помпа този шум.

Коментар

Да не е от олиото в резервоара ?
                        Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                        ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

pr_00f написа:
                          Да не е от олиото в резервоара ?
                          Аз олио не слагам, така че не е.@chaveto - свали капаците на ангренажа и слушай отново. Моите съмнения са за виене там вътре, но все отлагам да сваля, защото не ми стига времето.

Коментар

Капаците ги свалях и двигателя работи със свалени капаци. С просто ухо не се усеща да е надолу проблема към паразитна,обтяжна и водна помпа проблема. От едната страна слушалките са като фуния и с нея съм приближавал до ролките + водната помпа и шум няма Шум има срещу колелото на разпределителният вал и до това на нафтовата помпа. По средата между двете колела също има шум, срещу колелото на нафтовата помпа не мога да слушам защото има една планка за тампон и няма как да бръкна срещу него. Както казах и по нагоре върху помпата шум няма, но като пипна върху самият двигател където се захваща има странно, при разпределителният вал положението е същото. А между двете колела и малко по надолу е водната помпа.От олиото не ми се вярва да е проблема защото този шум е от много преди олиото. Предполагам нафтовата помпа се смазва от нафтата и си мисля да сипя повечко масло в нафтата и да видя дали ще има промяна, това поне е по безобидно спрямо разглобяването на ангренажа.

Коментар

Колега @Airfan а ти случайно да си сменял водната помпа и след това и при теб да е започнал този шум или с такъв шум си купи колата.

Коментар

Working...
                              X