Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

kакво е предназначението на intercoolera

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

kакво е предназначението на intercoolera

ИНТЕРКУЛЕР или въздушен охладител. Всички са забелязали, че когато е студено автомобилите вървят повече и моторът има повече мощност. Това е заради по-ниската температура на засмукваният въздух и като цяло по-ниската температура на горивовъздушната смес. По-ниската температура определя по-висока плътност на въздушната маса и в крайна сметка по-голямо количество въздух в единица обем, което позволява и по-голямо количество гориво. Това е една от причините при по-студен въздух да има повече мощност. Но основната причина за поставянето на интеркулер е друга. Предназначението му е да охлажда загретият вследствие нагнетяването от турбокомпресора или суперчарджъра въздух за да се предотврати появата на детонации. Използва се само при автомобили с принудително пълнене. При атмосферните двигатели няма допълнително нагнетяване на въздухът и е необходима само преработка на всмукателната система. Петролните продукти, които се използват при ДВГ, имат така нареченият детонационен праг, след който започва детонационно горене. Този праг се определя от видът на горивото и от температурата и налягането в горивната камера. При завишено налягане и температура детонационният праг е по-нисък. Детонациите са много опасни за двигателят и при определени условия могат да доведат до разрушаването му. Освен че са опасни за двигателят, детонациите водят и до чувствителна загуба на мощност или до невъзможност да се произведе повече такава - въпросните детонации се явяват сериозна бариера за това. Повечето съвременни двигатели имат електронно управление на запалването и детонационен датчик, чрез който ЕКУ-то следи за детонации. Целта е да има максимално предварение без опасност от появата им , като в същото време се търси оптимален вариант за мощност, икономичност и екология. При поява на опасни детонации ЕКУ-то "връща" предварението по определени предварително зададени стойности за да ги елиминира. Следствието е намаляване на мощността и повишаване на температурата в изпускателните колектори ( част от изгарянето на горивовъздушната смес става извън цилиндрите). При двигатели без детонационен датчик от поява на детонации чувствителна загуба на мощност няма има, но има голям риск от счупване на мотора. За предотвратяване на тези неблагоприятни последици един от начините е поставянето да въздушен охладител ( интеркулер ), който е неизменна част от конструкцията на съвременните турбо двигатели. При всички автомобили за конвенционална употреба детонации липсват или те са с много ниски и безопасни стойности - необходимо е да се употребява само съответното гориво, препоръчано от производителят, да не се променя степента на сгъстяване, настройката на запалването и подаването на горивото, и да не се правят промени по управлението на налягането от турбокомпресора или суперчарджъра. Какво се случва при така нареченият чип-тунинг или препрограмиране на електрониката, което е масово явление при съвременните автомобили. Принципно при настройката на запалването в натоварен режим се търси оптимален вариант за максимално агресивно предварение без поява на детонации. В много случаи по-леките форми на чип-тунинг на автомобили с турбо представляват залагането на по-големи стойности на авансът чрез препрогамиране на ЕКУ-то и леко завишение на налягането от турбото. Винаги има един запас, оставен от производителят с цел по-дълъг живот на двигателят, от съображения за икономичност и екология. Но това е само в определени граници. При търсенето на драстично повече мощност само намеса в електрониката не е достатъчна. При чувствително повишаване на налягането от турбо компресора ( което е и основната стъпка при сериозния тунинг на един турбо двигател ) появата на детонации може да се избегне само след съществени промени - декомпресиране на мотора, по-голям интеркулер, ползване на специални горива и т.н.При състезателните автомобили могат да се ползват различни горива и добавки, но при нормалните автомобили единственият лесен изход за работа при по-високи налягания е по-големият интеркулер.Той позволява работа при високи налягания и агресивна настройка на запалването.
    Прикачени файлове
    jiksy

Не разбрах само защо темата е в дизеловия раздел.Малко не се връзва изписаното от колегата, та на горе на всичко чак и реклама
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

защтото почтш всички дизели имат intercooler затова написах какво е предназначението му
      jiksy

Коментар

jiksy написа:
        защтото почтш всички дизели имат intercooler затова написах какво е предназначението му
        Ами щом държиш толкова да ми смъкнеш детонационния праг на дизела (както е написана и насочена темата ти), то кажи ми като си поставя ваш кулер, с колко ще ми "смъкнеш" детонационния праг, че ми е много интересно
        A20DTH ЖТД ама не баш
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Е то е ясно че за такъв праг при дизела не може да става въпрос :D защото при нафтата няма октаново число.Нейният показател е Цитановото число,което е обратно на октановото,а именно при колко по ниско налягане се самовъзпламенява.
          AR 159 Ti 2,4 mJTD 210 h.p.
          HONDA Accord tourer 2.2 i-DTEC Type S 180 h.p.
          Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

a ве има голяма полза от intercoolera aз сам с пинто 1.7 тд и сам решил да ми сложа intercooler
            jiksy

Коментар

jiksy написа:
              a ве има голяма полза от intercoolera aз сам с пинто 1.7 тд и сам решил да ми сложа intercooler
              Турбинката ти може и да не се справи с този кулер.Може и нея да смениш с по-голяма.
              Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
              Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

ще се справи intercoolera не толкова голям 2.5л пак и като я надуя малко ще стане
                jiksy

Коментар

Как ще я надуеш???
                  Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

тя сега в момента ми е надута а ма нз на колко за да разбера ми трябва бусметар а за дая надуя ощте малко ми трябва бускотролер
                    jiksy

Коментар

А тази турбинка на 1.7 двигателя е като вентилатор на процесор.Като сложиш и кулер става супер интересно. Ще усещаш лаг-а до към 3000 оборота поне
                      A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

jiksy написа:
                        тя сега в момента ми е надута а ма нз на колко за да разбера ми трябва бусметар а за дая надуя ощте малко ми трябва бускотролер
                        Единствено само на високите обороти можеш да постигнеш малък успех с това турбо,като регулираш байпаса.А на по ниските??? И с интеркулер....? Турбината ти няма дебит.
                        Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

aз не мисла така но все пак ще провам и без туи турбото се вклу4ва на 2000 об
                          jiksy

Коментар

Турбото не се включва тогава.Постоянно е "включено".Просто тогава достига номиналното си налягане.
                            Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

Здравейте на всички и добър вечер.Не знам дали си задавам въпроса в правилния раздел и тема за което се извинявам. Карам Fiat Stilo MultiWagon 1.9 JTD, 80к.с. На скоро видях че ми липсва интерколера. Възможно ли е поради липсата му да спъва мотора и да не върви както трябва , та въпроса ми е същият ли интерколер трябва да намеря за 80 кс. или мога да сложа такъв от 115кс. , размерите и на 2-та интерколера са едни и същи. Благодаря предварително.

Коментар

Working...
                              X