Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подмъкнат вакуум маркуч

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Подмъкнат вакуум маркуч

здравейте колеги ... днес ми още като станах и като видях колко е хубаво времето веднага си казах че ще си почистя някой чаркуляци по колата като за начало започнах да свалям тръбите на турбото , да видя дали има много мизерия по тях така че евентуално да ги изчистя ..... и след като започнах да го правя забелязах че интерколера е в супер окаяно състояние .... в симсал целия беше в една гадна каша от масло и прахуляк нещо подобно на това което сте виждали в системата ЕГЕР .....та взех и свалих всички въздуховоди преди и след турбото ,изистих ги и пак си ги сложих Не сам свалял интеркулера защото ми се видя доста работа а малко ме марзеше да си разкачам предната броня .... и зглобих всичко на обратно ..... след това ми дойде на ум да си проверя подгревните свещи на антифриза и забелязах следното нещо .... едно от вакуум маркучлетата бе откачено.... въпроса ми е прост .... за какво служи ? и възможно ли е от него да ми се е получавало придърпването на 2600 оборота ... защото след закачането му това придърпване вече го няма ето и някоя снимка какво правих в интерес на истината установих че турбината ми май е почнала да здава багажа понеже имаше бая масло в интеркулера ...
    Прикачени файлове
    AUDI 1.8 20V TURBO
    ex - FiAT BRAVO 2.0 20V, 1.9 JTD ++, 1.8 16V+газ, Alfa Romeo 1.9 JTD

Това маркуче е разклонение към вакуумния резервоар, който захранва ЕГР-системата. Когато е откачено - тя не работи. Може би някой преди теб така е решил да я изолира. Лошото е че от там откъдето е закачено, може да ти засмуче някой боклук и да повреди вакуум помпата. Освен това като е нарушена херметичността на дебелия маркуч, това може да се отрази на спирачките. Интеркулера е пълен с масло, не защото турбината е заминала и го набива, а защото масло-отделителя (голямата черна пластмасова кутия, закачена на колектора, вижда се горе вляво на снимка Но. 1) не работи пълноценно, и част от маслото в картерните газове се връща през въздуховода, и влиза в турбината, после и в кулера. Сигурно при всички е така. Това принципно води до разход на масло, но той май е пренебрежимо малък. Почистил си МАП-сензора, това е добре. Може и на това да се дължи подобрението в режима 2600 оборота.

Коментар

добре колега оги .... а има ли вариант да я оправя тая маслоотделителна кутия или пък да я изолирам за да не ми харчи масло.... понеже незнам при другите как е разхода ама ори мене е значително усезаем на пръчката в интервал от 1000км. маслото е паднало с 1см. надоло от максимума което чесно казано не ми харесва изобщо и поради тая причина разглобвах днес ррабите кам турбото за да видя дали няма някакъв теч в него....
      AUDI 1.8 20V TURBO

Коментар

Колега турбото може лесно да го провериш, като махнеш въздуховода, който влиза в студената част на турбината идващ от въздушният филтър.Като махнеш този маркуч ще може да напипаш оста на турбото и перката на студената част.Хващаш оста и пробваш да я местиш. Един път по оста(аксиално) и един път нагоре-надолу, перпендикулярно на оста(радиално). Проверяваш дали има някакъв луфт и в какви граници е горе-долу. Сподели после резултата.Всичко това при загасен двигател, че иначе ще останеш без пръсти :D
        Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI

Коментар

xaxaxa..... да бе ама според мен при работещ двигател трябва да ве пробва понеже тогава се върти и може да се види отклонението ако го има няма да мога да я разглобя днес .... ще се пробвам утре защото немога нямам скоба ако сваля тоя маркуч напълно после няма да мога да го сложа понеже е с оригиналната скоба а те са малко кофти за слагане втори път
          AUDI 1.8 20V TURBO

Коментар

ivan_dice написа:
            xaxaxa..... да бе ама според мен при работещ двигател трябва да ве пробва понеже тогава се върти и може да се види отклонението ако го има няма да мога да я разглобя днес .... ще се пробвам утре защото немога нямам скоба ако сваля тоя маркуч напълно после няма да мога да го сложа понеже е с оригиналната скоба а те са малко кофти за слагане втори път
            Мда глупавите оригинални скоби...няколко пъти щях да се осакатя заради тях Вече почти не останаха от тях по моята кола
            Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI

Коментар

и по моята оригиналните скоби намалят вече .... ТАКА ... разкачих е сега в бързината маркуча който влиза в турбото и проберих луфта на турбината ....по оста навътре навънка няма никакъв луфт НО .... като го разклатиш странично (нагоре-надоло) има около 1-2мм луфт ..... не сам го мерил с линия но се осеща съвсем леко ... Надявам се да няма проблем ..... и да не се налага да давам 200-300лв за нов охлюв.
              AUDI 1.8 20V TURBO

Коментар

Този луфт го считай за нормален ! Собствените имена в българския език се пишат с главна буква. Кутията не е особено скъпа новата, но ако успееш да я свалиш, опитай почистване с нещо, бензин, спирт, ацетон, напалм, лифт ябълка, капи круша и други.... Меглио обезмаслител също май ще е от полза.

Коментар

значи да сам спокоен че турбината си ми е наред .... трябва в близките дни да направя теста на дюзите за остатъчната нафта.... .... относно почистването може ли с Лимонада да пробвам че не ми се дажа 1лв. за да си купа Лифт или пак още по малко 1.80 за 1л. бензин а иначе за собствените имена си прав пишат се с Главна буква ......... иВАН кУЗМАНОВ... много ми е дженк Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
                  AUDI 1.8 20V TURBO

Коментар

Мда...смятай го за нормален тоя луфт - всичките го имат. Важното е, че няма по оста.

Коментар

ivan_dice написа:
                      .... трябва в близките дни да направя теста на дюзите за остатъчната нафта....
                      Днес в Казичене случайно видях един колега от Пловдив, и направихме теста. Резултати след точно една минута работа на двигателя, при напълно загряла кола:1: около 11 - 11.5 мл 2: около 8 мл3: около 10 - 10.5 мл4: около 10 - 10.5 мл.Нямам оплаквания, но напоследък бих казал че много леко понякога се усеща минимално придърпване. Но е супер супер малко. Ако човек се вози, може и да не усети.

Коментар

ivan_dice написа:
                        значи да сам спокоен че турбината си ми е наред .... трябва в близките дни да направя теста на дюзите за остатъчната нафта.... .... относно почистването може ли с Лимонада да пробвам че не ми се дажа 1лв. за да си купа Лифт или пак още по малко 1.80 за 1л. бензин а иначе за собствените имена си прав пишат се с Главна буква ......... иВАН кУЗМАНОВ... много ми е дженк Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
                        Не само луфта е критерий за нормалната работа на турбината. Като си откачил въздуховода му, запали мотора и при около 2300об. сложи отпред една сълфетка. Ако се изцапа с масло, дори и с малки капчици, то турбината е за ремонт. Имай в предвид, че максималния допустим разход на масло за 1000км е 800мл до 1 литър. Това е от горния белег на маслоизмервателната пръчка, до долния за пробег от 1000км и е така за всички коли. При достигане на тия стойности, мотора е за ремонт.
                        Fiat Marea TD100

Коментар

Вече е прекалено късно иначе щях да пробвам номера с салфетката ..... да се надяваме че маслото идва от малката готина черна кутиика както каза колегата Оги ... иначе в противен случай ще трябва да сабирам пари за ново турбо ... като се има в предвид че още не сам я регистрирал само до турбо ми е сега
                          AUDI 1.8 20V TURBO

Коментар

1. Тоя номер със салфеткана не фърфи, защото ако масления сепаратор ти изпуска масло, то ще се появи на салфетката.2. Не мий сепаратора с меглио - то се пени и ще остане вътре. Мий го с бензин и продухвай с компресор.3. Нов сепаратор е 70 лв.

Коментар

ivan_dice написа:
                              Вече е прекалено късно иначе щях да пробвам номера с салфетката ..... да се надяваме че маслото идва от малката готина черна кутиика както каза колегата Оги ... иначе в противен случай ще трябва да сабирам пари за ново турбо ... като се има в предвид че още не сам я регистрирал само до турбо ми е сега
                              Колко масло ти гори или още не си го засичал?

Коментар

Working...
                              X