Удариха ме отдясно (колата де Мареа 1.9ТД100), вследствие на което освен всички други бели, протече и радиаторчето за охлаждане на маслото. В момента съм го свалил и байпасирал докато намеря (пари за) друго радиаторче, но ме интересува доколко е вредно да се кара така и какви са последствията. Разни хора ми дават акъл от сорта на "и така може да кара, за к’во му е тоя радиатор", но щом е сложен там, сигурно е необходим.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Маслен радиатор
Collapse
X
-
Турбо колите имат маслен радиатор за да охлаждат не толкова маслото заради двигателя колкото за турбо(тата). Понякога се използва и турбо-таймер които при изключване на колата я оставя да работи още 2-3 минути че да мине охладено масло през турботата като не се въртят с цел да не се опича тънкия слой масло във които плуват осите. Това, или просто след спортно каране карайте си колата последните 3-5 минути лекичко...http://avtocatalog.org/content/view/1348/173/Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
Tornado написа:Турбо колите имат маслен радиатор за да охлаждат не толкова маслото заради двигателя колкото за турбо(тата). Понякога се използва и турбо-таймер които при изключване на колата я оставя да работи още 2-3 минути че да мине охладено масло през турботата като не се въртят с цел да не се опича тънкия слой масло във които плуват осите. Това, или просто след спортно каране карайте си колата последните 3-5 минути лекичко...http://avtocatalog.org/content/view/1348/173/ex.Мареа ТД100
Коментар
-
Re: ...
karloson написа:A бе аз не карам спортно, ама... Щом е сложено значи си требеБлагодаря за разясненията! Ще гледам в най-скоро време да си сложа ново радиаторче...
усилията ми не бяха напразни-стрелката на температурата залепна средата,като чудно на дълъг път и то с доста висока скорост по цялата магистрала показанията на температурата на маслото пак си останаха 70 градуса,но вече като я оставя да работи на празен ход за около десетина минути вдигна 80 градуса температура на маслото,но като тръгна пак се връща на 70*-явно липсва въздушния поток,който охлажда картера и обдухва мотора през радиатора.Незнам дали е важно да подчертая,но съм свалил кората под картера,защото беше много мръсна и вече около година стои в мазата,но така или иначе няма да я монтирам отново.След като свалих масления филтър с един шестограм номер 12 се развърта оста на която се навива масления филтър и същевременно е масления охладител.Понеже тази ос или нипел е доста дълга,защото е оригинално с охладителя,от една морга си свалих ос(нипел) от Фиат Регата дизел и сега даже ползвам по-ефтин Регатски маслен филтър :D .Затапих водата и излязох да видя показанията на термометъра,но си намерих едно ново горно водно съединение,та сега съм с оригиналния блокирал в напълно отворено положение термостат,който дори в тези горещини не позволява на двигателя да загрее на повече от 75 градуса.При това положение ми направи впечатление,че маслото загря доста по-бавно до 70 градуса и на дълъг път поддържаше 75 градуса т.е с пет (5) повече отколкото като охладителя беше на мястото си.Обаче при постоянно поддържане на 180км/ч през цялата магистрала от Бургас до Карнобат при 32 градуса външна температура стрелката на маслото закова 80*,но и без термостат от зор явно температурата на водата макар и без термостат леееекинко подмина 92-93* и ги поддържаше през цялото време.Обаче като спрях за малко в аварийното да се изпикая като влязох отново темературата на маслото бе 95*,което да си призная никога не бях виждал на този термометър за масло,но като тръгнах и минах близо 2-3 километра пак закова на 80-81 градуса температура на масло.Та за мен за мое лично удовлетворение мисля няма смисъл от тези маслени охладители специялно на Мареа ЖТД.Една от причините на сваля този маслен охладител е че тръбите с антифриза бяха доста ръждясали и леееееко таеше антифриз от там и сега се чудя да ходя ли да ги заварям,да търся от морга други,които не са толкова ръждясали ли и аз се колебая,но на този етап няма да търся,защото така или иначе работната температура на маслото е около 100-115 градуса и явно не е загрявало както трябва,защото като свалих капака на клапаните си личеше маслена пелена много тъмна,която почистих с много усилия и много кореселин.Сега капака свети отвътре,а забравих да кажа че карам с масло Кастрол Магнатек 5/40 пълна синтетика.
EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ
Коментар
-
Re: ...
Airfan написа:itan75 написа:....Добре колега виж при отворен капак на двигателя къде водят едни мноо грозни тръби за антифриз
.Едната е в термостата,другата е на водната магистрала,а другия им край водят до масления охладител.Та сега тези тръби от които едната е пукната леко от ръжда и сълзи са ми мазата.Незнам дали е толкова важно,но на една от колите ми по-точно имах преди един Пасат 1.6 ТДИ и леко антифриза му беше омаслен в казанчето,а това много ме дразнеше и мислех че е гарнитура,но не било гарнитура,а гадния маслен охладител се беше пробил от към маслената страна и пускаше по-малко масълце колкото да зацапа казанчето и цялата охладителна уредба.Това се получава така т.е маслото влиза във водата при много леко как да го кажа пропукване на лабиринтите вътре в самия охладител,защото все пак налягането на маслото може да достигне до 5 атмосфери,а налягането на водата(антифриза)в зависимост от клапана в капачката е около една (1) атмосферата,но не са изключени и случаи на малко антифриз в маслото.Съжалявам само,че ми се досвидяха още около 20-тина Евро за да си купя още един уред за налягане на маслото за да видя дали се е повишило неговото налягане след отпадане на масления охладител.Говорил съм с доста майстори и някои казват,че като го няма масления охладител,маслото вече съвсем свободно преминава през масления филтър без да преминава през многобройните лабиринти на охладителя,но докато аз лично не го видя с очите си не го вярвам.Поне мен поне за сега ме устройва работата на мотора без масления охладител,около който и без това беше много омаслено,а сега явно масления филтър легна с цялата си уплътнителна площ на тялото на филтъра и е много чисто без капка масло.
EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар